Halkevleri’nden eylem çağrısı: Bu kadar vergi yeter, inin sırtımızdan

Halkevleri, gitgide artan vergilere ve vergi adaletsizliğine karşı “Bu kadar vergi yeter, inin sırtımızdan” diyerek İstanbul halkını 16 Aralık’ta Kadıköy Süreyya Operası önüne çağırıyor.

Yayınlanma: 15.12.2017 - 16:16
Abone Ol google-news

İstanbul Halkevleri vergi zamlarına ve adaletsizliğine karşı, “Bu kadar vergi yeter, inin sırtımızdan” diyerek yarın (16 Aralık) saat 17.00’da Kadıköy Süreyya Operası önüne çağırıyor.

Halkevleri, yaptığı çağrı açıklamasında elektrik faturasından, doğalgaza çeşitli vergiler alındığını belirtirken pırlanta, yattan ÖTV alınmadığına dikkat çekti ve şunları söyledi:

 50 liralık motorinin yarısı vergi. Cep telefonundan deodoranta, limonatadan tıraş köpüğüne birçok günlük ihtiyacımızdan özel tüketim vergisi alınırken pırlantadan, yattan, kotradan ÖTV alınmıyor. İyimser hesaplamalarla asgari ücretli bir kişi maaşının %43’ünü devlete vergi olarak geri ödüyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz haftalarda Meclis kürsüsünden yaptığı açıklamada Tayyip Erdoğan ve ailesinin vergi ödememek için vergi cenneti Man Adası’na gönderdiği paraları belgeleri ile birlikte açıklamıştı.

Halkevleri yaptığı açıklamada ayrıca Cengiz Holding’in vergi affı ile 1 milyar TL’ye yakın vergi borcunun silindiğini belirterek,” Vatandaşın tükettiğine değil, zenginin rantına, faizine, karına vergi koyulsun. Asgari ücretteki tüm vergiler kaldırılsın” dedi.

 Halkevleri’nin yaptığı açıklamanın tamamı ise şöyle:

Bu kadar vergi YETER! İnin sırtımızdan KDV, ÖTV, ÖİV, MTV, EV, GV, KV… Bu harfler bize ne anlatır? Harcadığımız her şeyden, kazandığımız maaştan, yediğimiz ekmekten kesilen vergileri anlatır. Çağrımız bu vergilerdeki adaletsizliği görmeyedir. Bu adaletsizliği görüp, BU KADAR VERGİ YETER, İNİN SIRTIMIZDAN demeyedir. Elektrik faturasından, doğalgazdan, su faturasından çeşitli kalemlerde yüksek vergiler alınıyor. 50 liralık motorinin yarısı vergi. Cep telefonundan deodoranta, limonatadan tıraş köpüğüne birçok günlük ihtiyacımızdan özel tüketim vergisi alınırken pırlantadan, yattan, kotradan ÖTV alınmıyor. İyimser hesaplamalarla asgari ücretli bir kişi maaşının %43’ünü devlete vergi olarak geri ödüyor. Geçtiğimiz yıllarda 87 büyük holdingin vergi borcu sıfırlandı. Bunlarda biri de yandaş Cengiz. Mecliste 2018 yılının bütçesi konuşuluyor. 2017 yılı bütçesinin %80’ini vergiler oluşturuyordu. Yani işin özü bütçeyi halk finanse ediyor. Övünerek anlatılan %11,1’lik büyüme rakamının 7 puanı halkın cebinden çıkanlar. Bir de çıkmış Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı işçilerden fedakârlık beklediğini söylüyor. Dalga mı geçiyorsunuz? İnin sırtımızdan Vergi adaletsizliğine bir an önce son verilsin. Vatandaşın tükettiğine değil, zenginin rantına, faizine, karına vergi koyulsun. Asgari ücretteki tüm vergiler kaldırılsın. Cengiz’e, Albayrak’a, Kolin’e değil, Erdal bakkala vergi affı istiyoruz. Vergi borçlarını sıfırladığınız patronlar, vergi cennetlerine para kaçıran siyasetçiler yargılansın. Vatandaşın parası geri alınsın. Eskiden bir laf vardı; “ödediğiniz her vergi size yol, su, elektrik olarak geri döner” diye. Şimdi yol, su, elektrik bize vergi olarak geri dönüyor. Yolcu garantili havalimanı, araç garantili köprü, hasta garantili hastanelerin bedeli bizden alınan vergilerle patronların cebine giriyor. Bu adaletsizliğe son demek için daha ne bekliyoruz. Gelin vergide adaletsizliğe hayır diyelim. İnin sırtımızdan diyelim.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler