Tahliye olan gazeteci Meşale Tolu sınır dışı edilecek

Etkin Haber Ajansı'nın (ETHA) dış haberler servisi çevirmeni Alman vatandaşı Meşale Tolu ile ETHA çalışanlarının da aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 18 kişilik MLKP davasında, tutuklu sanıkların tümünün tahliyesine karar verildi.Sivil bir araçla cezaevinden çıkarılan Tolu, sınır dışı edilmek üzere işlemlerin tamamlanması için Göç İdaresi Müdürlüğü'ne götürüldü.

Yayınlanma: 18.12.2017 - 14:10
Abone Ol google-news

<video:888572>

ETHA Haber Ajansı çalışanları ile Alman vatandaşı Meşale Tolu Çorlu’nun Marksist Leninist Komünist Parti(MLKP) terör örgütü propagandası yapmak suçlaması ile yargılandıkları davanın görülmesine devam edildi.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Meşale Tolu Çorlu, Birol Kurt, Deniz Havuç, Fırat Çağla, Serkan Okatan, Emre Altunkaya ve başka suçtan tutuklu sanık Emre Altunkaya ile 9 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Duruşmayı izleyenler arasında, Alman araştırmacı ve gazeteci Günter Wallraff, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann ve Almanya konsolosluğu çalışanları da yer aldı. Duruşmada söz alana sanıklar ve avukatları tahliye talebinde bulundu.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklulukta geçirdikleri süre ve suç vasfının değişme ihtimalinin göz önüne alarak, tutuklu sanıklar Meşale Tolu Çorlu, Birol Kurt, Deniz Havuç, Fırat Çağla, Serkan Okatan, Emre Altunkaya’nın tahliyesine hükmetti. Bu sanıkların yurt dışına çıkışını yasaklayan mahkeme, haftada bir gün evlerine en yakın karakola giderek imza atmalarını kararlaştırdı. Sanıklara adli kontrol hükümlerine uymadıkları takdirde tutuklanabileceklerini hatırlatan mahkeme, tutuksuz sanıkların yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması yönündeki talebini ise reddetti. Duruşma Nisan ayına ertelendi.

 Alman vatandaşı Tolu’nun duruşmasını aralarında Türkiye'deki Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann'ın da bulunduğu Alman yetkililer, Alman gazeteci Günter Wallraff ve Sol Parti Milletvekili Heike Hänsel de izledi.

"BASIN ÜZERİNDEKİ BASKILAR KAPSAMINDA TUTUKLANDIM"

Gazeteci Tolu, savunmasında basının üzerindeki baskılar kapsamında tutuklandığını söyleyerek, “Yargının vereceği adil karar kamuoyu vicdanını rahatlatacaktır” dedi. Tolu, tahliyesini ve beraatını talep ederek savunmasını bitirdi.

Yapılan savunmaların ardından savcı, tutuklu 6 kişinin tahliyesini talep etti.

Mahkeme kararında tüm sanıkların tahliyesine karar verdi.

BABA TOLU: DÜNYANIN EN MUTLU İNSANIYIM

Baba Ali Rıza Tolu ise "Dünyanın en mutlu insanıyım. Kızıma kavuşuyorum. Birazdan kızımı alırsam daha mutlu bir gün olacak. Bizim sesimizi duyuran basına çok teşekkür ediyorum” dedi. Tolu, kızının yurtdışına çıkamayacak olmasının bir sorun olmayacağını belirterek "Ancak adli kontrolün mutlaka kaldırılmasını isteyeceğiz” dedi.

 

Tahliye olan Alman vatandaşı Meşale Tolu Çorlu, cezaevinden çıktı. Sivil bir araçla cezaevinden çıkarılan Çorlu, sınır dışı edilmek üzere işlemlerin tamamlanması için Göç İdaresi Müdürlüğü'ne götürüldü.

Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann, tahliye kararının ardından cezaevi önüne gelerek Çorlu'nun çıkışını bekledi. Burada açıklama yapan Martin Erdmann, "Bugün sevinme günü. Eşiyle ve ailesiyle birlikte sevinmek için bir sebep" dedi.

ETHA'dan yapılan açıklamada, "Hapishane idaresi Tolu'nun tahliyesine ilişkin bir açıklama yaptı. Meşale Tolu'nun Alman vatandaşı olmasından dolayı en yakın karakola imza atması gerektiğini belirtti. Açıklamada, bu nedenle Tolu'nun polis eşliğinde en yakın karakola gideceği ve imza attıktan sonra karakoldan serbest bırakılacağını ifade etti. Ancak Tolu, cezaevinden çıkartılır çıkartılmaz TEM polisleri tarafından sivil bir araca bindirilerek adeta kaçırıldı. Tolu'nun nereye götürüldüğü uzun süre ailesine söylenmedi. En son Kumkapı'daki Yabancılar Şubesi'ne götürüldüğü öğrenildi" dendi. 

SINIR DIŞI EDİLECEK

"Terör örgütü üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçundan yargılandığı MLKP davasında tahliye olan Alman vatandaşı Meşale Tolu Çorlu, cezaevinden çıktı. Saat 19.00 sıralarında siyah camlı sivil bir polis aracıyla çıkarılan Çorlu, sınır dışı edilmek üzere işlemlerin tamamlanması için Göç İdaresi Müdürlüğü'ne götürüldü. 

ÇOK SAYIDA YABANCI BASIN MENSUBU CEZAEVİ ÖNÜNE GELDİ

Tahliye kararının ardından Çorlu'nun tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu önüne ailesi ve yakınları da geldi. Çok sayıda yabancı gazeteci, Meşale Tolu Çorlu'nun çıkışını görüntülemek için cezaevi önünde bekledi.

ALMANYA BÜYÜKELÇİSİ DE GELDİ

Çorlu'nun cezaevinden çıkışını bekleyenlerin arasında Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann da bulunuyordu. Alman Konsolosluğu'nun resmi aracıyla cezaevi önüne gelen Martin Erdmann, burada DHA'ya yaptığı açıklamada, Meşale Tolu Çorlu'nun yargılandığı davayı takip ettiklerini söyledi. 

BÜYÜKELÇİ: BUGÜN SEVİNME GÜNÜ

Çorlu'nun tahliye edilişini 'Bugün sevinme günü' diye nitelendiren Erdmann , "Almanya hükümetini temsilen birkaç aydır burada bulunuyoruz. Davayı takip ediyoruz. Bugün de ikinci duruşma günü gerçekleşti. Ben de tahliye kararı çıktıktan sonra kendisini karşılamak üzere buraya geldim. Tahliye kararı çıktı ancak adli kontrol şartıyla ve yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Ama bugün kendisi tahliye oldu. Bugün sevinme günü. Eşiyle ve ailesiyle birlikte sevinmek için bir sebep" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler