Yönetmen Nejla Demirci'den duruşma öncesi dayanışma çağrısı

Yönetmen Nejla Demirci'yi 2015 yılında nefret söylemine maruz bırakan Murat Tiryaki hakkında açılan davanın karar duruşması yarın İstanbul 38.Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Nejla, duruşma öncesi kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Yayınlanma: 18.12.2017 - 14:47
Abone Ol google-news

Yönetmen Nejla Demirci, 2015 yılındaki 1 Mayıs'ında gittiği kuaförün kalfası Murat Tiryaki'nin nefret söylemine maruz bırakılmıştı. Nejla'nın şikayeti üzerine Murat hakkında açılan davanın karar duruşması yarın İstanbul 38.Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Duruşma öncesinde Nejla, kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı.

 Jin Haber Ajansı'nın haberine göre,  Necla çağrısında şöyle seslendi:

 "Dayanışmaya ihtiyacım var! 2015 yılında çekimlerini yaptığım belgeselim 'Yüzleşme' için kesilmiş saçlara ihtiyacım vardı. Bir kuaför arkadaşımdan rica etmiştim. 1 Mayıs 2015 günü saçları almaya gittiğimde kuaförün kalfası, 1 Mayıs işçi bayramına, sokağa çıkan herkese ve Kürtlere karşı nefret söyleminde bulunarak büyük bir öfke ile bana saldırmıştı. Bu saldırıda çenemden aldığım darbe nedeniyle hala tedavim devam ediyor.

 Şahsıma saldırıda bulunan bu kişi hakkındaki şikayetim üzerine açılan dava sona yaklaşıyor. Erkek egemen yargı anlayışını kırmak ve gerçek adaletin temini için dayanışmanın ne denli önemli olduğunu yaşanan bir çok pratikten biliyoruz. Tam da bu nedenle sizleri 19 Aralık günü saat 11:15 de İstanbul 38.Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmada dayanışmaya beklerim."

 Ne olmuştu?

 Ergene İnisiyatifi, kurucu üyelerinden ve Gündöndü Belgeseli'nin yönetmeni olan Nejla Demirci'nin 1 Mayıs günü Levent'te ırkçı bir erkek tarafından sözlü ve fiziksel saldırıya uğramıştı. Konuya ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenlenmişti. İstanbul Feminist Kolektif (İFK) ve Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu ve Kampüs Cadıları da destek verdi.

 Sözlü ve fiziksel şiddet

 Ergene İnisiyatifi'nden Seda Ademoğlu düzenlediği basın açıklamasında, Nejla Demirci'nin 1 Mayıs günü Murat Tiryaki isimli bir sivil saldırgan tarafından sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtmişti. Seda, "İktidarın yürüttüğü erkek egemen anlayıştan ve kadına yönelik ayrımcılıktan destek alan kendisinden olmayana tahammülsüz ve yasalarca korunacağına güvenen erkek faşist saldırgan küfür ve şiddet uygulayarak arkadaşımızı darp etmiş ve yaralanmasına neden olmuştur" demişti.

 'Cinsiyetçi küfürler kullandı'

 Nejla ise 1 Mayıs günü yaşadığı saldırıya ilişkin şöyle konuşmuştu: "Aysel uzun zamandır tanıdığım bir arkadaşım ve fırsat buldukça onu ziyaret ederim. 1 Mayıs günü çok yorgun hissettim kendimi ve o günde belgeselim için kendisine saç sipariş vermiştim onu almak için kuaförüne gittim. Hoş geldin arkadaşım 'Hakkımızı savunmaya gittin dedi. Arkasından Murat Tiryaki isimli kişi küfürlü bir şekilde konuşarak Kürtlere ve 1 Mayıs'a katılanlara küfür etti. Cinsiyetçi küfürler kullandı. O arada neye uğradığımı şaşırdım ve suratıma bir darbe aldım. Yumruk mu tokat mı olduğunu hatırlamıyorum zaten göz spazmı geçirmişim. Aysel ambulans çağırdı. Karakol üst yazı verdi. Kâğıthane Devlet Hastanesi'ne gittik" demişti. Doktorların ilgisizliğine dikkat çekmişti.

 Sanık Murat Tiryaki hakkında açılan davada karar yarın verilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler