Adı bile şaibeli dernekten MEB'in onayıyla Suriyeli çocuklara Kuran dersi

İnternet sitesi bile olmayan, adı bile şaibeli bir dernek, MEB’in onayıyla Hatay’daki Suriyeli çocuklara dil ve Kuran dersi verecek.

Yayınlanma: 18.12.2017 - 22:00
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tepki çeken Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti ve Birlik Vakfı protokollerinin mürekkebi daha kurumamışken, Hatay’daki Suriyeli çocuklara dair de skandal bir protokol imzaladı.

Suriyeli çocukların dil ve meslek kursları almasına dair protokoldeki arızalar, protokol imzalanan derneğin daha adından başlıyor. Resmi protokol evrağının tepesinde MEB logosunun hemen yanında dernek, “Şam Yetimlerin Derneği” diye geçerken; protokolün adında “Şam Yetimleri Derneği” diye tanıtılıyor. Dernek ise kendisine Facebook sayfasında “Şam Yetimler Derneği” diyor. Bunu ancak Facebook sayfasında diyor çünkü derneğin bir internet sitesi bile yok!

Dernek ne isterse

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü (HBÖGM) ile Şam Yetimleri Derneği arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Türkiye’nin geçici koruması altındaki Suriyeli çocuklara verilecek dil, mesleki ve teknik kurslar için Halk Eğitim Merkezleri seferber edilecek.

8 Aralık’ta imzalanan ve bir yıl boyunca geçerli olacak protokol, bu kurslarda eğitmenlik yapacak kişilerin dernek tarafından belirlenmesine de açık kapı bırakıyor. Bu açık kapı, Suriyeli çocukların kimlerle baş başa kalacağı konusunda ciddi bir belirsizlik taşıyor.

Üstelik kurslar, Halk Eğitim Merkezlerinde verilmek zorunda da değil; kursların verileceği yeri dernek istediği gibi belirleyebilecek.

Çocuklara dil öğretmek ve meslek eğitimi vermek iddiasıyla imzalanan protokol çerçevesinde, Arapça, İngilizce, Türkçe dersleri verecek bu dernek, aynı zamanda 2 tip Kuran kursu açma hakkına da sahip oluyor.

Türkçeleri bu kadar

Suriyeli çocuklara Türkçe öğretecek olan bu derneğin yönetiminin ne kadar Türkçe bildiği de derneğin Facebook hesabından görülebiliyor. İşte derneğin birkaç paylaşımı:

* “Gaziantep şehrinde her gün 700 yetime sıçek yemek tekdim ediyor bugün 24 raamazan 1438 hicri 2100lehmacun 250 tabak tavuk ve 600 ayran yetimlerebir hayriseven taktim etmiş allah amellerisinden razı olsun şam yetimler derneğinin 7 mutfahı vardır..”

* “Ben ve yetime bakan kimse cennete şüyleyiz . 21 05.2017 tarihinde almaniyadan gelen türk kardaşlaermiz yetimlerden birlikte..”

* “Süriyeli yetimlere idlib köylerinde beşir derneğinden yardımlar Allah kabul etsin”

* “Gaziantepte mübadere ve sümü yetim hanelerinde meslek eğitimi küveit hilalı ve katar hilalinden destek verildi.”

İmzaya lütfetmemiş!

Daha önceki protokollerin aksine, Şam Yetimler Derneği ile imzalanan bu protokoldeki ciddiyetsizlik, atılan imzalardan bile belli oluyor. Protokol evrağının sonunda; bir tarafta devlet var ama dernek adına imzayı dernek başkanı bile atmamış. Onun adına imzayı atan dernek üyesi Ahmad Taha Haj Ahmad.

300 bin çocuğa reva görülüyor

Konuyu araştıran CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, söz konusu protokole daha geniş açıdan bakılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de okul çağında 976 bin 200 Suriyeli çocuk olduğunu ancak Türkiye’de bu çocuklardan sadece 605 bin 443’üne eğitim imkânı sağlandığına dikkat çeken Gökdağ, şöyle konuştu:

“Bu demektir ki sürekli Suriyelilere Türkiye’yi ev yapmakla övünen iktidar, onların çocuklarını yok saymaktadır. Suriyeli çocukların yüzde 40’ı okullaştırılmamış, kendi haline bırakılmıştır. Bu yüzde 40 ise söz konusu protokolde olduğu gibi ne olduğu belirsiz derneklerle, yeterlilikleri bilinmeyen sözde eğitimcilerle baş başa bırakılacaktır. Dil ve meslek kursu diye çıkılan yolda Kuran kursu verilecek olması bile, niyetin eğitim olmadığını ortaya koymaktadır. Bu acı tablo, çocuklara bile özen göstermeyen bu zihniyet, Türkiye için kıvanç değil utanç kaynağıdır. Konuyu TBMM’ye taşıyacağız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler