MİT TIR'ları davası skandallarla sürüyor... Savcının ceza için acelesi var

MİT TIR’ları davasında savcı, gazeteciler Erdem Gül, Can Dündar ve tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı dava kapsamında daha önce de eksiklikler tamamlanmadan mütalaa vermişti.

Yayınlanma: 20.12.2017 - 21:58
Abone Ol google-news

MİT TIR’ları davasında duruşma savcısı Mehmet Yeşilkaya, gazeteciler Erdem Gül, Can Dündar ve tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Berberoğlu’nun avukatlarının dosyada eksikliklerin olduğunu söyleyerek itiraz etmesi üzerine mütalaanın açıklandığı tutanağa geçmedi. Yeşilkaya, dava kapsamında daha önce de eksiklikler tamamlanmadan mütalaa vermişti. Mayıs 2016’da “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama” suçlamasıyla gazetemiz Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e 5 yıl, eski Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar’a 5 yıl 10 ay hapis cezası verilmişti. Kararla birlikte örgüte yardım suçlamasına ilişkin davanın ayrı esas numarası üzerinden yürütülmesine karar verilmişti. Örgüte yardım suçlamasına ilişkin yargılamanın ilk celsesinde de Enis Berberoğlu hakkında ‘örgüte yardım’ ve ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek’ iddiasıyla açılan davanın birleştirilmesine hükmedilmişti. Haziran ayında sonuçlanan bu yargılamada da Berberoğlu 25 yıl hapis cezasına mahkûm edilerek tutuklanmıştı. Mahkeme, Gül, Dündar ve Berberoğlu hakkındaki ‘örgüte yardım’ davasının ayrı bir esas numarası üzerinden yürütülmesine karar vermişti. Bunun ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan Aydınlık’tan İlker Yücel ve Ceyhun Bozkurt hakkında ‘devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama’ suçlamasıyla dava açmış, açılan dava da Gül, Dündar ve Berberoğlu hakkındaki ‘örgüte yardım’ davası ile birleştirilmişti.

Aydınlık ayrıldı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün izleyiciye kapalı olarak görülen ikinci duruşmaya Gül, Berberoğlu, Yücel ve Bozkurt katıldı. Davanın 4 Ekim’deki ilk duruşmasında Berberoğlu’nun avukatları, heyetin müvekkilleri hakkındaki gerekçeli kararda Aydınlık gazetesinin suçsuz olduğunu belirttiklerini anımsatarak reddi hâkim talebinde bulunmuşlardı. Dünkü duruşmada bu talebin üst mahkemece reddedildiği belirtildi. Öte yandan 3 Kasım 2017’de Hollanda parlamentosunda konuşma yapmaya çağrılan Dündar ile Türk milletvekili Tunahan Kuzu arasında geçen konuşmanın da dosyaya delil olarak girdiği ifade edildi. Bunun yanı sıra gazetemizin eski çalışanlarından Doğan Satmış’ın “MİT TIR’ları bombası” başlıklı röportajının da Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından mahkemeye gönderildiği bildirildi. Heyet, Aydınlık gazetesinden İlker Yücel ve Ceyhun Bozkurt hakkındaki davanın hukuki fiili irtibat olduğu gerekçesiyle bu dosyaya gönderildiğini ancak dava konularının ayrı olduğunu belirtti ve dosyanın ayrılmasına hükmetti. Daha önceki kararlarında Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin jandarmaların yargılandığı süren davanın sonucunun beklenmesi yönünde hüküm kuran heyet, bu karardan vazgeçilmesine karar verdi.

Avukatlar itiraz etti

Heyet, duruşma savcısına esas hakkındaki görüşünü sordu. Savcı, mütalaasında Gül ve Dündar’ın haberlerinin gazetecilik faaliyeti ve basın özgürlüğü kapsamında bulunmadığını iddia etti. TIR’ların FETÖ/PDY tarafından durdurulduğunun bilindiğini belirten savcı, gazetecilerin “buna rağmen operasyonun FETÖ/PDY tarafından yapıldığına vakıf olmamalarının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu” savundu. Gül, Dündar ve Berberoğlu’nun silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme suçunu işledikleri iddiasıyla 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi. Gül, Dündar ve Berberoğlu’nun avukatları dosyada eksikliklerin giderilmeden mütalaa açıklanmasının usule aykırı olduğunu söyledi. Mahkeme, Dündar, Gül ve Berberoğlu’nun avukatlarına soruşturmanın genişletilmesine ilişkin taleplerinin olup olmadığına ilişkin süre verilmesine hükmetti. Duruşma 24 Ocak 2018’e ertelendi.

Yargılama henüz bitmedi

Duruşma sonrası CHP milletvekilleri Mahmut Tanal ve Barış Yarkadaş, Enis Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu ve avukatı Murat Ergün basın açıklaması yaptı. Ergün, savcının mütalaa açıklamasını eleştirerek “Savcı bey örgüte yardım suçundan ceza istedi. Örgüte yardım etmek için önce esas suçtan ceza almak gerekir” dedi. Berberoğlu hakkında İstinaf Mahkemesi’ndeki yargılamanın bitmediğini hatırlatan Ergün, “İstinaf devam ederken böyle bir mütalaa verilmesi usule aykırıdır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler