Tüm tutuklu gazetecilere özgürlük!..

"Dışarıdaki Gazeteciler" gazetemiz yazar ve yöneticilerinin yargılandığı dava öncesinde çağrı yapmak için Kadıköy Bahariye Caddesi'nde " Gazetecilere özgürlük" pankartı eşliğinde yürüyerek " Özgür basın susturulamaz", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", " Ahmet, Murat çıkacak yine yazacak", " Susma haykır özgür basın haktır" sloganları attı.

Yayınlanma: 23.12.2017 - 16:38
Abone Ol google-news

<video:892015>

Kitle yürüyüşün ardından Boğa Heykeli'nin orada durarak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, MYK üyesi Levent Tüzel, dil bilimci Necmiye Alpay, gazeteci Tunca Öğreten, İrfan Değirmenci, Ertuğrul Mavioğlu, avukatlar, gazeteciler ve çok sayıda yurttaş katıldı. Kitle, "Ahmet Şık'a özgürlük", " Gazetecilere özgürlük", " Sözümüz var basın özgürlüğü için", "Akın Atalay'a özgürlük hemen şimdi" dövizlerini taşıdı.

YÜRÜYÜŞTEN KARELER 

'Sözünü esirgemeyenler zulüm gördü'
Gazeteci Güventürk Görgülü ortak basın açıklamasını okuyarak Pazartesi görülecek Cumhuriyet davasına çağrı yaptı. Görgülü, Nazım Hikmet' in "Bu memleket bizim" şiirini okuyarak konuşmasına başladı. Görgülü, "Bu toprakları seven, bu halka kendini adamış Nazım Hikmet, ilk kez 89 yıl önce bugün tutuklandı. Savunmasında 'muharrir' olduğunu söylese de 'fikir ve ifade özgürlüğü'nü hatırlatsa da mahpus damından, esaretten kurtulamadı. 'Daha adil', 'daha özgür', 'daha güzel' bir ülke için sözünü esirgememiş her şair, yazar, entelektüel, avukat, akademisyen... hep zulüm gördü" diye konuştu. 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra da maalesef bu tablo değişmediğine değinen Görgülü, " 100’ün üzerinde gazeteci, artık 'toplama kampı' olarak tanımlanan Silivri Cezaevi’nde ve daha pek çok cezaevinde en ağır şekilde bedel ödüyor"dedi.


Cumhuriyetçiler 418 gündür tutuklu

Cumhuriyet gazetesinin 418 gündür büyük bir saldırıyla karşı karşıya kaldığına değinen Görgülü, "Gazetenin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu ve icra kurulu başkanı Akın Atalay, 418 gündür tutuklu. Ahmet Şık 356 gündür, Emre İper ise 260 gündür aynı kaderi paylaşıyor. Peki neden cezaevindeler? Ana suçlama, 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme.' Bu soruşturmayı açanlar da bu yargılamayı yapanlar da, bu yargılamanın arkasında duranlar da gayet biliyorlar ki Cumhuriyet bir gazetedir, Cumhuriyet çalışanları gazetecilerdir" ifadelerini kullandı.

"Biz hep hatırlatacağız"

Görgülü "Ne dünkü zulmü ne de bugünkünü unutacağız" diyerek , "Onlar bugün FETÖ olarak adlandırıp topa tuttukları cemaate ve onun liderine övgüler dizerken Ahmet Şık, o yapılanmanın ne olduğunu apaçık yazmış, bu nedenle kumpasa uğramış ve bugün olduğu gibi yine bedel ödemişti. Siz binbir kelime oyunuyla milletin hafızasından silmek istediğiniz o günleri tarihten de silmek istiyor olabilirsiniz ama size kötü bir haberimiz var biz hep hatırlayacak ve hatırlatacağız. Bu ülkenin aydınlık vicdanları; Ali Elverdileri, Mehmet Ekicileri, Ömer Dikenleri unutmadığı gibi bugünleri de asla unutmayacaktır. Cumhuriyet iddianamesini okuyan, o duruşmaları izleyen bizler gayet iyi biliyoruz ki terörle ilgili suçlamalar gayet temelsizdir. Ve hepimiz gayet iyi biliyoruz ki aslında yargılanan haberlerdir, habercilik faaliyetidir"dedi.

'Adaletin peşindeyiz'

Görgülü şöyle devam etti, "Biz de tutuklu Cumhuriyetçiler ve gazetecilikten tutuklu tüm gazeteciler gibi hakikatin ve adaletin peşindeyiz. Anadolu'un işgal altında olduğu günlerde 'Herhalde dünyada bir hak vardır ve hak kuvvetin üstündedir' diyen Mustafa Kemal’in sözleri de yargılamayı yapanları kulağına küpe olmalı. Güneş balçıkla sıvanamaz, haber suç olamaz. O yüzden Pazartesi günü Çağlayan Adliyesi’nde görülecek Cumhuriyet davasında gazeteci arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Halkımıza da onların hepimizin haber hakkını savunan gazetecilerin yanında olmaya çağırıyoruz. Tüm tutuklu gazetecilere özgürlük!. " Açıklamanın sonunda CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ve gazeteci İrfan Değirmenci bir çam ağacına, "Gazetecilik suç değildir" notunu asarak, " Gazetecinin yılbaşı ağacı böyle olur" dedi.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon