AYM, Turhan Günay’ın yaptığı bireysel başvuruyu bugün görüşecek

AYM, Turhan Günay’ın başvurusunun birinci yılında hak ihlali şikâyetini bugün görüşecek.

Yayınlanma: 25.12.2017 - 19:44
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölüm, Cumhuriyet davası kapsamında yaklaşık 9 ay tutuklu kalan gazetemiz Kitap Eki’nin Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın yaptığı bireysel başvuruyu bugün görüşecek. Mahkeme, Turhan Günay’ın “tutuklamaya konu suçlamaların ifade özgürlüğü ve basın hürriyeti kapsamındaki eylemlere ilişkin olması nedeniyle ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edilip edilmediğine” karar verecek.

Cumhuriyet soruşturması kapsamında 31 Ekim 2016’da gözaltına alınan Turhan Günay, diğer 8 Cumhuriyetçi ile birlikte 4 Kasım 2016’da tutuklanmıştı. 26 Aralık 2016 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan Günay, hakkında uygulanan tutuklama tedbirinin hukuki olmaması ve soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının; tutuklamaya konu suçlamaların ifade özgürlüğü ve basın hürriyeti kapsamındaki eylemlere ilişkin olması nedeniyle ifade ve basın özgürlüğünün, tutuklama tedbirinin siyasi saiklerle yapılması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. maddesinin ihlal edildiğini bildirdi.

Bakanlık: İhlal yok

AYM’ye savunma gönderen Adalet Bakanlığı ise bu tutuklamada herhangi bir hak ihlali olmadığını öne sürdü. Dönemin Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş tarafından gönderilen görüşte, “Karşılaşılan darbe teşebbüsünün büyüklüğü dikkate alındığında, başvurucunun tutuklanmasının özgürlük ve güvenlik hakkına gerekli ve fiili durumla orantılı bir müdahaledir. Başvurucunun şikâyetlerinin açıkça dayanaktan yoksunluk nedeniyle kabul edilemez olduğu düşünülmektedir” denildi.

İfade özgürlüğünün ihlal edildiği şikâyetine değinen bakanlık, mahiyeti gereği kuvvetli şüphe bulunmadan tutuklandığı iddiası niteliğinde olması nedeniyle ayrı bir incelemeye konu olmaması gerektiği öne sürüldü. Bakanlık, AYM’nin aksi kanaatte olması durumunda ise olağan kanun yollarının tüketilmemiş olması nedeniyle başvurunun kabul edilemez olduğunu, somut olayın koşullarında başvurucunun ifade özgürlüğünün ihlal edilmediği iddia edildi.

Haberciliğe gözdağı

Bakanlığın görüşüne karşı AYM’ye dilekçe veren Günay’ın avukatları Fikret İlkiz, Tora Pekin ve Abbas Yalçın; şu değerlendirmede bulundu:

“Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasını değiştirdiği iddiasıyla tutuklama tedbirine başvurulması ve tutuklama karar gerekçesinde önceki bazı olaylara gönderme yapılması, söz konusu tutuklama tedbirinin gerçek amacının hükümet politikalarıyla uyumlu bir basın oluşturmak ve bazı hassas konularda haber yapılmasını cezalandırmak olduğunu göstermektedir. Cumhuriyet gazetesinin hedef alınmasının bir diğer nedenini de gazetenin Türkiye’de eleştirel habercilik yönünden sembolik bir anlam taşımasıdır.”

Uzun süredir başvuruyu tozlu raflarında bekleten AYM, sonunda Turhan Günay dosyasını görüşme kararı aldı.

AYM 1. Bölüm, başvurunun üzerinden tam bir yıl sonra bugün yapacağı toplantıda Günay’ın hak ihlali başvurusunu değerlendirecek. Mahkemenin vereceği kararın, Cumhuriyet davasında tutuklu olan Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’ın durumunu etkilemesi bekleniyor. l


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon