Patlamada oğlunu kaybeden fabrika sahibine 15 yıl hapis istendi

5 kişinin ölümü, 16 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Gökkuşağı isimli iplik-boya fabrikasındaki patlamaya ilgili hazırlanan iddianamede oğlu Yavuz Demir'i kaybeden fabrika sahibi 58 yaşındaki Şükrü Demir hakkında 2-15 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Yayınlanma: 27.12.2017 - 12:05
Abone Ol google-news

Bursa'nın Gürsu ilçesinde 5 kişinin ölümü, 16 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Gökkuşağı isimli iplik-boya fabrikasındaki patlamaya ilgili hazırlanan iddianame tamamlandı. Soruşturma sonunda kazada oğlu Yavuz Demir'i kaybeden fabrika sahibi 58 yaşındaki Şükrü Demir hakkında Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak suçlarından 2-15 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Patlama sonrası Şükrü Demir ile tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan İş Güvenliği Uzmanı T.T. için kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Bursa'da geçtiğimiz 8 Kasım'da meydana gelen olayda, Şükrü Demir'e ait Gökkuşağı adlı iplik-boya fabrikasındaki buhar kazanının patlaması sonucu çalışan işçilerden Sadık Hüceyce, Muhammed Baddih, Samer Hshoum, Yasir Saraç ile fabrika sahibi Demir'in 34 yaşındaki oğlu Yavuz Demir yaşamlarını yitirdi, 16 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Patlamanın ardından gözaltına alınan Şükrü Demir, özel izin ile oğlunun cenaze törenine katıldıktan sonra cezaevine kondu. Nöbetçi mahkeme Şükrü Demir ile birlikte İş Güvenliği Uzmanı T.T.'yi de tutukladı.

Bursa Cumhuriyet Savcısı Hüsnü Gür'ün başlattığı soruşturma devam ederken çalışanlara imza karşılığı iş güvenliği eğitimi verdiğini belgeleyen T.T. tahliye edildi.

FABRİKA SAHİBİ ASLİ KUSURLU

Savcılık tarafından, patlamayı araştırmakla görevlendirilen iki makine mühendisi ve bir endüstri yüksek mühendisinden oluşan bilirkişi heyeti görevlendirildi.

Bilirkişi, uzun süren araştırma sonrası hazırladığı raporda, basınç artışı, ani basınç düşüşü, korozyon oluşumu ve ısıtma yüzeyinde oluşacak kireç taşı oluşumu gibi etkenlerin, kazanların patlamasına neden olabileceğini belirtip, bu nedenle kazanların her 5 yılda bir kez, periyodik bakımlarının yapılması gerektiği hatırlatılarak, vananın geç açılmasıyla basıncın yükselmesi sonucu, 'yorgun kazan'ın patladığı görüşüne yer verildi.

Gerekli soruşturmayı tamamlanan Cumhuriyet Savcısı, iddianamede, olayın kasıt olmaksızın iş kazası sonucu yaşandığını belirtip, patlamada asli kusurlu olan Şükrü Demir hakkında, Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak suçundan dava açılmasını, İş Güvenliği Uzmanı T.T. içinde kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesini talep etti.

Cumhuriyet Savcısı'nın iddianamesinin kabul edilmesi sonucu hakkında Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 2-15 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılan Şükrü Demirin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler