İran’da ipler geriliyor... Göstericiler Arak Valiliği'ni ele geçirdi

İran'da işsizlik, yükselen enflasyon ve yolsuzluğa karşı başlayıp hükümet karşıtı gösterilere dönüşen eylemler üçüncü gününe girdi. 2009 yılında rejim destekçilerinin düzenlediği gösterileri anma amacıyla yüzlerce kişi de İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e destek için sokaklara çıktı. ekonomik kriz gösterilerinin hükümet karşıtı gösterilere dönüşmesinin ardından Arak Valiliği göstericiler tarafından ele geçirildi.

Yayınlanma: 30.12.2017 - 15:23
Abone Ol google-news

<video:895486>

Birkaç gündür hayat pahalılığı protestolarıyla sarsılan İran’da bu kez hükümet yanlıları sokağa çıktı. Başkent Tahran’da gövde gösterisi yapan rejim yanlıları, dini lider Hamaney’i destekleyen ve ABD karşıtı sloganlar attı. Önceki günlerde rejim karşıtlarının yaptığı eylemler pek çok şehire yayılmış, sert çatışmalar yaşanmıştı.

İran’da protesto dalgası... 'İslam devleti istemiyoruz' sloganları atıldı

aşkent Tahran’da gövde gösterisi yapan hükümet destekçisi eylemciler, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’i destekleyen ve ABD karşıtı sloganlar attı. Aslında hükümet yanlılarının sokağa çıkması önceden planlanmıştı, kalabalıklar “9 Dey”in yıldönümünde bir araya geldi. “9 Dey”, Ahmedinejad döneminde, sekiz yıl önceki muhalif “Yeşil Hareket” protestolarının bastırılmasını sembolize ediyor. Söz konusu protestoların ardından Hamaney’e bağlı Tebligat Kurumu tarafından muhafazakârların sokağa çağrılmasıyla 30 Aralık 2009’da bir karşı eylem düzenlenmişti. Yeşil Hareket protestoları kanlı şekilde bastırılmıştı.

Ülkede işsizlik ve hayat pahalılığını protesto etmek için düzenlenen gösteriler Meşhed kentinde perşembe günü başlamış, 52 kişinin gözaltına alındığı duyurulmuştu. Gösteriler, hükümeti protestoya dönüşmüştü. Önceki gün başkent Tahran ile birlikte diğer kentlerde de eylemler sürmüştü. Dün de günün ilerleyen saatlerinde, Tahran Üniversitesi yakınlarında muhalif protestoculardan oluşan küçük bir grubun polisle çatıştığı haberleri gündeme yansıdı. Fars haber ajansı, bu gösterilerin “ekonomik durumun protesto edildiği gösterilerin aksine siyasi olduğunu” aktardı.

İran’da göstericiler Arak Valiliğini ele geçirdi

İran'da ekonomik kriz için devam eden protesto gösterileri hükümet karşıtı gösterilere dönüştü. Göstericiler Arak Valiliğini ele geçirdi. Ayrıca göstericiler Hüramabad şehrinde belediye binasını yaktı.
Ülke genelinde internet bağlantısının rejim güçlerince kesildiği belirtiliyor. 

Trump fırsatı kaçırmadı

Washington ise İran’da göstericilerin gözaltına alınmasını kınayarak İran halkına destek mesajı verdi. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “rejimin yolsuzluklarından ve ülkenin varlığının yurtdışında teröre harcanmasından bıkmış” İran halkının barışçıl protestolarıyla ilgili bilgiler aldıklarını belirtirken “Dünyanın bu süreci izlediği” uyarısı ile “Tahran’a İran halkının haklarına saygı gösterme” çağrısı yaptı.

Tahran yönetimi ise dün halktan protestocuların “yasadışı”’ gösterilerinden uzak durmasını isteyen bir açıklama yaptı. ABD Başkanı’nın sözlerine de yanıt verdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Trump’ın desteğini “hilecilik ve fırsatçılık” olarak nitelendirdi. İran’da demokratik isteklerin kanunlar çerçevesinde istenmesi ve talep edilmesinin mümkün olduğunu savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler