Cumartesi Anneleri 666. hafta... “Adalete erişmeden bir yıl daha geride bırakıldı”

Cumartesi Anneleri 666. buluşmasında, inatla yıllardır sürdürdükleri mücadeleyi önümüzdeki yılda daha da güçlendirerek sürdüreceklerini belirterek Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi

Yayınlanma: 30.12.2017 - 16:13
Abone Ol google-news



Cumartesi Anneleri, “Herkesin hayallerine kavuşmayı dilediği yeni yılda, biz kayıplarımıza ulaşmayı dileyeceğiz” diyerek 666. kez Galatasaray Meydanı’nda buluştu. 2017 yılının ağır insan hakları ihlalleri, travmalar, hukuksuzluklar ve adaletsizlikle geçtiği, 666 haftadır Galatasaray’da hukuk devleti temenni edildiği belirtilerek 2018 yılının demokratik, hukuk devletine giden bir yılın başlangıcı olması için hak ve özgürlükler mücadelesinin yükseltildi bir yıl olması dileğinde bulunuldu.

Sendika.org'un haberine göre Galatasaray Meydanı’nda, Cumartesi Anneleri’nden Fatma Morsümbül ölümünün birinci yılında, “Fatma Morsümbül’ü ve adalete ulaşamadan aramızdan ayrılan annelerimizi hakikat ve adalet mücadelemizde yaşatacağız” denilerek anıldı.

"Devlet, halkına karşı işlediği suçlarla yüzleşmeli"

Eylemde ilk sözü gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın abisi Ali Ocak aldı. 23 yıldır Hasan Ocak dosyasının karanlık raflarda beklediğini söyleyen Ali Ocak, adalete erişmeden bir yılın daha geride bırakıldığını ve çeşitli zorluklarla, çeşitli bedeller ödeyerek buldukları belgelerin adliyelerin tozlu raflarında kaybedilmeye çalışıldığını belirtti. Geçen yılbaşında Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada hala bir adım atılmadığını belirten Ocak, ısrarla, inatla yıllardır sürdürdükleri mücadeleyi önümüzdeki yılda daha da güçlendirerek sürdüreceklerini söyledi.

Ali Ocak, devletlerin işlediği suçlarıyla yüzleşmemesinin çağımızda genel geçer bir davranış biçimi olduğunu söyledi. Filistin konusu gündeme geldiğinde devlet yöneticilerinin Filistin halkının adeta hamisi kesildiğini söyleyen Ocak devletin kendi halkına karşı işlediği suçlarla yüzleşmesini istediklerini belirtti.

"Antidemokratik uygulamaların hesabı sorulup, faturası çıkarılmalı     

Cumartesi İnsanları’ndan Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, 2018’e girerken her geçen gün otoriterleşen iktidarın politikalarının daha da şiddetlenerek sürdüğünü belirtti. Suruç’u, Roboski’yi, Reyhanlı’yı, Cizre’yi, Gezi’i, Ankara’da İstanbul’da patlayan bombaları, Tahir Elçi’nin katledilmesini hatırlatan Yarayıcı devletin, bu olayların faillerine ilişkin bir cezalandırma sistemi olmadığını söyleyerek hesabının sorulmayacağı bir yol yöntem, tüm bu katliamların faili meçhul kalmasını, barış yerine şiddet dilini yeniden kurup iç çatışmaya yönelik her türlü politikaların yeniden benimsenmesini, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek olunmamasını, her türlü yolsuzluk-hırsızlık olaylarının konuşulmamasını, KHK’lerin, ihraçların, hesabının sorulmamasının istediğini söyledi. Yarayıcı yapılacak tek şeyin tüm bu antidemokratik uygulamaların hesabının sorulup faturasını önlerine koymak olduğunu söyleyerek, “Bir kez daha talebimizi söylüyoruz: bağımsız yargıdan, eşitlik, özgürlük, insanca yaşamdan yana her türlü demokratik mücadele içinde olan bizler kayıplarımızın akıbetini sormaya devam edeceğiz. 2018’e gerçek demokratik Türkiye’nin hayata geçirilmesi konusunda politikalarla birlikte girelim. Ve dostlarımızın akıbetini hukuk önünde soracağımızı bir kez daha ifade ediyorum” dedi.

Kayıp yakınları, Tahir Elçi’nin katledilişinin 108. haftasında Tahir Elçi’yi anan aileler tutuklu gazeteci, akademisyen ve mücadele arkadaşları için ellerindeki karanfilleri “Failler Belli, Kayıplar Nedere?” yazan pankarta bıraktılar.

Aileler akşam 19.00’da Bandista grubunun katılımıyla yeniden Galatasaray Meydanı’nda buluşacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon