Cezaevinden Cumhuriyet’e gönderilen mektuba 'sakıncalı' denilerek el konuldu

Cezaevinden Cumhuriyet’e gönderilen mektuba el konuldu. Cezaevi yönetimine göre, ‘mektup paniğe yöneltir’

Yayınlanma: 30.12.2017 - 21:22
Abone Ol google-news

İzmir Kadın Kapalı Cezaevi, hükümlü Sibel Mustafoğlu’nun aynı koğuşta bulunan ve kalp, şeker, tansiyon, kolestrol rahatsızlıkları bulunan, iki anjiyo geçiren, böbrek nakli olan yüzde 86 engelli 60 yaşındaki Mevlüde Başdaş’ın sağlık durumunu anlatmak için Cumhuriyet’e gönderdiği mektubu “sakıncalı” buldu. Başdaş’ın Türkçe ve okuma- yazma bilmediği için Sibel Mustafaoğlu’nun yazdığı mektuba el koyan cezaevi, gerekçe olarak mektubun “Kurumun asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşürdüğü, kişi veya kuruluşları paniğe yöneltecek yalan ve yanlış bilgiler” içerdiğini öne sürdü.

Başdaş, Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Bagok Dağı kırsalında yapılan “canlı kalkan” eylemine katıldığı gerekçesiyle 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay tarafından cezası onanan Bağdaş, İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Türkçe ve okuma/yazma bilmeyen Başdaş’ın sağlık durumunun cezaevinde kötülüşmesi ve gerekli sağlık kontrollerinin yapılmaması üzerine, aynı koğuşta bulunan hükümlü Sibel Mustafaoğlu, duruma dikkat çekmek için Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e bir mektup yazdı.

İzmir Kadın Kapalı Cezaevi Kurumu Müdürlüğü, Cumhuriyet’e gönderilmek istenen mektubun tamamını “sakıncalı” buldu. Cezaevi yönetimi, 14 Kasım tarihli kararında “Kurumun asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşüren, görevlileri hedef gösteren, terör ve çıkar amaçlı suç örgütü veya diğer suç örgütleri mensuplarının haberleşmelerine neden olan, kişi veya kuruluşları paniğe yöneltecek yalan ve yanlış bilgileri, tehdit ve hakareti içeren mektup, faks, telgraflar hükümlüye verilmez” hükmü gereğince mektubun gönderilmemesine hükmetti.

Karşıyaka İnfaz Hâkimliği’ne 19 Kasım’da itiraz eden Sibel Mustafaoğlu, Mevlüde Başdaş’ın böbrek nakli yapıldığını, şeker hastası olduğunu, bu nedenle günde 4 defa insülin ile ayakta kalabildiğine dikkat çekerek, şunları anlattı:

Hayati tehlikesi var

“Aynı zamanda 2 defa kalp krizi geçirmiş. 2 defa da kalp ameliyeti olmuş ve her an 3. kriz geçirme riski taşıyan ve doktor tarafından durumun ciddiyeti sık sık dile getirilen bir hasta. Aynı zamanda bir gözü kör olup diğer gözünü kaybetme riski taşımaktadır. Resmi belgelerle onaylanmış yüzde 86 engelli bir insan. Okuma yazması olmadığından ve tek kelime Türkçe bilmediğinden ona yazım ve dilekçe işlerinde çoğunlukla ben yardımcı olmaya çalışıyorum. Neredeyse yataktan kalkamayacak bir durumda olduğu idare tarafından biliniyor. 60 yaşında bir annenin bu kadar sağlık sorunuyla içerideki ağır şartlarda kalabilme imkânı yok. Basın yayın kuruluşlarına da duyarlılık yaratılması amacıyla yazdığım mektuba el konuldu.”

‘Sağlığa erişim sağlansın’

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden (CİSST) Berivan Korkut, Mevlüde Başdaş’ın sağlığa erişim hakkının engellendiğini belirterek, İzmir Valiliği’ne bağlı İnsan Hakları Kurulu’na başvurdu. Korkut, Baştaş’a çevirmen verilmesi gerektiğini de kaydetti. Korkut, Başdaş’ın sağlığına uygun diyet yemeklerinin bir an önce kendisine verilmesini, ilaçlarına düzenli ulaşmasının sağlanmasını, hastane sevklerinin düzenli yapılmasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler