Kadına en çok özgürlük yakışır

Asil Özbay, 3 farklı kıta 17 ülke 80’e yakın kenti motoruyla gezdi.

Yayınlanma: 01.01.2018 - 23:17
Abone Ol google-news

Asil Özbay (32), İstanbul Gedik Üniversitesi’nde mesleğine âşık bir akademisyen. Ayrıca vücudunun bir parçası gibi gördüğü motosikletiyle ‘kadınsın, yapamazsın’ tabusunu yıkarak son 3 yılda 80 bin km’den fazla yol yaptı. 220 kiloluk motosikletiyle 3 farklı kıtada 17 ülke 80’e yakın kenti tek başına gezdi. Özgür kadın profilini çizerek diğer kadınlara umut olan Özbay ilerleyen aylarda Doğu’ya gidip oradaki küçük çocukların ellerinden tutup hayallerini gerçekleştirebilmeleri için hiçbir şeyin onlara engel olamayacağını anlatacak. Cesaret ve özgürlüğün cinsiyetle sınırlandırılamayacağını söyleyen Özbay şöyle diyor: “Kadınlara en çok yakışan şey özgürlük.” Özbay ile motor tutukusu, projeleri ve hayalleri ile ilgili konuştuk.

- Kendinizden bahseder misiniz?

İstanbul Gedik Üniversitesi’nde mesleğine âşık bir akademisyenim. Öğrencilerimi çok seviyorum. Bunun yanında 14 yıldır motosiklet kullanıyorum. Farklı yaşam hikâyelerine ortak olmayı, deneyimlemeyi ve paylaşmayı esas alan bir yaşam biçimini benimsiyorum.

Keşfetme duygusu

- İlk yola çıkacağınız zaman tereddüt yaşadınız mı?

Motosikletinizle nereleri gezdiniz? Keşfetme duygusu erteleyemediğim bir şey. Tereddütleri gölgede bırakıyor. 3 farklı kıta 17 ülke 80’e yakın şehir. Eğer yalnız seyahat ediyorsanız ve kadınsanız dünya daha bir cömert oluyor size. Ve başka başka hikâyelere ortak olmanız kolaylaşıyor. Motosiklet ile yaptığım yolculuklarımın hepsi Türkiye’den başladı. 2015 yılında Adriyatik turu yaptım. Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Bosna Hersek, Hırvatistan, Slovenya, Avusturya, İtalya ve Bulgaristan’ı kapsıyordu. 2016 yılında başka bir kıta hayalim vardı ve Afrika’ya doğru sürdüm... 2017 yılında ise yeni bir kıta ile Asya yollarındaydım. Karadeniz üzerinden Gürcistan, Rusya ve Moğolistan’a kadar uzanan. Son 3 yılda 80 bin km’den fazla yol yaptım.

Kalbin sesi

- Kadınlara umut olmak için neler söylemek istersiniz?

Bütün efsanelerde kadınlar, özel alan ile sınırlandırılıyor. Rapunzel’in kulesi, Kül kedisi’nin balkabağına dönüşmeden önce dönmesi gereken evi, Pamuk Prenses’in açmaması gereken o kapısı. Bu masalları dinleyerek büyüyoruz. Sınırlandırılmış bir alana bağımlı kadın imgesi daha çocuk yaşlarımızdan itibaren zihnimizi şekillendirmeye başlıyor. Motosiklet ile çıktığım uzun rotalara, Kız Kulesi’nden başlama sebebim ise; kuledeki kızın özgürleştiğini düşünerek yola çıkma isteğim ve okullarda küçük çocuklara bu hikâyeyi anlatma çabam... Öncelikle kendim için yollardayım. Kendimi ve dünyayı keşfetmek adına. Fakat bu toplum için özgür bir kadın profili de çok değer taşıyor. Cesaret ve özgürlük cinsiyetle sınırlandırılamaz. Var olmanın en güzel yansıması; kimseye zarar vermediğin sürece ne olursa olsun kalplerinin sesini dinleyerek yol almaktır. Kalplerinin sesini dinlesinler. Hayatta duyabileceğin en güzel ritim bu ve “Kadınlara en çok yakışan şey özgürlük.”

‘Susamak gibi nbir ihtiyaç’

- Motor tutkunuz nasıl başladı?

Yıllardır motosiklet kullanıyorum. Çocukken ise yaşıtlarım kapının önünden ayrılamazken, atla, bisikletle yaşadığım şehri keşfe çıkardım. Gizli gizli gider dönerdim. Ön sepetimde de mutlaka bir kitap olurdu. Seyahat ve keşif hikâyelerine bayılırdım. Jules Verne’in maceraları ile büyüdüm. Sonra motosiklet girdi hayatıma ve bisiklet ile kurduğum hayalleri ona yükledim. Daha bir tutku ile bağlandım yollara. Rüzgârı arzulamak artık susamak gibi bir ihtiyaçtı. Yüksek lisans dönemimde, cezaevinde çalışmaya başladım. Kadın mahkûmlara satranç dersleri veriyordum. Bir süre sonra asıl dersi onlar bana vermeye başladı. Özgürlüğü içimde yeniden inşa etmeye başladım.

‘Çocuklara umut olmakm istiyorum’

- Yeni yılda yapmayı planladığınız turlar var mı?

Türkiye’nin en uç noktalarına kadar gidip oradaki küçük çocuklarla temas etmek istiyorum. Onların hayalleri hakkında konuşmak, sohbet etmek ve bir kadın olarak neler yaptığımı anlatmak... Rol model olmayı başarabilirsem eğer, onların küçücük hayalleri için belki de bir umut olabilirim. O küçük çocukların ellerinden tutmak ve hayallerini gerçekleştirebilmek için hiçbir şeyin engel olamayacağını anlatmak istiyorum. Motosikletime atlayıp tek tek bütün şehirleri dolaşarak... Güney Amerika turu da düşünüyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler