Yargı karar verdi... Polis, jandarma, sahil güvenlik ve bekçi isterse indirimli 'Glock' alabilecek

Susurluk kazasında ölen emniyet müdür yardımcısı Hüseyin Kocadağ’ın polis olan yeğeni Mehmet Kocadağ, KOM biriminde fiilen çalışmadığı gerekçesi kendisine glock marka silah verilmemesini 2012 tarihinde yargıya taşıdı. 6 yıl sonra çıkan kara göre tüm emniyet personeli, jandarma, sahil güvenlik ve bekçiler 'glock' marka silah alma hakkı kazanmış oldu.

Yayınlanma: 03.01.2018 - 12:24
Abone Ol google-news

Adalet Bakanlığı’nın 2012 yılında yargıya ucuz silah sağlamasının ardından İçişleri Bakanlığı da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) birimlerinde görevli 7 bin 500 polise piyasa fiyatının çok altında 750 dolara indirimli glock tabanca dağıtımına başladı.

Sadece KOM’da çalışanlara bu hakkın tanıması ise Antalya KOM Narkotik Büro Amirliği’nde görev yaparken, polis merkez amirliğine atanan Mehmet Kocadağ tarafından mahkemeye taşındı. Mehmet Kocadağ, uygulamanın anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu için iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedi. Dava Danıştay 15. Dairesi Başkanlığın'da devam ederken Kocadağ tarafından 16 Şubat 2017 tarihinde evrakları inceledi. Evrakların içinde ise Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'nin yürüttüğü soruşturmanın iddianame ve evraklarının bulunduğu gördü ve birer fotokopisini aldı. Evrakların tamamına baktığında ise Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davayla davasının birleştirildiğini gördü. Dilekçe yazarak bu birleştirmenin nedeni hakkında bilgi istedi. Kocadağ, "Yasa dışı dinleme" davası olarak da bilinen Selam Tevhit soruşturması kapsamında dinlendiğini öğrendi. Bu dava ile ilgili bilgi istediğinde de "Sehven" dinlendiği cevabını aldı. Bu gelişmenin üzerine Mehmet Kocadağ çok sevdiği mesleğinden ayrılma karar aldı emekli oldu. 

DANIŞTAY 15 DAİRESİ KOCADAĞ'I HAKLI BULDU

Mehmet Kocadağ emekli olduktan sonra da davanın peşini bırakmadı ve 26 Ekim 2017 tarihinde hukuk mücadelesi son buldu. Danıştay 15 Dairesi, temyiz istemiyle yapılan başvuruyla ilglii olarak, "Temyiz istemine konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu, kararın bozulmasını gerektirecek yasal bir sebebin bulunmadığı sonucuna varılmıştır" dedi. Kararın sonunda da Ankara 7. İdare'nin Mahkemesi'nin 7 Eylül 2016 tarihinde verdiği kararın onandığını belirtti. Karar ise oy birliği ile verildi.


Kararı değerlendiren Kocadağ, "2012 yılı Nisan ayında KOM personeline 750 dolar karşılığında piyasa değerinin çok altında bedelle glock tabanca verildi. Ben de tabanca talep ettim. O tarih de FETÖ'cüleri tarafından KOM Şube'den gönderilmiştim. KOM biriminde fiilen çalışmadığı gerekçesi ile bana glock verilmedi. Anayasa nin 10. Maddesine istinaden (eşitlik) görev yeri ve unvanına bakılmaksızın tüm polislere glock tabanca verilmesini veya KOM personeline de verilmesini diye dava açtım. Yine 2012 yılı Nisan ayında istihbarat personeline SİG SAUER tabanca bin 50 dolar karşılığında verildi. Her iki KOM ve istihbarat birimi o tarihteki personelleri FETÖ'cüydü. Bunlar siyasal yapılanmaya tamamlayıp, silahlı yapılanmaya geçmek ve darbe girişimi sırasında devletçi polislerden üstün tabancalarla güçlü olacaklardı. Amaçları buydu. 2012 yılında KOM birimlerine dağıtılan glock ile istihbarat birimlerine dağıtılan SİG SAUER marka tabancalarla 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimi sırasında kullanıldığı tespit edildi. Anayasa 138. maddesi gereğince, mahkeme kararları gecikmeksizin uygulanır.  Dolayısıyla Eemniyet Genel Müdürlüğü tüm personeline
çarşı ve mahalle bekçileri de dahil olmak üzere glock vermek zorunda. Bununla birlikte  İçişleri Bakanlığına Jandarma Genel Komutanlığı ile sahil güvenlik Komutanlığı da bağlandı
talep ederlerse onlarda alabilir" dedi. 

KARARA İTİRAZ HAKKI BULUNUYOR
Öte yandan kararın Emniyet Genel Müdürlüğü'ne tebliğ edilmesinin ardından 15 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor. İtiraz edilmesi halinde dava tekrar Ankara 7. İdare Mahkemesi'nde de görülecek. Ancak Danıştay daha önce Kocadağ hakkında lehine karar vermesi nedeniyle, Ankara 7. İdare bu karara uyacak.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler