Listede adınız var mı? Hemen bakın!

10 Ağustos’ta ilk turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışında yaşayan 2 milyon 700 bin Türk seçmen, ilk defa bulundukları ülkelerde oy kullanabilecek. Bunun için 54 ülke ve 103 ayrı dış temsilcilikte sandık kurulacak.

Yayınlanma: 03.07.2014 - 11:29
Abone Ol google-news

Yurtiçinde ve yurtdışında oy kullanmaya hak kazananların isimlerinin yazılı olduğu seçmen listeleri dün askıya çıktı. Buna göre yurtdışında 2 milyon 754 bin gurbetçi seçmen bulunuyor. YSK’nın sitesinde yayınlanan yurtdışı seçmen kütüğünde ismi olmayanlar, oy kullanamayacak. İsmi olmayan, adres kaydında yanlışlık olan gurbetçi seçmenler 9 Temmuz’a kadar en yakın dış temsilciliğe giderek bunu düzeltebilir.

SEÇMEN SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

YURTDIŞI SEÇMEN SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Diğer yandan bazı ülkelerde oy kullanma süresi birkaç gün olarak bazılarında ise bir gün olarak belirlendi. Oy kullanma süresi 1 günden fazla olan Almanya ve Fransa gibi ülkelerde oy kullanacak vatandaşların YSK’nın internet sitesinden oy kullanacakları gün ve saat ile ilgili randevu almaları gerekiyor. 21-25 Temmuz tarihleri arasında oy kullanmak için randevu alınabilecek. Randevu almayan seçmenlerin oy kullanacakları tarih YSK tarafından otomatik olarak belirlenecek ve 26 Temmuz’da ilan edilecek. Oy kullanma süresi 1 gün olan ülkelerde ise seçmenlerin randevu almasına gerek yok. Bu ülkelerde oy kullanacak seçmenlerin oy kullanacakları saat aralığı ve sandık numarası Yüksek Seçim Kurulu’nca otomatik belirlenecek. YSK, belirlenen oy verme gününde ve saatinde oyunu kullanmayan seçmenlerin sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oylarını verebilmelerini kararlaştırdı.

YSK'DAN TATİLCİLERE MÜJDE

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bulundukları bölgede oy kullanmak isteyen tatilci ve öğrenci seçmenlere Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven'den sevindirici haber geldi. YSK Başkanı Güven yaptığı açıklamada, 9 Temmuz'a kadar farklı yerlerde oy kullanmak isteyen seçmenlerin adres değişiklik işlemleri için ilgili nüfus müdürlüğüne gitmekte zorlandıklarından dolayı seçmenlere kolaylık getirildiğini kaydetti. Güven, seçmenlerin güncelleştirmeyle ilgili başvurularını, belirtilen belgelerle birlikte ilgili nüfus müdürlüğü yerine herhangi bir yer nüfus müdürlüğüne başvuru yapabilmelerine ilişkin karar aldıklarını bildirdi.

Başvurunun yapıldığı nüfus müdürlüğünce belgelerin, adresin bulunduğu ilgili nüfus müdürlüğüne faks veya elektronik ortamda iletileceğini söyleyen Güven, ilgili nüfus müdürlüğünce adres değişikliğinin uygunluğuna ilişkin belge ve eklerin ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına derhal gönderilmesine karar verdiklerini belirtti.

GÜMRÜK KAPILARINDA OY KULLANILABİLECEK

Yurtdışında bulunan vatandaşlarımızın gümrük kapılarında oy kullanmalarına yönelik uygulama da devam edecek. Seçmenler, birinci tur için 26 Temmuz-10 Ağustos tarihleri arasında gümrük kapılarında oylarını kullanabilecek. Oy kullanma sırasında seçmenlerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı veya pasaportundan birini ibraz etmesi yeterli olacak.

Yurtdışında kurulacak sandıkların başında sandık başkanı ve sandık görevlisinin yanı sıra AKP, CHP ve MHP olmak üzere üç siyasi partinin birer temsilcisi de yer alacak. Sandıklarda kullanılan oylar zarflar açılmadan mühürlü torbalara konularak büyükelçilik ve konsolosluklardaki güvenli odalarda saklanacak, THY uçaklarıyla ve ‘diplomatik kurye’ ile Türkiye’ye ulaştırılacak. Oyların kullanılması, mühürlenmesi, saklanması ve Türkiye’ye getirilmesi aşamasında siyasi parti temsilcileri bulunacak. 10 Ağustos günü yurtdışından gelen oylar, yurtiçinde kullanılan oylarla aynı saatte açılarak Ankara’da Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu’nda sayımı yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler