İşsizlik madde bağımlısı yapıyor

Tedavi gören madde bağımlısı hastaların yüzde 54’ünü işsizler oluştururken son yıllarda merkezlere ayakta başvuruda yüzde 674, yatan hastada yüzde 381, madde bağlantılı ölümde de yüzde 220 artış oldu.

Yayınlanma: 06.01.2018 - 06:26
Abone Ol google-news

Bir türlü çözülemeyen işsizlik sorununun madde bağımlılığının artmasında önemli bir etken olduğu, madde bağımlılığı sorunundan işsiz ve yoksulların çok daha fazla etkilendiği ortaya çıktı. Tedavi gören hastaların yüzde 53.9’u işsiz, yüzde 10.4’ünün düzenli işi yok, yüzde 28.9’unun düzenli işi var ve yüzde 2.7’si ise öğrenci.

İzmir Tabip Odası Üyesi Dr. Ergün Demir ve eski İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç’ın aralarında TUBİM 2006-2016 Türkiye Uyuşturucu Raporu, Sağlık Bakanlığı istatistikleri, OECD eğitim endeksinin de aralarında olduğu bir dizi kaynaktan yararlanarak yaptıkları araştırmaya göre, uyuşturucu ile mücadele yalnız asayişle mümkün değil, zira sorunun başta ekonomi olmak üzere bir dizi nedeni var. Araştırmaya göre, uyuşturucu ile mücadele salt bir asayiş sorununa indirgenmeden bütüncül ve toplumsal yaklaşmak gerekiyor.

Yapılan araştırmalar son yıllarda madde kullanımı ile ilişkili tedavi merkezlerine ayakta başvuruda yüzde 674, yatan hasta sayısında yüzde 38, madde bağlantılı toplam ölüm sayılarında yüzde 220, ‘uyuşturucu’ madde bağlantılı suçlardan ceza infaz kurumlarında bulunanların sayısının da yüzde 401 artış yaşandığını gösteriyor.

Yüksek borç, düşük eğitim

Madde kullanımı ve madde kullanımına bağlı sorunların son yıllarda neden bu kadar arttığına bakıldığında, düşük eğitim seviyesi, işsizlik, borçlanma, göç, fuhuş ve şiddetin madde kullanımını tetikleyen faktörler arasında yer aldığı ve bunların son yıllarda hızlı arttığı görülüyor.

Ayrıca rapor, eğitim ve öğretim düzeyi düştükçe madde kullanım/bağımlılık sorununun arttığını da ortaya koyuyor.

Tedavi gören hastaların yüzde 75’inden fazlasını hiç okula gitmeyenler, ilk ve ortaeğitim mezunları oluştururken, yüzde 25’i civarını da lise ve üniversite mezunları oluşturuyor.

Madde kullanım oranını artıran bir diğer etken de göç oldu. Yatarak tedavi gören hastaların ikâmet ettikleri iller incelendiğinde; en yüksek vaka sayısının sürekli göç alan ve nüfus yoğunluğunun olduğu iller (İstanbul, Adana, Mersin, Antalya, Konya, Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa, İzmir, Bursa, Hatay) olduğu görüldü.

Sahiplenme şart

Eğitim seviyesinin düşmesi, işsizliğin artması, vatandaşların yaşamlarını borçla döndürmeye çalışması, ülkemize gelen göçmen sayısının hızla artması, fuhuş ve şiddet olaylarında meydana gelen artışların bağımlılığı katladığı ülkede sorunun, toplumsal sahiplenme olmaksızın çözümlenemeyeceğine dikkat çekilen araştırmada, yoksulluk ve işsizliğe karşı mücadele edilmeden olumlu bir sonuç alınamayacağının altı çizildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler