Erdoğan'ın sözlerine tepkiler sürüyor... Eski rektör Ergüder: Boğaziçi her zaman başarılı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin en yüksek puanla girilen okulu Boğaziçi Üniversitesi’nin milli değerlere yaslanmadığı için başarısız olduğunu iddia etmesine tepkiler geldi. Eski Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, okulun tüm maddi olanaksızlıklara rağmen hem Türkiye hem dünya sıralamasında başarılı olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 08.01.2018 - 22:16
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef aldığı eski Boğaziçi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, üniversitenin maddi olanaksızlıklara rağmen her zaman hem Türkiye’de hem dünyada başarılı olduğunu söyledi. Prof. Ergüder, “Boğaziçi her zaman milli olmaya, Türkkiye’nin sorunlarına eğilmeye çalıştı’’ dedi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden Erdoğan'a yanıt: Diplomasız diktatör                 

Boğaziçi Üniversitesi’nde 30 yılı geçen, 1992-2000 arasında da sekiz yıl boyunca üniversitenin rektörlüğünü yapan Prof. Ergüder, şunları söyledi:

“Boğaziçi Üniversitesi sadece Türkiye’de değil dünyada bir yer olabilmesi için elinden geleni yaptı. Maddi yetersizlikler içinde çalıştık, çok çabaladık ve sonuçlarını hep gördük. Boğaziçi, uluslararası üniversite sıralamalarında, Türk üniversiteleri arasında hep başlarda olur. Bu kurumun kıymetinin bilinmesi lazım. Askeri darbe dönemlerinde hep öğrencilerimizi koruduk. Zamanı geldi solcu öğrencilerimizi koruduk zamanı geldi başörtülü öğrencilerimizi koruduk. Yasaklamak kolaydı ama biz zoru seçtik, gençlerin eğitim alma haklarını savunduk. Boğaziçi Üniversitesi’ne büyük bir haksızlık yapıldığını düşünüyorum, çok üzgünüm.”

Yerli ve milli olmaz!

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, üniversitelerin bilimin,özgür düşüncenin üretildiği kurumlar olduğuna dikkat çekerek, “Dünyanın her yerinde, tüm üniversitelerde aslolan evrensel olandır. Yerli ve milli fizik, yerli ve milli sosyoloji adı altında bir bilim dalı yoktur ve olamaz. Üniversitelerin oluştuğu topraklarda, üniversite kelimesinin kavramsal karşılığında dahi evren, evrensellik tanımı varken, yerli ve milli üniversitelerden bahsetmek, bilim dışı ve ideolojik bir tutumdur’’ dedi.

Baskı, kadrolaşma ve 15 Temmuz sonrasında yaşatılan ihraçlarla bilim insanlarının üniversitelerden uzaklaştırıldığını vurgulayan Aydoğan, şöyle devam etti: “Üniversitelerimiz şimdi Nuh Tufanı sırasında cep telefonu kullanıldığını, nükleer enerji ile geminin çalıştırıldığını söyleyen akademisyenlere, kadınlar ile tokalaşmayan, “ateş tutmaktan korkunç, ‘okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor” diyen rektörlere teslim edilmiş durumda. Yerli ve milli üniversite çağrısı; Kapıkulu Üniversiteleri çağrısıdır.

Üniversitenin anlamı, evrensel olmakla eşdeğerdir. Kainatın, evrenin karşılığı olan üniversitenin kurulduğu topraklarda ‘yerli ve milli üniversite’ çağrısı yapılması sonrasında yine bilimin en temel ilkesi olan soru sorma, sorgulama, eleştiri ilkesinin kimse tarafından gerçekleşmemiş olması da üniversitelerimiz açısından son derece acıdır ve maalesef üniversitelerin şu anki gerçekliğidir.’’

Üniversitemizin yanındayız

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nden (BÜMED) yapılan açıklamada da şöyle denildi:

“Boğaziçi Üniversitesi kurulduğu günden bu yana evrensel bilimsel ilkeler doğrultusunda yaptığı akademik çalışmaları ve özgürlükçü çoksesli sosyal hayatıyla Türkiye’nin önde gelen ve dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olmuştur. BÜMED olarak temsil ettiği tüm değerlerle üniversitemizin yanında duruyoruz ve durmaya devam edeceğiz.’’

Erdoğan ne demişti?

Erdoğan üniversitenin kampusunda yaptığı konuşmada, “Boğaziçi Üniversitesi ülke ve milletin değerlerine yaslanamadığı için uluslarası alanda beklediği yere gelememiştir” demişti. Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi hocalarına seslenerek, “Belli bir fikrin savunucusu olanlara kapıyı aç, belli bir fikrin savunucusu değilse ona kapıyı kapa. Bu mu özgürlük?” ifadelerini kullanmıştı.

‘Sıralama’’ ile yanıt

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelen eleştirilerin ardından Twitter hesabından Türkiye üniversitelerinin başarı sıralamasını paylaştı. ‘2018 U.S. News and World Report’a göre hazırlanan sıralamada, Türkiye’deki üniversiteler arasında Boğaziçi Üniversitesi’nin birinci sırada olduğu görülüyor.

Başdanışman Boğaziçi’li

Cumhurbaşkanlığı Ekonomiden Sorumlu başdanışmanı Hatice Karahan, Erdoğan’ın hedef tahtasına oturttuğu Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Ahmet Davutoğlu, Emine Nur Günay, Ravza Kavakçı Kan, Durmuş Ali Sarıkaya da Boğaziçi mezunu AKP’lilerden birkaçı.

 

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan'dan o tweete ilişkin açıklama


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler