Rus Büyükelçi'nin öldürülmesi soruşturmasında yeni bilgilere ulaşıldı: Önce havale sonra suikast

Rus Büyükelçi Andrey Karlov’u öldüren polis memuru Mevlüt Altıntaş’la ilgili istihbarat ekipleri ilginç detaylara ulaştı. Buna göre Altıntaş, hesaplarındaki parayı annesine havale ettikten sonra cinayeti işlemiş

Yayınlanma: 13.01.2018 - 10:36
Abone Ol google-news

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov’u öldüren Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş’ın irtibatlı olduğu kişiler, saldırı öncesi hazırlıkları ve silahını tamir ettirdiği tarihler gibi her türlü ayrıntıyı inceleyen terör ve istihbarat ekipleri, ilginç detaylara ulaştı.

Milliyet'te yer alan haber şöyle: Karlov’un 19 Aralık 2016’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde (ÇSM) katıldığı, sergide silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından olayın aydınlatılması amacıyla başlatılan soruşturma sürüyor. Altıntaş’ın ölü ele geçirilmesinin ardından saldırgan ve çevresini mercek altına alan Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, gözaltına aldığı 25 kişiyi tek tek sorguladı. İfadeler ve teknik incelemeler sonucu Altıntaş’ın Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve bazı dini gruplar ile Polis Okulu’nda okuduğu yıllarda kurduğu bağlantılar, katıldığı sohbet toplantıları, ailesi ve çevresindeki FETÖ ile irtibatı bulunan kişiler tek tek ortaya çıkarıldı.

Yusmak’ın sorumluluğunda

Altıntaş, Polis Okulu’nda eğitim gördüğü 2012-2014 yıllarında belki de tek arkadaşı Sercan Başar ile o dönem üniversite öğrencisi olan örgüt ‘abi’lerinden ‘Hamza’ kod adlı Burak Yusmak’ın sorumluluğu altında FETÖ üyeleri tarafından oluşturulan evlerdeki sohbetlere defalarca katıldı. Arkadaşı ile 26 Haziran 2014’ten itibaren Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde göreve başlayan Altıntaş, mesai arkadaşları tarafından, “sessiz, sıkılgan bir insan” olarak tasvir edildi.

Gülen’in talimatına uydu

Altıntaş, 17-25 Aralık süreci sonrasında örgüt elebaşı Gülen’in, “örgüt üyelerinin deşifre olmaması için başka dini gruplar içinde faaliyet göstermesi” yönündeki talimatı sonrası aynı anda birçok dini grup, vakıf ve cemaatten kişilerle kısa süreli irtibatlar kurdu.

Koruma rozeti aldı

Organizatör Timur Özkan ile elçilik görevlisi İ.M.’nin eylülde serginin organizasyonu için görüşmeye başladığı ilk tarih, soruşturma raporlarında Eylül 2016 olarak kayıtlara geçti. Kasımdan saldırının gerçekleştirildiği 19 Aralık’a kadar olan süreç şöyle gelişti: 15 Kasım’da beylik silahını, ‘iğne bazen kurulmuyor, atış testi yapılacak’ şikayetleri ile İkmal Bakım Şube Müdürlüğü’ne teslim etti. Silahını 25 Kasım’da teslim aldı. Altıntaş, 27 Kasım’da bir firmadan koruma polisi rozeti satın aldı. 9 Aralık’ta Altıntaş, internet üzerinden Rus Kültür Derneği’nden bir kişiyle görüştü. Aynı gün internette Karlov’un adını arattı.”

Annesine havale

Olay günü rahatsızlığını bahane ederek işe gitmeyen Altıntaş, raporunu görev yaptığı birime teslim etti. Altıntaş, silah ve şarjör kılıfını alıp evine gitti. Ardından rezervasyon yaptırdığı otele geçen Altıntaş, saat 18.31’e kadar bekledi. Aynı zaman diliminde cep telefonundan hesabında bulunan tüm parayı havaleyle annesine gönderen Altıntaş, son olarak arkadaşı Sercan Başar ile görüştükten sonra telefonunu kapattı. ÇSM’ye giden Altıntaş, serginin alanına gitti. Büyükelçinin konuşması sırasında beylik tabancası ile büyükelçi yere düşene kadar 9 el ateş eden Altıntaş, bir süre slogan atmıştı. Altıntaş, büyükelçiye nabzını kontrol ettikten sonra bir el daha ateş etmiş, sergi salonundaki insanların dışarı çıkmasının ardından güvenlik birimlerince yapılan, “teslim ol” çağrısına ateşle karşılık vermiş, düzenlenen operasyonda ölü ele geçirilmişti.

Keşif için caz konserine gitti

Altıntaş’ın bilgisayarından yapılan tespitlere göre, Çağdaş Sanatlar Merkezi yakınındaki oteli, 14 Aralık’ta arayarak 16 Aralık için bir gecelik rezervasyon yaptırdı. Bir gün sonra ÇSM’de keşif yapabilmek amacıyla bir caz konseri için bilet arayışına giren Altıntaş, konser organizasyonunu yapan kişiye telefonla ulaştı. Bilet aldıktan sonra konser salonunda dolaşan Altıntaş, sonraki günkü sergi alanına çıkan merdivenlerin önünde bir süre telefonla görüştü. Serginin ilk olarak 16 Aralık’ta açılmasının planlandığı ancak söz konusu tarihte ÇSM’de 4 farklı etkinlik olduğu için sergi açılışının 19 Aralık’a alınması istendi.

Eski BTK çalışanı tutuklandı

Karlov suikastiyle ilgili soruşturma kapsamında, eski Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) çalışanı H.K. tutuklandı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan H.K, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Ankara Adliyesi’nde soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısına ifade veren H.K., tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. H.K., “tasarlayarak adam öldürmeye iştirak” suçundan tutuklandı. Cinayetle ilgili aralarında Guru Medya Yayın Grubu Başkanı Hayreddin Aydınbaş ve serginin organizatörlü Mustafa Timur Özkan’ın da aralarında bulunduğu 3’ü polis 6 kişi tutuklanmıştı. BTK çalışanı H.K.’nin de tutuklanmasıyla birlikte tutuklu sayısı 7’ye yükseldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler