Başbakan suç işledi

CHP, mal varlığı gelirine göre orantısız artan ve gemicikleri-takıları unutan Erdoğan’ın peşinde: Başbakan suç işledi.

Yayınlanma: 04.07.2014 - 21:23
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı mal beyanı tartışmaları da beraberinde getirdi. 17Aralık sürecinde yayınlanan tapelerde oğlu Bilal Erdoğan ile milyonlarca Euro’yu “sıfırlama” sohbeti yaptığı belirtilen Erdoğan’ın büyük oğlu Burak’ın gemilerinin yanı sıra, diğer çocuklarıve eşinin mal varlığı ile ilgili tek bir bilgi vermemesi dikkat çekti. Erdoğan,belediye başkanlığı ve AKP Genel Başkanlığı sırasında mal bildirimine eklediği eşi Emine Erdoğan’a ait malları da açıklamadı.Cumhurbaşkanı Seçim Yasası’nın “Adaylara Yardım” başlıklı 14. maddesinde “Adaylar, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenecek  adaylık başvurusu süresi içinde mal bildiriminde bulunmak zorundadır. Seçilen adayın mal bildirimi, seçim sonuçlarının kesinleşmesini müteakip Resmi Gazetede yayımlanır” hükmü yer alıyor. Yasadaki ifade çocuklar ve eşlere ilişkin net hüküm içermeyince üç cumhurbaşkanı adayı da yalnızca kendi malvarlıklarını açıklama yoluna gittiler. Oysa Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı sırasında 1 Aralık 1998’de verdiği mal bildiriminde kendisinin Bolluca Belediyesi’ndeki o gün için 1500 TL değerindeki arsasının yanı sıra, Samandıra’daki 12 bin TL’lik ve Rize Güneysu’daki 3 bin TL’lik arsalarının yanı sıra, şirket ortaklığından kaynaklanan 40 bin TL’si, 9 bin 500 TL’lik 1998 model arabası da yer almıştı. Tüm bunların yanı sıra Emine Erdoğan’ın 300 TL’lik 8 bileziği, 200 TL’lik bir beşi biryerde altını da bildirimde yer almıştı. AKP Genel Başkanı olarak kendi el yazısıyla verdiği 10 Eylül 2001 tarihli mal bildirimine göre Erdoğan, oğlu Burak’a 220 bin dolar, 55 bin mark borçluydu. Burak Erdoğan’ın genç yaşında sahibi olduğu paranın kaynağı ise düğününde takılan 29 kilo 139 gram altındı. Geçmişte oğluna olan borçlarını bile bildirimine ekleyen Erdoğan’ın 2011’den bu yana kimliği belirsiz bir kişiden 500 bin TL alacaklı olması da dikkat çekiyor. Son bildirime göre Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın artık takısı yok.

Denizlerdeki mal varlıkları ne oldu?

Ancak Tayyip Erdoğan, YSK’ye verdiği son mal bildiriminde eşinin ve çocuklarının mal varlıklarına değinmeye gerek görmedi. Oysa Erdoğan’ın iki oğlunun ticaretteki başarıları dikkat çekiyor. Örneğin denizcilik sektörüne yönelen büyük oğul Burak Erdoğan, buradaki ilk girişimini amcası Mustafa Erdoğan ve halasının eşi Ziya İlgen ile birlikte 10 Nisan 2006’da bir denizcilik şirketini satın alarak yaptı. Erdoğan, daha sonra amcası ve halasının eşinden ayrı olarak, 19 Ocak 2007’de MB Denizcilik Taşımacılık Limited Şirketi kurdu. Şirket, kuruluşundan 18 gün sonra “Safran 1” adlı yük gemisini satın aldı. Gemiyi satın alırken 500 bin doları peşin veren Erdoğan, geri kalan 1 milyon 850 bin doları ise 36 aylık taksitle ödedi. Erdoğan, daha sonra “Sakarya” ismini verdiği “Eternal Confidence” isimli gemiyi, filosuna kattı. Bu gemi de 10 milyon 500 bin dolara mal oldu. Erdoğan, 2012’de sermaye artışına giderek ortağı Mert Mecit Çetinkaya’nın elindeki hisseleri aldı ve şirketin yüzde 99 hissesine sahip oldu. Burak Erdoğan’ın şirketi daha sonra sırasıyla “G. İnebolu”,   “Cihan” ve “Bosna” isimli gemileri filoya kattı. Erdoğan’ın son gemisi “Pretty” ise 17 Aralık sürecinde kamuoyuna yansıyat kasetlerle adını duyurdu. 15 milyon dolarlık gemi için Albaraka Türk’ün düşük faizli kredi kullandırdığı, kamuoyuna yansıyan son telefon konuşmalarıyla
ortaya çıktı. Erdoğan’ın geçtiğimiz ay Sakarya adlı gemisini Norveçli bir işadamına 14 milyon dolara sattığı kamuoyuna yansıdı.

Bilal sıfırlamadı mı?

Erdoğan’ın küçük oğlu Bilal ise, adını 17 Aralık sürecindeki tapelerle duyurmuştu. Abisi gibi Bilal Erdoğan da BMZ Group Denizcilik ve İnşaat A.Ş şirketi ile denizcilik sektörüne adım attı. Daha sonra bir şirkete ortak olarak kozmetik sektörüne giren Erdoğan, kokulu meyve sabunu işi için de ayrı birortaklık kurmuştu. Erdoğan, Doruk Izgara Limited Şirketi ile de fırıncılıktan tabldot yemeğe; otel işletmekten, kahvehaneye; kuruyemişçilikten aktarlığa kadar pek çok alanda daha faaliyet yürütebilmenin adımını atmıştı. Bilal Erdoğan, ağabeyi Burak’ın eşi Sema Erdoğan ile birlikte Atatürk Havalimanı’nda Atagold’un
kuyumculuk mağazasına ortak olmuşlardı. 17 Aralık sürecinde Bilal Erdoğan’ın babası ile yaptığı telefon konuşmasına ait olduğu ileri sürülen telefon tapeleri kamuoyuna yansımıştı. Tapelerde Erdoğan’ın oğlundan evindeki paraları “sıfırlamasını” istediği ileri sürülürken, Bilal Erdoğan’ın da bunun için daire alma, borçları kapatma gibi formülleri babasına ilettiği ifade edilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler