Demirtaş'a Soylu'ya hakaret davasından beraat

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi yaptığı konuşmada, dönemin teşkilatlardan sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'ya, hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada beraat etti.

Yayınlanma: 17.01.2018 - 14:12
Abone Ol google-news

 

14 aydan beri tutuklu olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran 2015’te yapılan seçimler öncesinde “dönemin AKP Genel Başkanı Süleyman Soylu’nun HDP’nin baraj altında kalması için 3 bin 500 kişilik seçim hile timi kurduğu” iddiasıyla nedeniyle “hakaret” suçundan yargıladığı davada beraat etti. Demirtaş, Ankara’da tutuksuz yargılandığı iki dava nedeniyle dün Sincan Cezaevi’ndeki duruşma salonunda hakim karşısına çıktı. İlk duruşma, Süleyman Soylu’ya hakaret ettiği iddiasıyla açılan dava oldu. Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nin baktığı duruşma nedeniyle yoğun güvenlik önlemi alındı. Duruşma nedeniyle, Ankara’da, tüm toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasaklandı. Demirtaş, savunmasına başlamadan önce mahkemeden üç talepte bulunarak, Meclis’e yazı yazılarak dokunulmazlığın anayasaya uygun olarak dönem sonuna kadar kaldırılmasını talep etti. Ayrıca Anayasanın 83/1 maddesi uyarınca mutlak dokunulmazlığının ve yasama sorumsuzluğunun olduğunu dile getiren Demirtaş, şunları söyledi: “İktidara yönelik en ufak bir söz söylediğimizde sanık olacaksak, milleti nasıl temsil edeceğiz? Parlamentoda olmamız gerekirken, tutukluyuz. Sistematik olarak HDP yok edilmek isteniyor.” Demirtaş, mutlak dokunulmazlığının olması nedeniyle yargılamanın durması ve dokunulmazlığı kaldıran yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gidilmesi istedi. Mahkeme ise tüm taleplerin reddine karar verdi. Avukatların gerekçeyi sorması üzerine hakim, “Yürürlükte olan kanunların anayasaya aykırı olup olmadığını denetleme yetkimiz yok” dedi.

Soylu’ya hakaret yok

Davanın esasına ilişkin savunmasına geçilen Demirtaş, Soylu’ya yönelik sözlerinde hakaret kastı olmadığını, seçim kampanyası sırasında YSK’nin dikkatini çekmek için söylediği ifadeler olduğunu kaydetti. Mahkeme hakimi Muhittin Mehmet Kaya, Demirtaş’ın sözlerinin suç oluşturmadığını belirterek, beraatına karar verdi. Beraat kararının gerekçelerini duruşmada açıklayan Yargıç, Soylu’nun iktidar partisinin genel başkan yardımcısı, Demirtaş’ın ise HDP Eş Genel Başkanı olduğuna dikkat çekerek, özetle şunları kaydetti: “Bu sözler katılanın şeref ve onurunu zedeleyen, haysiyet ve itibarını kıran, hakaret ve sövme niteliğinde bir fiil olmayıp, şahsi ilişkileri dışında seçim rekabeti kapsamında söylenmiştir. Parti görüşlerini savunmak, basının dikkatini çekmek söylenmiş, seçim tartışmalarından ibarettir. Bunlar hakaret suçu kapsamında değerlendirilemez.” Demirtaş, 10 Ekim katliamı sonrasında İstanbul İl Başkanlığı önünde yaptığı açıklama nedeniyle “Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılama” suçundan da ise 25 Asliye Ceza’ya çıktı. Duruşma 18 Nisan’a erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler