Hasan Cemal yeniden hakim karşısına çıktı... “Yalanda yaşamayı reddediyorum”

“Çekilme Günlüğü” yazı dizisi nedeniyle 13 yıl hapis cezası ile yargılanıp beraat eden gazeteci Hasan Cemal, kararın bozulması nedeniyle yeniden hakim karşısına çıktı.

Yayınlanma: 18.01.2018 - 10:18
Abone Ol google-news

PKK'nin çekilme süreci ile ilgili 2013'teki “Çekilme Günlüğü” yazı dizisi nedeniyle 13 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıp beraat eden gazeteci Hasan Cemal, istinaf mahkemesinin bu kararı bozması nedeniyle bugün yeniden hakim karşısına çıktı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, 31 Mart'taki duruşmada, yazı içeriği, yazının yazıldığı tarih ve tüm dosya kapsamı değerlendirildiğinde atılı suçun unsurlarının oluşmadığına karar vererek, oy çokluğu ile Cemal'in beraatine hükmetmişti. Karara muhalif kalan üye hakim ise Cumhuriyet davasında genel yayın yönetmenimiz Murat Sabuncu, icra kurulu başkanımız Akın Atalay ve muhabirimiz Ahmet Şık'ın tahliye edilmesi yönünde muhalefet şerhi koyan Halit İçdemir idi. İçdemir, muhalefet şerhinde, yazının PKK'nin ülke içinde ve yurtdışında propagandasının yapılabilmesi için elverişli olduğunu savunarak, ifade ve basın özgürlüğünün örgütün şiddete dayalı faaliyetlerini meşru göstermeye yönelik kabul edilemeyeceğini ileri sürdü.

 Karpuzla propaganda

İçdemir, Cemal'in mahkum edilmesi yönünde koyduğu şerhte, yazı dizisinde geçen “Karpuzlar İran Kürdistan'ından” başlığı ile ilgili “Dilimlenmiş meyve tabakları taşıyan örgüt üyelerinin fotoğrafıyla birlikte örgüt üyelerine sempatik bir tavır kazandırılmaya çalışılmıştır” dedi. Kararın ardından duruşma savcısı Edip Şahiner, beraat kararına İçdemir'in muhalefet şerhiyle büyük oranda benzerlik gösteren bir dilekçe ile itiraz etti.

 “Fehman Hüseyin” cezası kesinleşti

 Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de, Hasan Cemal'in “Fehman Hüseyin” başlıklı yazısı nedeniyle İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve bu kararın kesinleştiğini anımsattı. Mahkeme, kesinleşen cezaya konu yazıda PKK'nin yasal bir oluşum gibi gösterildiğini, örgütün yöneticilerinin faaliyetlerinin meşru şekilde ifade edildiğini savundu ve farklı tarihlerde yazılan söz konusu yazıların tek suç kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. Mahkeme, Cemal hakkında yetersiz gerekçe ile beraat kararı verildiği iddiasıyla beraat kararını bozulmasına hükmetti.

 “Yalanda yaşamayı reddediyorum”

 İstinafın kararının ardından bugün İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen duruşmaya Hasan Cemal ve avukatı Fikret İlkiz katıldı. Savunması sorulan Cemal, mahkemeye kendini savunmak için gelmediğini buna ihtiyacı da olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

 “Ben, yalan nedir biliyorum çünkü... Ömrüm yalanlarla mücadele ederek geçti. Kendi iç dünyamda da yalanlarla hep kavga ettim. Bu memlekette, insanları yalanda yaşatmak için nasıl korkunç bir devlet aygıtı kurulduğunu çok iyibiliyorum. Yaşadığım, tanık olduğum acılar bana bunu öğretti. Yalanda yaşamayı reddedenlerin bu memlekette, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan başlayarak nasıl cadı kazanlarına atıldığını, onlara ne büyük acılar yaşatıldığını biliyorum. Ben de yalanda yaşamayı reddettim. Bu nedenle buradayım, mahkemenizin önündeyim. Terörü, şiddeti reddettiğim için buradayım. Barışı savunduğum için buradayım. Yalanda yaşamayı reddediyorum ve bugün Türkiye'de insanlara yalanda yaşamayı dayatan rejimin hukukla, özgürlükle, kısacası demokrasiyle ilgisi olmadığının altını bir kez daha çiziyorum. Hiç kuşkum yok: Yalanda değil gerçekte yaşamak isteyenler, özgürlüğü savunanlar kazanacak sonunda.”

 13 yıl istedi

Ardından duruşma savcısı Halil İbrahim Kuş, esas hakkındaki mütalaa olarak ilk yargılamada örgüt propagandası suçlaması ile 13 yıla kadar hapis cezasının talep edildiği mütalaayı tekrar ettiğini söyledi. Bunun üzerine Cemal'in avukatı İlkiz, savunma için süre verilmesini talep etti. Mahkeme de süre vererek, duruşmayı 3 Nisan'a erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler