Gazeteci Hasan Cemal bir kez daha yargıç karşısında: ‘Yalanı reddettim, yargılanıyorum'

Yeniden yargılanan gazeteci Hasan Cemal bir kez daha yargıç karşısına çıktı.

Yayınlanma: 18.01.2018 - 21:18
Abone Ol google-news

PKK’nin çekilme süreci ile ilgili 2013’teki “Çekilme Günlüğü” yazı dizisi nedeniyle 13 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıp beraat eden gazeteci Hasan Cemal, istinaf mahkemesinin bu kararı bozması nedeniyle dün yeniden hâkim karşısına çıktı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, 31 Mart’taki duruşmada, yazı içeriği, yazının yazıldığı tarih ve tüm dosya kapsamı değerlendirildiğinde atılı suçun unsurlarının oluşmadığına karar vererek, oy çokluğu ile Cemal’in beraatına hükmetmişti. Karara muhalif kalan üye hâkim ise Cumhuriyet davasında genel yayın yönetmenimiz Murat Sabuncu, İcra Kurulu başkanımız Akın Atalay ve muhabirimiz Ahmet Şık’ın tahliye edilmesi yönünde muhalefet şerhi koyan Halit İçdemir’di. İçdemir, Cemal’in mahkûm edilmesi yönünde koyduğu şerhte, yazı dizisinde geçen “Karpuzlar İran Kürdistan’ından” başlığı ile ilgili “Dilimlenmiş meyve tabakları taşıyan örgüt üyelerinin fotoğrafıyla birlikte örgüt üyelerine sempatik bir tavır kazandırılmaya çalışılmıştır” dedi. Kararın ardından duruşma savcısı Edip Şahiner, İçdemir’in muhalefet şerhiyle büyük oranda benzerlik gösteren bir dilekçe ile beraata itiraz etti.

Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de, Hasan Cemal’in “Fehman Hüseyin” başlıklı yazısı nedeniyle İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve bu kararın kesinleştiğini anımsattı. Mahkeme, kesinleşen cezaya konu yazıda PKK’nin yasal bir oluşum gibi gösterildiğini, örgütün yöneticilerinin faaliyetlerinin meşru şekilde ifade edildiğini savundu. Farklı tarihlerde yazılan söz konusu yazıların tek suç kabul edilmesi gerektiğini ifade eden mahkeme, Cemal hakkında yetersiz gerekçe ile beraat kararı verildiği iddiasıyla kararı bozdu.

İstinafın kararının ardından dün İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen duruşmaya Hasan Cemal ve avukatı Fikret İlkiz katıldı. Savunması sorulan Cemal, mahkemeye kendini savunmak için gelmediğini buna ihtiyacı da olmadığını belirterek “Ben de yalanda yaşamayı reddettim. Bu nedenle buradayım, mahkemenizin önündeyim. Terörü, şiddeti reddettiğim için buradayım. Barışı savunduğum için buradayım. Yalanda değil gerçekte yaşamak isteyenler, özgürlüğü savunanlar kazanacak sonunda” dedi. Ardından duruşma savcısı Halil İbrahim Kuş, esas hakkındaki mütalaa olarak ilk yargılamada örgüt propagandası suçlaması ile 13 yıla kadar hapis cezasının talep edildiği mütalaayı tekrar ettiğini söyledi. Bunun üzerine Cemal’in avukatı İlkiz, savunma için süre verilmesini talep etti. Mahkeme de süre vererek, duruşmayı 3 Nisan’a erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler