Patrikhane'de 332 yıllık tabak krizi

İstanbul’da Serdar Cive, eşine ait 200 yıllık bakır tabağı Kumkapı’daki Türkiye Ermenileri Patrikliği’ne götürdü. Yetkikiler Sivas'taki Srup Nişan Manastırı'na ait olduğunu söyledikleri tabağı alarak Cive'ye 250 TL verdi. Dolandırıldığını iddia eden Cive, suç duyurusunda bulundu.

Yayınlanma: 19.01.2018 - 10:17
Abone Ol google-news

İstanbul’a göç eden Sivaslı Serdar Cive, yaklaşık 100 yıldır ailesinde olan bakır tabağın sahibini bulmak için antikacıların kapısını aşındırmaya başladı. Antikacılardan ilki bakır tabağın “Karayan” ailesine ait olduğunu söyledi. Ancak Cive, kimseye ulaşamadı. Başka bir antikacı tabağın üzerindeki yazıların Ermenice olduğunu, tabağın 1686’da yapıldığını ve hem aileyle ilgili hem de tabakla ilgili bilgiyi Türkiye Ermenileri Patrikliği’nden alabileceğini söyledi. Cive, bunun üzerine tabağı Kumkapı’daki patrikhaneye getirdi. Patrikhane çalışanı Vağarşag Seropyan, tabağın Surp Nişanyan Manastırı’na ait olduğu söyledi. Cive, “Eşime ait tabağın değerini öğrenmek ve satmak istediğimi söyleyince patrikhane çalışanı tabağı kendilerinin satın alacaklarını söyledi. 16 Kasım 2017’de aynı adrese tabağı götürdüm. Patrikhane çalışanı tabağı hediye olarak alabileceğini ve karşılığında da bana hediye vereceklerini söyledi. Ancak teşekkür için verdikleri zarfın içinden sadece bir mektup, bir de 250 lira çıktı” dedi.

Gazete Habertürk'ten Arif Taşkın'ın haberine göre Türkiye Ermenileri Patrikliği adına iddialara cevap veren Başepiskopos Aram Ateşyan, “Herhangi bir talepte bulunmamasına rağmen, bir zarf içerisinde 250 TL defaten patrikhanemize gelme zahmetine karşılık bir hediye olarak verilmiştir. Adı geçen kişi kısa bir süre sonra patrikliğimiz görevlilerine bir not bırakmak için geri dönmüş, tabağın değerinin daha çok olduğunu, kendisinin kandırıldığım ifade ederek, notu bırakıp mahalli terk etmiştir. Patrikliğimiz adı geçen materyali, edinmiş olduğu ücreti ve teşekkür mektubunu tarafımıza iade şartı ile teslim etmeye hazırdır. Ancak kişinin kimlik bilgileri ve materyalin fotoğrafı bu bağlamda Kültür Bakanlığı’na bildirilecektir” dedi. Cive, patrikhane sorumlularından şikâyetçi oldu. Ancak savcılık, Cive’nin ifadesinde tabağı hediye ettiğini ve ayrıca 250 TL aldığını belirterek dolandırıcılık suçunun oluşmadığına karar verdi.

MANASTIR 80’Lİ YILLARDA YOK OLDU

Sivas’ta Aziz Nişan Manastırı, 11. yüzyılda kuruldu. 1003-1022 yılları arasında hüküm süren Kral Senekerim’in oğlu Adom-Aşod tarafından inşa ettirilen manastır, zamanında Sivas bölgesinin Ermenileri için en önemli ibadethanelerden biri oldu. 1915 Ermeni tehcirinden sonra boş kalan manastır, 80’li yıllarda tamamen yok oldu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler