Yeni kadroların amacı belli oldu: Kararı ver üyeliği kap

Resmi Gazete’de 24 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan 696 sayılı KHK ile Yargıtay’ın üye sayısı 100, Danıştay’ınki ise 16 arttırıldı.

Yayınlanma: 20.01.2018 - 22:48
Abone Ol google-news

KHK’de, yeni üyelerin atamasının en geç altı ay içinde HSK Genel Kurulu’nun yapacağı seçimle belirlenmesi öngörüldü. Yargıtay ve Danıştay üyesi seçilmek için 17 yıllık kıdem şartı da kaldırıldı. Ayrıca Danıştay ve Yargıtay üyeleri, emeklileri ve ailelerinin sağlık giderleri, TBMM üyelerinin tabi oldukları hükümler ve esaslar çerçevesinde yüksek mahkemenin bütçesinden ödenmesi kuralı getirildi. Yeni üye seçimine gerekçe olarak, yüksek yargının artan iş yükü gösterildi. Oysa istinaf mahkemelerinin 2016 yılında yürürlüğe girmesiyle Yargıtay ve Danıştay’ın iş yükü azalmıştı. Üye takviyesi yapmasının arkasında “milliyetçi ve sosyal demokrat üyelerin” Yargıtay’daki ittifakına karşı iktidar yanlısı üye sayısını arttırmak olduğu basına yansıdı.

Gerçeği; ödül kadrosu

Ancak yüksek yargı ve adliye kulislerinde, Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayısının yeniden arttırılmasıyla dikkat çekici yorumlar yapılıyor. Cumhuriyet’in de yargının önemli isimlerinden teyit ettiği kulislere göre, iktidarın yeni üye atamasının altında “ödül” mantığı yatıyor. İktidarın, ağır ceza mahkemeleri ile başsavcılıklarda “FETÖ ile mücadelede” görev alan hâkim ve savcıları, Yargıtay ve Danıştay’a taşıyarak ödüllendireceği belirtildi. Bu konuda, yargıda konuşulanlar şöyle: “Mahkeme ve başsavcılıklarda FETÖ ile etkin mücadelede görev alan hâkim ve savcılar var. KHK ile getirilen düzenleme kapsamında, bu isimlerin birçoğu Yargıtay ve Danıştay üyesi yapılacak. Böylece bunlar bir nevi koruma altına alınacak. Atama için 6 aylık süre getirildi. Eğer atamalar hemen yapılsa, darbe davalarına bakan başkanların değişmesi nedeniyle yargılamalar zaafiyete uğrayacak, FETÖ ile mücadele zarar görecekti. Bu nedenle atamalar, bu sürenin sonunda haziran ayında yapılacak. Böylece devam eden davaların önemli bir bölümü karara bağlanacak. Atama bekleyen heyetler de davaları bitirmek için özel çaba harcayacak. Davasını bitiren mahkeme üyeleri ve savcılar Yargıtay’a atanabilecek"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler