Afrin harekâtında ikinci gün: Kara birlikleri 5 kilometre içeri girdi, 11 nokta YPG'den alındı

‘Zeytin Dalı’ harekâtında ikinci günde kara birlikleri Afrin’e doğru ilerlerken jetler hedefleri vurmaya devam etti. Komando, özel kuvvet ve ÖSO unsurlarına tanklar eşlik ediyor. Öte yandan Erdoğan, “Harekâta karşı sokağa çıkan bedel öder” dedi. Fransa, BM’yi acil toplantıya çağırdı. Sosyal medyada harekât karşıtı açıklamalara soruşturma açılıyor.

Yayınlanma: 21.01.2018 - 11:01
Abone Ol google-news

<video:909870>

Afrin’e yönelik operasyonun ikinci gününde kara birlikleri Kilis’in Gülbaba bölgesinden Afrin’e girdi. Komando, özel kuvvet ve ÖSO unsurlarına tanklar eşlik ediyor. Kente birkaç koldan girilmesi planlanıyor. Son gelen bilgilere göre birlikler, kırsal alanda bir direnişle karşılaşmadan 5 kilometre ilerledi. Orgeneral Hulusi Akar sınırda incelemelerde bulunurken, jetler ve karada konuşlu uzun menzilli obüsler, belirlenen hedefleri vurmaya devam etti. 17 tuzaklı mayın bölgesinin temizlendiği bildirilen harekâtta, 11 nokta YPG'den alındı.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar operasyon hakkında bilgi aldı

Harekâtın ikinci gününde vurulan YPG hedefi sayısı 153’e yükseldi. Bu hedefler daha çok karada konuşlu uzun menzilli obüslerle vuruldu. Savaş uçakları ilk gün kadar olmasa da havadan bazı hedefleri imha etti. Hava unsurlarının özellikle Minniğ Havaalanı’nda hareketlenmeye izin vermediği, bu bölgede hareketlilik gözlenmesi halinde anında bombalandığı dile getirildi. Havaalanı, YPG’nin bölge dışından lojistiği sağladığı tek merkez olarak biliniyor.

Ayrıca harekâta katılan uçakların kullandığı bombaların tamamına yakının akıllı mühimmat olduğu öğrenildi. Bu kapsamda YPG’nin bir dağa açtığı ve içerisine mühimmat depoladığı tünel akıllı füze ile vuruldu. Genelkurmay, mühimmat tünelinin vurulma anına ilişkin görüntüleri paylaştı.

Kara harekâtının başladığı Gülbaba bölgesinin tam karşısında bulunan Şankal köyünün de ÖSO unsurları tarafından alındığı iddia edildi. ÖSO’nun, köye girişlerine ilişkin görüntüleri yayımlandı. Harekâtın ikinci gününde belirlenen YPG’ye ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzilerinden oluşan 45 hedef, 32 uçağın katıldığı harekâtla imha edildi. Hava harekâtı ise Azez-Afrin hattında yoğunlaştı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Dr. Mohammad Hossein Bagheri ile telefonda görüştü. Görüşmede Suriye’deki güvenlik sorunları ve terör örgütleriyle mücadelede yapılan işbirliği kapsamında görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

Yığınak gizli yapıldı

Harekâtın başlamasıyla birlikte harekât bölgesinde çok sayıda zırhı araç ve piyadenin varlığı ortaya çıktı. Hava harekâtında ilk hedeflerin vurulmasının ardından çok sayıda tank ve zırhı personel taşıyıcı Azez bölgesine gönderildi. Komando ve özel kuvvet birlikleri ise harekâtın ilerleyen saatlerinde ÖSO unsurlarıyla sınırı geçti. Sınırdaki kaynaklardan edinilen bilgiye göre bölgede harekât merkezi oluşturuldu ve harekât buradan yönetiliyor. Ayrıca yüzlerce zırhlı aracın bölgeye yığınaklandığı, bunların harekâtın ilerleyen aşamalarında Afrin’e yönelmesinin beklendiği öğrenildi.

Akar sınırda

Zeytin Dalı Harekâtı’nın başlangıcında gelişmeleri Genelkurmay Harekât Merkezi’nden kuvvet komutanlarıyla izleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da dün Suriye sınırına giderek denetlemelerde bulundu. Akar, harekâta ilişkin komutanlardan bilgi aldı.

'Harekatın gerekçesi Türkiye'nin güvenliği'

İstanbul’da medya temsilcileri ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, harekatın gerekçesinin Türkiye'nin güvenliği olduğunu söyledi, Kilis'e düşen roketleri hatırlattı.

Erdoğan'dan HDP'ye: Adım adım takip ediliyorsunuz. Sokağa çıkarsanız... 

Afrin operasyonu sonrası Fransa'nın çağrısı üzerine BMGK toplanıyor

“SAAT 11.05’TE GÜLBABA MEVKİİNDEN GİRİŞ YAPILDI”

Kara birliklerinin saat 11.05 itibariyle Gülbaba mevkiinden sınır ötesine giriş yaptığını duyuran Başbakan Binali Yıldırım, 30 kilometre derinlikte güvenli bir alan oluşturulacağını da söyledi. Yıldırım, Hareket Soçi ve Astana sürecini etkilemeyeceğini de belirtti.

"HAREKAT 4 SAFHADA YAPILACAK"

Yıldırım, harekatın 4 safhada yapılacağını da belirtti. Harekat başlamadan önce diplomatik bütün görüşmeler yapıldığını aktaran Yıldırım, ABD’den an itibariyle muhalif bir tutum olmadığını, İran’ın harekata karşı çıkmadığını ancak bazı endişelerini belirttiğini söyledi. Yıldırım, Rusya ve İran üzerinde Suriye rejimine de bilgi verildiğini ekledi.

Afrin’de 8-10 bin civarında bir terörist varlığı olduğunu söyleyen Yıldırım, bölgenin yerleşik tüm terör örgütlerinden temizleneceğini, bu konuda kararlılığın tam olduğunu anlattı.

"ABD'NİN SÖZÜ VAR" 

Harekatın Münbiç’le devam edip etmeyeceği konusunda yorum yapmayan Başbakan, “ABD’nin bir sözü var, bu sözün yerine getirilmesini bekliyoruz” dedi.

<video:910277>

TSK, AFRİN'İ OBÜSLERLE BOMBARDIMANA TUTTU

Zeytin Dalı Harekatı'nın başlatıldığı Suriye'nin Afrin bölgesinden Türkiye’ye atılan roketlere TSK Suriye sınırındaki obüslerle karşılık verdi.

Obüslerle bombardımanda 2 YPG mevzisi, Türk jetlerinin düzenlediği hava harekatı ile imha edildi.

Reyhanlı'dan sonra bir roket saldırısı da Kilis'e

Reyhanlı'ya 6 roket atıldı: Bir Suriyeli yaşamını yitirdi, 37 kişi yaralandı

ERDOĞAN VE BAHÇELİ TELEFONDA AFRİN'İ GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Bahçeli arasında gerçekleşen, Türk Silahlı Kuvvetleri'nce başlatılan Zeytin Dalı Harekatı'nın konuşulduğu telefon görüşmesinde, Bahçeli'nin operasyonun son derece önemli olduğuna dikkati çektiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Bahçeli'ye duyarlılığından dolayı teşekkür ettiği öğrenildi.

GENELKURMAY BAŞKANI AKAR, HATAY'DA

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile birlikte Hatay bölgesinde Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili inceleme ve denetlemelerde bulundu. 

Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, Orgeneral Akar'ın, 2'nci Ordu Komutanı Metin Temel ve bölgedeki diğer birlik komutanlarından harekât hakkında bilgi alarak değerlendirmelerde bulunduğu belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde  "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın denetlemeler sırasında, harekâtın, PKK/KCK/PYD-YPG ve IŞİD terör örgütlerini etkisiz hale getirmek amacıyla gerçekleştirildiğini, TSK'nın faaliyetlerini, BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı ve BMGK'nin terörle mücadeleye yönelik kararları kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları doğrultusunda yürüttüğünü, harekât esnasında sadece teröristlere ait hedeflerin vurulduğu, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyetin gösterildiğini, faaliyetlerin Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiğini, harekâtın bir maksadının da dost ve kardeş bölge halkını teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarmak olduğunu bir kez daha ifade ettiği" ifadeleri yer aldı.

Orgeneral Akar'ın harekât kapsamında göstermiş olduğu kahramanlık ve fedakârlıklardan dolayı askerlerini kutladığı ve başarılar dilediği de belirtildi.

TSK: YPG'NİN SİLAH VE MÜHİMMAT DEPOSUNU TAM İSABETLE VURDUK

TSK, YPG'nin silah ve mühimmat deposunu tam isabetle vurduğunu bildirdi.

<video:910208>

ÇAVUŞOĞLU: YPG HER ZAMANKİ YALAN VE İFTİRALARINA DEVAM EDİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda şu ifadeleri kullandı:

"PYD/YPG'li teröristler en çirkin kara propagandaya, her zamanki yalan ve iftiralarına devam ediyor. Öldürülen teröristleri sivil gibi gösteriyor. Sivil halkı da canlı kalkan olmaya zorluyor. 
Hedefimiz Suriye halkı ve Kürt kardeşlerimiz değil, sadece teröristlerdir."

Başbakan Yıldırım: 30 kilometrede güvenli alan oluşturulacak

YPG'den 'Zeytin Dalı Harekatı'nda verilen kayıp hakkında açıklama

TSK'DAN YENİ AÇIKLAMA

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), devam eden 'Zeytin Dalı Harekatı' ile ilgili yeni bir açıklama yayımladı. Açıklama şöyle: "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 'Zeytin Dalı Harekâtı7 20 Ocak 2018 saat 17:00'de başlatılmıştır. Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Zeytin Dalı Harekâtı esnasında tespit edilen terör örgütüne ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 45 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekâta katılan 32 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Harekât planlandığı şekilde devam etmektedir. Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir."

TSK: 11.05 İTİBARİYLE OPERASYON BAŞLADI 

Türk Silahlı Kuvvetleri, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada da kara harekatıyla ilgili detaylı bilgi vermişti. TSK tarafından Pazar sabahı yapılan ilk açıklama şöyle: 

"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, “Zeytin Dalı Harekâtı” 20 Ocak 2018 saat 17:00'de başlatılmıştır.

Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

eytin Dalı Harekâtı planlandığı şekilde devam etmekte olup, kara harekâtı başlamıştır.

Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

OPERASYON HAVADAN BAŞLADI 

Genelkurmay, dün saat 17.35’te harekatı dünya kamuoyuna duyurdu. PYD’ye ait gözlem noktaları, mevziler ve verici istasyonlarını vurdu. Hedeflerin insansız hava araçlarıyla işaretlendiği ve F-16’ların attığı lazer güdümlü bombalarla vuruldukları öğrenildi. ‘Lantirn’ adı verilen gece görüş kabiliyetine sahip F-16’ların da aralarında olduğu savaş jetleri hedeflerine bomba yağdırdı. Güdümlü bombalar arasında nüfuz edici bombalar da bulunuyor. Uçakların havada yakıt ikmali için bir tanker uçağı ile havadan erken uyarı ve kontrol uçağı da (AWACS) harekat boyunca görev yaptı. Vurulan DEAŞ hedeflerinin İdlib’in güneyinde oldukları bildirildi.

Afrin harekatı başladı... F-16'lar PYD hedeflerini bombaladı

Suriye'den Afrin Harekatı açıklaması: Güçlü şekilde kınıyoruz

Afrin’in içinden ilk görüntüler

İŞTE BUGÜN DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR;

10.21 Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, TSK tankları sahada ilerlemekte olan ÖSO güçlerine destek veriyor. Askeri kaynaklar, kırsalda ciddi bir direnişle karşılaşılmadığını ve örgüt üyelerinin köy ve kasabalara çekildiğini belirtiyor.

09.50 Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bölge ülkeleri Ürdün, Irak, Lübnan, Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan büyükelçilerine bugün "Zeytin Dalı Harekatı" hakkında bilgilendirme yapılacak.

09.38 ÖSO'ya bağlı birliklerin Suriye'deki terör hedeflerine yönelik operasyonlarını başlatmasının ardından sınırın Kilis tarafından top sesleri duyulmaya başlandı.

Hassa'da operasyona katılan askerlerin ilk görüntüleri

 KARA HAREKATI BU SABAH BAŞLADI

08: 34 Terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki Afrin bölgesine giren Özgür Suriye Ordusu, geniş kapsamlı operasyon başlattı.

 07.49 TSK'dan yapılan yazılı açıklamada, terör örgütü mensupları tarafından mühimmat deposu olarak kullanılan bir tünelin vurulma anının görüntüleri yayınlandı. Görüntülerde, tünelin giriş noktasına isabet eden mühimmatın patlaması ve tünelin diğer ucundan dumanların yükselmesi görülüyor.

03.36 Kilis Valiliği ’Zeytin Dalı Harekatı’nın sürdüğü Suriye sınırındaki bazı bölgeleri, 15 gün süreyle ’özel güvenlik bölgesi’ ilan etti. Açıklamada şöyle denildi: "Kilis’in merkez ilçe mülki sınırları içerisinde yer alan Akçabağlar, Demirışık, Doğançay, Tahtalı, Duruca, Beşenli köyü ile Aşağı ve Yamaç mezraları, Hacipoğlu, Süngütepe, Kocabeyli, Saatli, Güneşli, Mağaracık, Çalkaya, Bulamaçlı, Gözkaya, Gülbaba, Çerçili, Hisarköy, Deliosman köylerinde ve kırsalında, ’Zeytin Dalı Harekatı’na karşı olası terörist eylemlerden doğabilecek zararlardan vatandaşlarımızı korumak ve söz konusu terörist faaliyetlere karşı gerçekleştirilebilecek önleme harekatlarının selameti bakımından 20 Ocak Cumartesi günü saat 24.00'ten itibaren 3 Şubat Cumartesi günü saat 17.00ye kadar olmak üzere 15 gün özel güvenlik bölgesi ilan edilmiştir" denildi.

EN BÜYÜK SEVKIYAT YAPILDI

03:17 Akşam saatlerinde harekatın başladığı Afrin'e son dönemlerin en büyük askeri sevkiyatı yapılıyor. Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinden çekilen tank, fırtına obüsü ve topçu bataryalarının da bulunduğu toplam 150 araçlık Afrin'e doğru yola çıktı.

TANKLAR SINIRI GEÇTİ

Zeytin Dalı harekâtında görev alacak tanklar, dün gece Kilis’ten Suriye’ye geçti. Çekicilere yüklü tanklar, güvenlik önlemleri arasında Öncüpınar Sınır Kapısı’na geldi. Tankları taşıyan çekiciler, güvenlik önlemleri arasında Suriye’nin Azez İlçesine geçti.

TOP ATIŞLARI GECE DE SÜRDÜ

02.06 TSK unsurları, Afrin'in karşısında, Suriye tarafındaki Hatay'ın Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerinden PYD/PKK hedeflerine yoğun topçu saldırıları düzenliyor. Bu arada PYD/PKK, İdlib gerginliği azaltma bölgesinde ateşkes gözlem noktalarındaki TSK unsurlarını hedef alıyor. Bu nedenle gözlem noktasında konuşlu TSK güçlerinin örgütün saldırılarına karşılık vermek amacıyla top atışları sürüyor. Örgütün Afrin'den Azez'e saldırıları da devam ediyor. Fırat Kalkanı bölgesindeki konuşlu TSK birlikleri de terör örgütüne karşılık veriyor. ÖSO, Esad rejimiyle temas eden alan hariç Afrin bölgesini çevreleyen muhaliflerin kontrolündeki Azez ve İdlib ile Türkiye sınırındaki cephe hatlarına sevkiyatlarını sürdürüyor. PYD/PKK'nın Afrin'deki askeri hastaneyi kapattığı, teröristleri sivil hastanelerde tedavi etmeye hazırlandığı öğrenildi. Örgütün ayrıca kentin doğu ve kuzey mahallelerindeki kontrol noktalarını seyrekleştirdiği, teröristlerin sivil kıyafetlere büründüğü, bazı alanlarda araçlı devriyelerin gezdiği bilgilerine ulaşıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler