İslam dünyasının Afrin sessizliği

TSK'nın Afrin operasyonunda üçüncü güne girildi... Dünyayı ayağa kaldıran operasyon için Almanya, Fransa, ABD, Rusya ve İran dahil liderler art arda açıklamalar yaptı. Operasyona ilişkin İslam ülkeleri ya da herhangi bir İslam örgütünden bir açıklama gelmedi.

Yayınlanma: 22.01.2018 - 16:27
Abone Ol google-news

Türkiye'nin Afrin operasyonu için dünya nefesini tuttu. Rusya, ABD, Almanya, Fransa ve İran'dan art arda açıklamalar geliyor... İslam dünyası ise derin bir sessizliğe gömülmüş durumda. 

ABD: Türkiye'Nin meşru endişeleri var.... Kapsamı ve süresi sınırlı olmalı

20 Ocak'ta hava harekatı ile başlayan operasyon konusunda ABD Türkiye'nin de hadefinde. Türkiye ABD'yi PYD'ye silah temin etmekle suçluyor. ABD ise daha itidalli açıklamalar yapmayı tercih ediyor. Türkiye'nin operasyon için kendilerine bilgi verdiğini açıklayan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis Türkiye'nin güvenlik konusunda meşru endişeleri var açıklamasını yaparken, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert ise yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Cumartesi günü Türk ve Rus Dışişleri Bakanlarıyla yaptığı görüşmede belirttiği gibi Amerika’nın Suriye’nin kuzeyindeki durumdan, özellikle de masum sivillerin durumundan çok endişeli olduğu kaydedildi. Açıklamada, IŞİD’le mücadelede kritik ortak ve NATO müttefiki Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerini çözmesini desteklemeye devam ediyoruz denildi.  “Bununla birlikte Türkiye’ye itidalli olmasını, askeri operasyonlarının sınırlı bir kapsam alanında ve sürede yapmasını, sivil kayıpların önlenmesi için dikkatli olması çağrısı yapıyoruz” denilerek harekatın sınırlı bir sürede yapılması istendi....

İran:Afrin operasyonunun bir an önce sona ermesini umuyoruz

İran Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de gerçekleştirilebilecek herhangi bir kara harekâtının 29-30 Ocak’ta Soçi’de yapılması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ni etkileyebileceğini belirtti.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabir Ensari, Afrin operasyonu konusunda basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, şu ifadeleri kullandı:

 "Herhangi bir kara harekatı kongreyi olumlu veya olumsuz olarak etkileyebilir. Suriye'deki ateşkesin garantör ülkelerinin (Rusya, Türkiye ve İran) böyle bir şeyin olmaması için harekete geçeceklerini umarız."

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Afrin operasyonunun devam etmesinin Suriye’nin kuzeyinde terör gruplarının yeniden güçlenmesine ve Suriye’de savaş ateşinin yeniden alevlenmesine neden olabileceğini belirterek, “Komşumuz olan garantör Türkiye'den başta Astana süreci olmak üzere siyasi çözüm yollarına bağlı kalmasını bekliyoruz. Afrin operasyonunun bir an önce sona ermesini umuyoruz” dedi.

Suriye topraklarında yapılan operasyonu kınadı

 Suriye'den Afrin'de başlatılan "Zeytin Dalı Operasyonu" ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Operasyon hakkında kendilerini bilgi verildiğini yalanlayan Suriye, operasyonu kınadı. Suriyeli yetkililer, operasyon hakkında Türkiye tarafından bilgilendirildiklerini yalanladı. Açıklamada, “Türkiye’nin Suriye topraklarındaki bu saldırgan tavrını kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

 Rusya'dan Soçi uyarısı: Kürtler de katılacak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin olarak, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunduklarını belirtti. Lavrov, Kürtlerin Soçi'de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne davet edilenler listesine alındığını da açıkladı.

 Fransa BM'yi acil toplantıya çağırdı

Fransa, Dışişleri Bakanlığı'nın BM'yi bilgilendirdiği, TSK'nın BM sözleşmesinin 51'inci maddesine dayandırarak başlatıldığını duyurduğu Zeytin Dalı Harekatı hakkında BM'yi acil toplantıya çağırdı

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, BM Güvenlik Konseyi’ni TSK'nın Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı'nı görüşmek üzere acil toplantıya çağırdı.

Almanya: Sorunlar siyasi düzlemde çözülmeli

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, TSK ile cihatçı ÖSO'nun Afrin'e yönelik saldırısına ilişkin açıklamada bulundu. Suriye'de IŞİD'e karşı zafer kazanıldığını söyleyen Gabriel, barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik adımların atılması gerektiğini söyledi. Gabriel açıklamasında, "Suriye'nin ihtiyacı olan en son şey, askeri çatışmalar. Orada insanlar yeterince acı çekiyor. Bütün çabalar siyasi düzlemde ilerleme sağlanmasını hedeflemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İslam dünyası sessizliğe gömüldü

Afrin operasyonunda üçüncü, günde de İslam dünyasından İran hariç bir açıklama gelmedi. İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği tam anlamıyla operasyona gözlerini kapatıp sessizliğe gömülürken, İslam ülkelşerinden de bireysel bir açıklama gelmedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler