80 milyonun hakkı var

Hazine’ye ait denize sıfır araziye özel şirket otel yapmak istedi. Arazi TOKİ’ye verildi, halkı düşünen yok

Yayınlanma: 23.01.2018 - 23:29
Abone Ol google-news

Mersin’in Tece Mahallesi’nde, mülkiyeti hazineye ait, denize sıfır 76 dönümlük arazi üzerinde otel kurmak isteyen bir firma Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm yatırım belgesi aldı. Bir hafta sonra Maliye Bakanlığı, araziyi TOKİ’ye devretti. Sahilin yapılaşmaya açılmasına tepki gösteren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Bu alanın rant projeleriyle yok edilmesini kabul etmiyoruz. Yasaların verdiği direnme hakkını kullanacağız, mahkemeye gideceğiz” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 5 Ocak 2018’de, imar planlarında spor alanı, park, yeşil alan ve yol olarak ayrılan ve bir kısmı kıyı kenar çizgisi içinde kalan 3 adadaki parsellerin tamamı için Arşev Limited Şirketi adlı bir şirkete turizm yatırım belgesi verdi.

Bakanlığın şirkete bu belgeyi vermesinden bir hafta sonra, 76 dönümlük arazinin mülkiyeti Hazine’den TOKİ’ye geçti ve arazinin tapuları TOKİ’nin üzerine yapıldı. Gelişmelerden, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yazısı üzerine haberdar olan Mezitli Belediye Başkanı Tarhan, otel yapılaşmasına açılmak istenen Tece sahilinde vatandaşlarla birlikte basın açıklaması yaparak girişimlere tepki gösterdi. Tarhan, İmar Kanunu’nun kamuya ait taşınmazlarla ilgili maddesine göre, imar planlarında meydan, yol, park, yeşil saha, otopark gibi genel hizmetlere ayrılmış yerlere rastlayan Hazine’ye ait arazilerin belediyenin teklifi ve Maliye Bakanlığı’nın onayı ile belediyeye devredilmesi gerektiğini söyledi. Tarhan, “İmar planlarındaki değişiklikler belli bir yönetmeliğe göre olur. Onun özü de şudur:

Bir amaçla ayrılan kamu alanını başka bir şekilde değiştiriyorsanız, yine aynı bölgede, başka amaç için ayrılan yeri yeşil alan olarak değiştirmeniz gerekir. Bu ne demek? Burada bir turizm alanı varsa, orayı park, spor alanı, yeşil alan yaparsanız, Tece halkının yararlanmasına sunarsanız, burayı da otel alanına çevirebilirsiniz. Dolayısıyla bu konudaki plan değişiklikleri her zaman, yüzde 100 yargıdan dönmüştür. Biz de bu yasal hakkımızı tabii ki kullanacağız. Tüm Mersin halkını, siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve meslek odalarını yasaların bize vermiş olduğu direnme hakkını kullanmaya çağırıyorum” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon