Pelitli'de 'sus' anonsundan valinin de haberi varmış

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada ifade veren dönemin Trabzon Jandarma görevlisi Cevat Eser, cinayetin ardından Pelitli'de halka sivil kişilere bilgi verilmemesi anonsunu vali Hüseyin Yavuzdemir'in bilgisi dahilinde kendisinin yaptırdığını söyledi.

Yayınlanma: 29.01.2018 - 15:05
Abone Ol google-news

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşma, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun izinli olan mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan ile duruşma savcısı Mehmet Yeşilkaya'nın yerine atamayı geç yaptığı için öğleden sonra başladı.

 Duruşmada ilk olarak dönemin Trabzon Jandarma görevlisi Cevat Eser ifade verdi. Tutuksuz yargılanan Eser, Dink cinayetinde hiçbir zaman ihmal ve kastım olmadığını savunarak, cinayetin aydınlatılması için elimden geleni yaptığını iddia etti. Eser, cinayetten önce Ogün Samast'ın ailesi ile telefon görüşmesi kayıtlarının Samast'ın Pelitli'de internet kafede karıştığı olayın ardından yapılan adli soruşturma kapsamında olduğunu söyledi.

 Ardından Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Eser'den önceki jandarma karakolu komutanı Mehmet Altıntel'in cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal'in McDonalds eyleminden sonra 13 Eylül 2005'te tahliye edilmesinin ardından dikkatli olunması yönünde emir verdiği yönünde ifade verdiğini anımsattı. Eser de, Hayal'in ev aramasına katıldığını belirterek, “Mehmet Altıntel bu konuda bize herhangi bir emir vermedi. Altıntel zaten Afganistan'a kaçtı. Hayal'in o dönem takıldığı arkadaşları belliydi. Bizi gördüğünde hep kaçardı. Psikolojik sorunları vardı” dedi. Eser, soru üzerine tahliye edilmesinin ardından Hayal ile ilgili herhangi bir çalışma yapmadıklarını belirtti. İstihbarat birimleri her zaman kendilerinden bilgi talep ettiklerini ancak jandarma görevlilerinden herhangi birinin de Hayal ile ilgili bilgi talep etmediğini savundu. Pelitli'nin o dönem 40 bin nüfuslu bir belde olduğunu kaydeden Eser, “Burada yaşayan insanların bilmediği şeyi bizim duymamız mümkün değil. Emniyetten de karakola hiçbir bilgi gelmedi” dedi. Eser ayrıca Pelitli ve çevresindeki köylere 24 saat esasına göre devriye yaptırdığını da söyledi.

 “Anonsu ben yaptırdım”

 Avukat Bakırcıoğlu, davanın tutuklu sanıklarından jandarma görevlisi Okan Şimşek'in 20 Ocak 2007'de Hayal'in akrabası Coşkun İğci ile görüştüklerini, Eser'in bunu gördüğü yönünde ifade verdiğini anımsattı. Eser de söz konusu ifadeyi reddetti. Bakırcıoğlu'nun ardından Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen söz alarak, cinayetin ardından Pelitli'de sivil kişilere bilgi verilmemesi ile ilgili anonsu kimin yaptırdığını sordu. Eser de, “Anonsu valinin bilgisi üzerine ben yaptırdım. Bunu asayiş konusunda yaptırdığımızı söyledim. Başka insanların hayatlarına mal olacak durumlar söz konusuydu. Bu konuda insanların uyarılması gerekiyordu” diye yanıt verdi. Duruşmaya yarın devam edilecek. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon