Dershanelere zeytin dalı

Özel öğretim kurumları yönetmeliği değişti, özel okullara sınırlamalar getirildi.

Yayınlanma: 07.07.2014 - 22:38
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikler, özel okul kurucularının tepkisine neden oldu. Yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali için dava açma hazırlıkları yapılıyor.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Cem Gülan, “Eğitimde demokratikleşme adına geri adım atıldığı açıktır. Yönetmelik geneli itibarı ile dershaneden okula dönüşen kurumlara büyük kolaylıklar göstererek zeytin dalı uzatmakta diğer yandan özel okullar açısından kabul edilemez derecede hükümler dahi içermektedir. Böyle bir yönetmelikle özel okul idare etmek neredeyse imkânsız hale geldiğinden tüm kurumlarımızın oturup gelecekle ilgili planlarını gözden geçirmesi yararlı olacaktır” dedi. Gülen’in yeni yönetmelikle ilgili eleştirileri ve tespitleri şöyle:

Dönüşen liselere “Temel Lise” ismi verilmesi özel okulculuğa ve eğitimin ruhuna aykırıdır. Bu liselere verilecek isim “Dönüşüm Lisesi” veya “Geçici Lise” olabilirdi. Bu madde tek başına dahi mevcut özel okullara büyük zarar verecektir.

 - Ana okulu açacaklar için bina apartman veya site içinde ise bahçe kullanımı için kat malikleri kurulu kararı, maliklerden alınan muvafakat ve imzalar için yönetici onayı gibi zorlayıcı şartlar eklenmiş. Bu konular kat mülkiyeti kanununa bırakılmalıdır.

- Kurum isimlerinin Türkçe olması şartı eklenmiş. Kurumlara ülke, millet, yabancı kurum ve kuruluş adları verilemez denilmiş. Kıta adlarını unutmuşlar! Örneğin “Amerika Koleji” ismi konulabilir ayrıca Avrupa Koleji de kurtulmuş oldu.

- “Yabancı okullar ve milletlerarası okullar dışındaki okullarımız yabancı genel müdür veya genel müdür yardımcısı çalıştıramazlar.”
Bunun hangi kanunun hangi maddesine dayandırıldığı açıklanmalı aksi takdirde yasal dayanağı yoksa iptal edilmeli.

- Anadolu liselerinde sınıflarında 40 kişiye izin veren, hatta bu mevcutları bile artırın diyen, özel okullardan Anadolu liselerine geçiş için nakillerde
kontenjan şartını kaldıran MEB, nedense özel okullarda sınıf mevcudunu azaltıyor ve okul öncesi hariç tüm kurumlarda 24’e çekiyor.

- Ücretsiz okutma hakkında şehit ve gazi çocukları ile devlet koruması altındaki çocuklar dışındaki öğrencilere uygulanan parçalı burslar kaldırılmış. Eğitim Servisi - Üniversite adaylarının tercih dönemi, dün başladı. Adaylar tercihnlerini, ÖSYM’nin internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklar. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak. Tercih işlemleri, 17 Temmuz 2014 tarihinde saat 23.59’da sona erecek. Tercih süresi uzatılmayacak. Tercih yapacak adayların, Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekiyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler