Soma’daki katliamı 5 yıl önce ihbar etti

301 işçinin öldüğü Soma'daki madeni 5 yıl önce Ciner Grubu'nun 'yangın' yüzünden iade ettiği ortaya çıktı. İade dilekçesinde 'telafisi olmayan problemler olabilir' deniyor.

Yayınlanma: 08.07.2014 - 09:50
Abone Ol google-news

Manisa Barosu, Soma’da yaklaşık iki ay önce meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybetmesini yol açan maden kazasının peşini bırakmıyor. Baro, kazayla ilgili olarak bir rapor hazırladı. “Soma Maden Kazası Tespitler ve Teklifler” başlıklı raporda, “Kazada kimler sorumlu” isimli ayrı bir bölümde yer aldı. Söz konusu raporda, kazada madenin gerçek sahibi olan Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) yüzde 100 sorumlu olduğu kaydedildi. Raporda, maden kazasının meydana geldiği ocağın işletmesini ilk olarak Ciner Grubu’nun üstlendiği hatırlatılarak, grubun 2009 yılında maden sahasını TKİ’ye iade ettiği vurguladı. Raporda, Ciner Grubu’nun TKİ’ye verdiği devir dilekçesine de yer verilerek, Ciner’in maden sahasını yangınlar nedeniyle iade ettiği vurgulandı.

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre, raporda yer alan bilgi ve belgelere göre, Ciner’in dilekçesinde, “…Ocakta meydana gelen üretim çalışmaları sırasında meydana gelen yangınlardan dolayı üretim yapıla-madığı… ileride telafisi mümkün olmayan problemlerle karşılaşılacağı anlaşıldığı için mevcut sözleşmenin ihale şartlarına haiz olarak Türkiye Kömür İşletmeleri’ne devir edilmesi talep edilmektedir…” dendi.

YANGIN DİKKATE ALINMADI

Manisa Barosu’nun maden kazasıyla ilgili hazırladığı raporda, TKİ’nin Ciner Grubu’nun iade dilekçesini kabul ettiği ve ardından da aynı sahayı Soma Holding A.Ş.’ye teslim ettiği kaydedildi. Raporda, “Üretim durdurulup gerekli önlemler alınması gerekirken, üretim hedefini gerçekleştirmek ve aşırı kâr elde etmek için davalılar tarafından üretim durdurulmamıştır. Ve madenle ilgili güvenlik önlemleri alınmamış ve yangın söndürülmemiştir. Sonuçta da bu feci kaza meydana gelmiştir” değerlendirilmesi yapıldı.

Raporda, maden kazasının yaşanmasında ocağı işleten Soma Holding kadar Türkiye Kömür İşletmesi yöneticilerinin de sorumlu olduğu belirtildi. Manisa Barosu, bu nedenle TKİ yöneticileri hakkında da dava açılması gerektiğini ifade etti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler