TEOG ‘resmen’ kalktı

Kaldırıldığı açıklanan ve yerine konulan sistemde hâlâ birçok soru işareti bulunan TEOG, ilgili yönetmelikten ancak 4 buçuk ay sonra çıkarıldı.

Yayınlanma: 31.01.2018 - 22:26
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlayan süreçte 135 gün sonra TEOG sistemini resmen kaldırdı. İlgili yönetmelikte değişikliğe giden bakanlık “merkezi sınav” maddelerini kaldırsa da hangi okulların sınavla öğrenci alacağı, eğitim bölgeleri ve öğrencilerin yerleştirilmesine ilişkin “çember sistemi” hakkındaki belirsizlik devam ediyor.

‘Merkezi sınav’ gitti

MEB, “Okulöncesi eğitim ve ilköğretim kurumları yönetmeliği”nde değişikliğe gitti ve “8. sınıf öğrencilerine yönelik merkezi sınav”, yönetmelikten çıkarıldı. Bu kapsamda yönetmelikte ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 8. sınıflarında Türkçe, matematik, fen bilimleri, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ve inkılâp tarihi ve Atatürkçülük dersleri sınavlarından birisinin Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce her dönem merkezi sistemle ortak sınav formunda yapılmasına ilişkin düzenleme tamamen kaldırıldı. Bakanlık, ayrıca “merkezi sınav” hakkındaki bütün maddeleri de yönetmelikten temizledi.

‘Ortak sınav’ geldi

Merkezi sınavları kaldıran bakanlık ortak sınavlara ilişkin maddeleri de yönetmeliğe ekledi. Bu kapsamda liseye yerleştirmeye etki etmese de öğretmenlerin not değerlendirmelerini karşılaştırmak, farklı sınıf, okul ve illerdeki öğrencilerin düzeylerinin ölçülebilmesi için yönetmeliğe “Ortak değerlendirme yapılmasına imkân vermek üzere; sınavlar ilgili zümre kararı doğrultusunda okul müdürlüğünce ortak olarak da yapılabilir. Gerektiğinde Bakanlıkça ülke veya bölge bazlı olarak ortak sınavlar yapılabilir” düzenlemesi eklendi.

Proje hesaplaması

Yönetmelikte ölçme değerlendirme süreçlerine ilişkin değişiklikler de yer aldı. Bakanlık öğretmenlerin sınav sonuçlarını 10 gün içinde öğrencilere bildirme zorunluluğuna, bu süre içinde notları e-Okul sistemine girmeyi de ekledi.

Ayrıca öğrencilerin bir dersin dönem puanı hesaplanırken eskiden kullanılan “Öğrencinin sınavlardan, ders etkinliklerine katılımdan ve varsa projeden aldıkları puanların aritmetik ortalaması ile belirlenir” maddesi “Proje puanlarının aritmetik ortalaması ile ders etkinliklerine katılım puanlarının aritmetik ortalaması ayrı ayrı alınarak toplanıp ikiye bölünür. Bulunan sonuçla birinci ve ikinci sınav puanları toplanıp üçe bölünerek elde edilir” diye değiştirildi. Yani öğrencilerin bütün proje ve etkinlik notlarının toplamı bir sınava eşitlendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler