Cenk Yiğiter’e önce ihraç sonra ceza

İhraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter’e, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in AKP Siyaset Akademisi’ne katılmasını eleştirdiği gerekçesiyle üç yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi.

Yayınlanma: 04.02.2018 - 21:49
Abone Ol google-news

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, 2016 Nisan ayında AKP Siyaset Akademisi’nde ders verdi. Genel Kamu Hukuku’nda akademisyen olarak görev yapan Dr. Cenk Yiğiter, tepkisini üniversitesinin ortak mail grubuna mesaj atarak gösterdi. Yiğiter, İbiş’in siyasi partiye üye olmanın yasak olmasına rağmen siyasi faaliyette bulunduğu kaydetti.

Rektör İbiş, 16 Kasım 2016’da başında bulunduğu rektörlüğe şikâyet dilekçesi vererek, Yiğiter’in kendisini itibarsızlaştırmaya çalıştığını öne sürdü. Rektörlük, Yiğiter hakkında disiplin soruşturması başlattı. Yiğiter, soruşturma sürecinde İbiş’e yönelik birden fazla paylaşımda bulundu. Bu arada YÖK, Yiğiter’in İbiş’e yönelik şikâyetini işleme koymayarak, soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verdi.

Soruşturma sürerken Cenk Yiğiter, 9 Ocak 2017’de çıkarılan KHK ile üniversiteden ihraç edildi. Soruşturmacı olarak Ankara merkeze 80 kilometre uzaklıktaki Ankara Üniversitesi Kalecik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Özer Elibüyük görevlendirildi. Yiğiter, soruşturma kapsamında fakültede dersinin olduğu bir zamanda iki kez çağrılarak ifade verdi. Soruşturmacı Prof. Elibüyük, 31 Ocak 2017’de hazırladığı raporda Yiğiter’i suçlu bularak, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının en üst sınırdan (3 yıl) verilmesini talep etti.

En üst sınırdan

Hukuk Fakültesi Disiplin Kurulu, 25 Aralık 2017’de Yiğiter’e Devlet Memurları Yasası’nın 125/D maddesindeki “amirine ve maiyetindekilere karşı küçük düşürücü ve aşağılayıcı fiil ve hakaretler yapmak” disiplin suçu uyarınca üç yıl süreyle kademe ilerlemesi cezası verdi. Kararda, “Cenk Yiğiter tarafından disiplin amiri olan Rektöre yönelik küçük düşürücü ve aşağılama amaçlı söz ve ifadeler olduğu, adı geçenin hiçbir bilgi, belge, görgü ve delili olmamasına rağmen zaman içerisinde iftira niteliğindeki söz konusu gerçek dışı iddiaları yinelediği ve bu şekilde kendisinin psikolojik taciz altında imiş gibi göstermeye gayretettiği, soruşturmaya konu sözkonusu iletilerdeki ifadelerin hem şekil hem de içerik olarak hukuka uygunluk sınırlarının dışına çıktığı ve disiplin suçu teşkil ettiği” ifade edildi. Yiğiter’in suç işleme kastının yoğunluğu, disiplin suçu teşkil eder mahiyetteki iletileri ısrarla paylaşmayı sürdürmesi ve asılsız isnatların yönlenderildiği kişi ve makam dikkate alındığında disiplin cezasının üst sınır olan üç yıl boyunca uygulanmasının uygun olacağı kararda vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler