Bir tokat da yargıdan

Çocuk mahkûmlara şiddet uygulayan 48 gardiyana takipsizlik.

Yayınlanma: 08.07.2014 - 22:46
Abone Ol google-news

Ankara Batı (Sincan) Cumhuriyet Başsavcılığı, Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi’nde yılın ilk gününde sayım vermek istemeyen 11 çocuğun gardiyanlar tarafından dövülmesine ilişkin soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Çocukların gardiyanlara yönelik yaralama, hakaret ve tehdit suçlamalarını soyut olarak nitelendiren savcılık, kararının gerekçesinde “Çocukların isyanı orantılı güç kullanılarak bastırılmıştır. Kaldı ki zor kullanmadan bu olayın yatıştırılması mümkün değildir” dedi. Çocukların yüzündeki ve vücudundaki izlerin arbede sırasında oluştuğunu öne süren savcılık, iddialarını ispatlamak için TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun çocukları suçlayan raporundan yararlandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “İsyan çıkaran 11 çocuk 21 gardiyanı dövdü” diyerek açıkladığı cezaevinde, 1 Ocak 2014 tarihinde dövülen çocuk mahkûmlara bir “tokat” da yargıdan geldi. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı, çocukları ailelerinin şikâyeti üzerine 48 gardiyan hakkında başlattığı soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi.

Olayda ceza infaz ve koruma memurunun zor kullanma yetkisini kullandıkları iddia edilen kararda, bir çocuğun sayım vermek istemediği, başka birisinin gardiyanlarla tartıştığı, bu sırada başka bir çocuk mahkûmun infaz koruma memuruna kafa attığı, daha sonra diğer koğuşta bulunan çocukların olay yerine gelerek gardiyanları darp ettiği öne sürüldü.

İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı avukatları Fatma Güneş, Hürmüz Biçer, Pınar Akdemir, Sinem Coşkun ve Dilan Coşkun takipsizlik kararına karşı itiraz etti. Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne verilen dilekçede, takipsizlik kararına tepki gösterilirken çocuk tutukluların, infaz koruma memurları tarafından işlenen işkence, eziyet ve kötü muamele, tehdit, hakaret suçlarının mağduru olduğu anlatıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler