Adalet Nöbeti tutan avukatlara ‘devlet otoritesinin sarsılmaması’ gerekçesiyle dava açıldı

Adalet Nöbeti’nde polisin saldırısına uğrayan avukatlara ‘devlet otoritesinin sarsılmaması’ gerekçesiyle dava açıldı. 9 avukatın 3’er yıl hapsi isteniyor

Yayınlanma: 06.02.2018 - 22:07
Abone Ol google-news

Gazetemizin yayın politikasının suçlama konusu yapıldığı dava kapsamında tutuklu bulunan İcra Kurulu başkanımız avukat Akın Atalay nezdinde haksız tutuklamalara tepki için başlatılan Adalet Nöbeti’nin 6 Nisan 2017 tarihli buluşmasında polisin saldırısına uğrayan ve gözaltına alınan 9 avukata dava açıldı. Güvenlik güçlerine ihtara rağmen direnme suçlamasıyla 3’er yıl hapisleri istenen avukatları 12 Temmuz’da İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak. Saldırıda bulunan polisler hakkında ise takipsizlik kararı verilmişti.

‘Devlet otoritesi’

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde her hafta perşembe günü tutulan Adalet Nöbeti’nin 6 Nisan 2017 tarihli buluşmasında çevik kuvvet polisleri avukatlara gaz kapsülleri ve kalkanlarla müdahalede bulunmuştu. Güvenlik görevlilerinin de karıştığı müdahale sırasında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil’in burnu, avukat Erkan Ünüvar’ın ise ayağı kırılmıştı. Avukatlar Diren Yeşil, Kemal Aytaç, Erkan Ünüvar, Özge Serdar, Anıl Başoğlu, Kıvanç Kayaoğlu ve Sevinç Sarıkaya da gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan avukatlar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma dosyasındaki polis tutanağında “adliyedeki mahkemelerin gürültü ve benzeri şekilde rahatsızlıkla aksamaması ve adliyeye gelen vatandaşların adliye içerisinde eylemci grubu görerek  devlet otoritesinin sarsılmaması için” müdahale edildiği savunulmuştu.

Polisler müşteki

Savcı İsmet Bozkurt’un yürüttüğü soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede altı polis müşteki sıfatıyla, avukatlar Diren Yeşil, Erkan Ünüvar, Gökmen Yeşil, H. N. G., Anıl Başoğlu, Kemal Aytaç, Kıvanç Kayaoğlu, Özge Serdar ve Sevinç Sarıkaya da şüpheli sıfatıyla yer aldı.

‘Orantılı güç’

İddianamede, 6 Nisan 2017’de “sosyal medya üzerinden İstanbul Adliyesi içerisinde izinsiz toplantı ve gösteri yapılacağı yönünde çağrı yapıldığı” öne sürüldü. Çağdaş Avukatlar Grubu ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan yaklaşık 30 avukatın adliye binasının girişinde bulunan Themis heykellerinin önündeki merdivenlerde toplanıp, oturma eylemi yaptıkları, bu şekilde kamu binası içerisinde izinsiz toplantı ve gösteri yaptıkları iddia edildi.

İddianamade, avukatlara adliye binası içerisinde yasadışı toplantı ve basın açıklaması yapılamayacağının anlatılarak dağılmaları yönünde ikazlar yapıldığı savunuldu. İzinsiz toplantı yaptığı ileri sürülen avukatların dağılmamakta ısrar ettikleri, bunun üzerine kolluk kuvvetleri tarafından “orantılı güç” kullanılarak dağıtıldıkları iddia edildi.

YARALAMA KASTLARI YOKMUŞ

Saldırıda bulunan polisler hakkında soruşturma yürüten savcı Rasim Işıkaltın takipsizlik kararında, müdahale günü “avukatların çıkardıkları gürültünün adliye çalışanlarını rahatsız edici boyuta ulaşması sebebiyle çevik kuvvet polisinin kalkanlarla müdahale ettiğini” iddia etmişti. Polislerin yaralama kastlarının bulunmadığını öne süren Işıkaltın, çevik kuvvet polislerinin zor kullanma yetkisi sınırını aşmadıklarını savunmuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler