Sürülen doktorun zaferi

Cumhuriyet’e demeç verdiği için tayini çıkarılan diş hekimi Çelik, açtığı davayı kazandı. Mahkeme, Çelik’in gazeteye demeç vermesini düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi.

Yayınlanma: 10.02.2018 - 22:43
Abone Ol google-news

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nden, Güngören Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne bağlı Esenler Bülent Doğanlar Diş Polikliniği’ne tayini yapılan SES İşyeri temsilcisi diş hekimi Tülün Çelik, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu’na açtığı davayı kazandı. Çelik’e, 2016 yılında gazetemizde yayımlanan “24 saatte 300 hastaya bakıyorlar” başlıklı haberdeki değerlendirmeleri nedeniyle önce kınama cezası, sonra da yer değişikliği cezası verilmişti. Mahkeme, Çelik’in sözlerini, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. SES’in avukatı Kamil Tekin Sürek, “Müvekkilimin eski görev yerine dönmesini bekliyoruz” dedi.

Çelik’in açtığı dava İstanbul 12. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Kararda, gazetemizde yayımlanan habere atıfta bulunularak, Çelik’in haberde yer alan sözlerinin ardından başka bir kurumda görevlendirildiği anımsatıldı. Çelik’in sözlerinin sağlık hizmetini eksik, yetersiz ya da düşük nitelikli göstermek suretiyle vatandaşın gözünde yanlış intiba uyandırma mahiyetinde olmadığı belirtilen kararda, yazıdaki sözlerin hastanenin işleyişindeki aksaklıklar nedeniyle yaşanan sorunlara, hizmetin kalitesine yönelik olduğu ve bu açıklamaların Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile korunan düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna karar verildi.

İstanbul Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu, kararı şöyle değerlendirdi: “Hukuki sürecin sonucunda gerekçeli kararda belirtilen ‘düşünce ve ifade özgürlüğü’, ‘hizmetin kalitesine yönelik iyileştirici eleştiri’ tespitlerinin halk sağlığının gelişimi yönünden de olumlu olduğunun altını çiziyoruz. Meslek örgütleri beraberinde hukuka inancımızı yineliyor, meslektaşımız Tülün Çelik’in bir an evvel görevine iade edilmesini bekliyoruz.” SES Şişli Eşbaşkanı Abuzer Aslan ise “Mahkeme kararı ile söylemlerimizin ne kadar haklı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Halkın sağlığını savunmak toplumcu hekimliğin gereğidir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler