CHP'li Enis Berberoğlu hakkında karar açıklandı: 5 yıl 10 ay hapis

MİT TIR’larının görüntülerinin yayınlanmasıyla ilgili davada yargılanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu için karar çıktı. Enis Berberoğlu 5 yıl 10 ay hapisle cezalandırıldı.

Yayınlanma: 13.02.2018 - 10:03
Abone Ol google-news

MİT tırlarının durdurulması görüntülerinin yayınlamasına ilişkin Can Dündar ve Erdem Gül ile CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargılandığı dava karar aşamasına geldi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde karar duruşması görülüyor.

Gazetemizde yayımlanan MİT TIR'larına ilişkin haberler nedeniyle Ankara Temsilcimiz Erdem Gül, eski genel yayın yönetmenimiz Can Dündar ve aynı dava kapsamında gizli kalması gereken belgeleri açıklama suçlamasıyla 25 yıl hapis cezasına mahkum edilerek tutuklanan CHP'li milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargılandığı dava, heyet başkanı ve duruşma savcısının izinli olması nedeniyle ertelenmişti. Kararın açıklanması beklenen davayı izlemek için CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu önderliğindeki heyet de adliyeye geldi.

“UMARIM GENÇ KUŞAK MEDYA ÇALIŞYANLARI DERS ÇIKARIR”

Berberoğlu duruşma öncesi meslektaşlarına gönderiği mektupta şöyle seslendi: “Hep adalet ve özgürlüklerden söz ederiz. Ama yokluğunu en fazla cezaevinde hissederiz ya… İşte o misal, medyada örgütlenme özdenetim çabaları da buradan bakılınca çok farklı gözüküyor, daha iyi anlaşılıyor. Ne yazık ki, tıpkı Gazeteciler Cemiyeti ve sendika gibi Konsey de gerekli ve yeterli desteği bulamadı. Ve bu ağır ihmalin sonuçlarını, emekli bir gazeteci, manşet kurbanı mahkûm siyasetçi sıfatıyla fazlasıyla ağır şekilde yaşıyorum. Umarım genç kuşak medya çalışanları geçmiş hatalardan ders çıkarır.”

CHP MİLLETVEKİLLERİ İSTİNAF MAHKEMESİ ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPTI

Duruşma öncesi Berberoğlu'na destek için gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, İstanbul Milletvekilleri Gamze İlgezdi, Barış Yarkadaş, Onursal Adıgüzel ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun da aralarında olduğu grup basın açıklaması yaptı.

"EN MÜKEMMEL ADALET VİCDANLARDADIR"

Muharrem Erkek, Berberoğlu'nun Türkiye'nin en önemli gazetecilerden biri ve milletvekili olduğunun atını çizdi. Erkek, "Her şeyden önemlisi suçsuz bir insan cezaevinde. 9 aydır tutuklu. Bizler hukukçular ve hepimiz dosyanın içeriğini çok iyi biliyoruz. Somut kesin inandırıcı bir delil olmadan bir insanın cezaevinde olması, özgürlüğünün elinden alınması yalnızca kendisini değil ailesini ve toplumu giderilmesi imkansız mağduriyetlere sürüklüyor. Bu dosyada bir suç yok. Bir devlet sırrı yok. Bir gizli bilgi belge yok. Bu dosyada casusluk yok. Zaten istinaf mahkemesi bozma kararında da suçun unsurlarının oluşmadığını özellikle vurgulamıştı. Ancak Milletvekilimiz Enis Berberoğlu hala cezaevinden hala tutuklu. En mükemmel adalet vicdanlardadır. Enis Berberoğlu özgür olmadıkça tahliye edilmedikçe toplumun vicdanında adalet hiçbir zaman tecelli etmeyecektir. Bugün artık bu hukuksuzluğa bir son verilmesini ve derhal milletvekilimiz Enis Berberoğlu'nun tahliye edilmesini bekliyoruz. Türkiye'nin en önemli sorunu adalet. Demokrasinin özgürlüğün hakların her şeyin güvencesi bağımsız ve tarafsız yargıdır. Hukuktur. Bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız" ifadelerini kullandı.

KAFTANCIOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu ise "Haksız hukuksuz bir şekilde 9 aydır tutuklu, esir alınmış milletvekilimiz Enis Berberoğlu'nun mahkemesi için bir aradayız. Hakkındaki bütün iddiaların çürütüldüğü ve kararı veren mahkemeler tarafından bile suçsuzluğunun ifade edilmesine rağmen hala tutukluluğunun devam ettiği ve ne yazık ki tüm Türkiye'nin bildiği gerçekleri bilmesine rağmen içerideki duruşmanın gizlilik kararı nedeniyle hiç kimsenin girmeden kapalı bir şekilde yapıldığı bir hukuk garabetinin içindeyiz" dedi.

KARAR AÇIKLANDI

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, MİT Tırları’nın durdurulmasına ilişkin görüntüleri yayınlaması için Can Dündar’a verdiği iddiasıyla İstinaf Mahkemesi’nde yargılandığı davada, 5 yıl 10 hapse çarptırıldı ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT Tırları’nın durdurulmasına ilişkin görüntüleri yayınlaması için Can Dündar’a verdiği iddiasıyla İstinaf Mahkemesi’nde yargılandığı davanın üçüncü celsesi görüldü.

BERBEROĞLU ’SEGBİS’ İLE BAĞLANDI
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’inci Ceza Dairesi’nde kapalı olarak görülen duruşmaya, tutuklu sanık Enis Berberoğlu, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken, avukatları Murat Ergün, Yiğit Acar ve Zeynel Öztürk, eşi Oya Berberoğlu ile kızı Dilara Berberoğlu da salonda hazır bulundu. Duruşmaya Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı (MİT) avukatı Fuat Midas, Ümit Ulvi Canik ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın avukatı Sara Kanalka ve Hatica Özay da katıldı.

25 YIL HAPİS CEZASI KARARI BOZULDU
3,5 saat süren duruşmanın ardından 2’inci Ceza Dairesi kararını açıkladı. Daire kararında, yerel mahkeme olan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sanık Enis Berberoğlu’na “devletin gizli kalması gereken bilgilerini casusluk maksadıyla açıklama” suçundan verilen 25 yıl hapis cezası kararını bozdu.
Mahkeme, sanık Enis Berberoğlu’nun eyleminin “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçunu oluşturduğunu belirterek ve sanığın geçmişi, eğitim ve bilgi düzeyi, konumu, suça konu görüntü ve bilgilerin içeriğinin yayınlanmasının meydana getireceği sonuçları öngörebilme durumuna rağmen bilgileri açıklamış olması ve buna bağlı kastının yoğunluğunu dikkate alarak sanık Berberoğlu’nun 7 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti.  Ardından sanığın geçmişi, sabıkasız oluşu ve geleceği üzerinde etkisini dikkate alan mahkeme, sanığın cezasında indirime giderek 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Ayrıca daire kararında, sanığın işlemiş olduğu eylemin terör ve terör amacı ile işlenen suçlardan olmaması nedeniyle cezada artırım yapılmasına yer olmadığını tutanağa geçirdi.
Kararın ardından duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Enis Berberoğlu, “25 yılla başladık, 5 yıla kadar düştük. Moralinizi bozmayın arkadaşlar” dedi.

NE OLMUŞTU?

Berberoğlu, MİT TIR’ları görüntülerini eski Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar’a verdiği suçlamasıyla 14 Haziran’da tutuklanmıştı.

Berberoğlu’nun avukatlarının cezanın bozulması için istinaf mahkemesine 18 Temmuz’da yaptığı başvuru üzerine, mahkeme hapis cezasını bozmuştu. Yerel mahkemenin kararı uygulamamasının ardından dosya istinaf mahkemesine devredilmişti. İstinaf mahkemesiyse Berberoğlu için tutuklu yargılama kararı vermişti.


OYA BERBEROĞLU KARARI DEĞERLENDİRDİ

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'na 5 yıl 10 ay hapis cezası verilmesinin arından adliye önünde Berberoğlu'nun avukatı, milletvekilleri ve eşi Oya Berberoğlu açıklama yaptı. Eşi Oya Berberoğlu,"Adalete güveniyorum Enis'in en kısa zamanda tahliye olmasını bekliyorum" dedi. Berberoğlu'nun avukatı Murat Ergün ise, "Tahliye olmaması bizim için büyük bir sorun. Biz tahliye için öncelikle 3. Ceza Dairesi'ne başvuracağız. Bundan sonra dosya Yargıtay'a gidecek" diye konuştu.

"CASUSLUK İDDİALARININ ÇOKTÜĞÜNÜ VURGULAMAK İSTİYORUM"

Kararı değerlendiren CHP Genel Başkan yardımcısı Muharrem Erkek bu davayı tarihteki ünlü Yüzbaşı Dreyfus davasına benzettiklerini belirtti. Erkek, " Yüzbaşı Dreyfus da çok haksız bir şekilde ağır ithamlarla yargılanmıştı. Ama sonuçta hakikat ortaya çıktı ve aklandı. Enis Berberoğlu suçsuzdur. Enis Berberoğlu, ülkemizin yetiştirdiği en önemli gazetecilerden birisidir. Ve şu anda milletvekilidir. Her şeyden önemlisi suçsuz bir insandır. Bu karar ile baştaki ağır iddiaların, özellikle casusluk iddiasının çöktüğünü de özellikle de vurgulamak istiyorum. Sonuç olarak, bu yargılamaların sonucunda Enis Berberoğlu'nun beraat edeceğini inancımız da tamdır. Her şeye rağmen yargının üzerindeki ağır baskıları bilmemize rağmen, adalete sonuna kadar güvenmek, hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdürmek zorundayız diyorum" dedi.

AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Berberoğlu'nun avukatı Murat Ergün ise "Mahkeme, Enis Berberoğlu hakkındaki, en kabul edilemez, en çok vicdanları yaralayan savcılık iddialarının tamamını reddetti. Birinci başlık bu. Ne diyordu savcılık? Enis Berberoğlu casusluk yapmıştır ve Enis Berberoğlu terör örgütüne yardım etmiştir, onun çıkarları doğrultusunda hareket etmiştir. Bugün Bölge Adliye Mahkemesi iki suçlamayı da reddetti. Bu bizim için çok önemlidir. Dolayısıyla bu karar aslında tamamen vicdanları rahatlatan, adalete uygun olan ve içimize sinen bir karar olmamakla birlikte kötünün iyisidir diyebiliriz. Ne olmalıydı? Ne olsaydı adil olurdu. Olması gereken hiç kuşkusuz Enis Berberoğlu'nun beraat etmeseydi. Şimdi dosyada karar ve dosya içeriği alenileştiği için ileride göreceksiniz yargılama aşamasında Enis Berberoğlu'nun masumiyeti gün gibi ortaya çıkmıştır. Güneşin doğması gibi doğmuştur. Ama maalesef mahkeme beraat kararı vermemiştir. Ve doğal olarak tahliye kararı da verememiştir. Tahliye kararının da verilmemesinin gerekçeleri arasında başka bir dosyadan yargılanıyor olması var ki, o dosyada da zaten tutuksuzdur. Dolayısıyla şöyle bağlayabiliriz aslında her şey ortaya çıkmıştır. Enis Berberoğlu üzerine atılı suçları işlememiştir. Üzerine atılı olan iftiralardan, özellikle vatana-millete karşı, casusluk, terör örgütü doğrultusunda çıkarlarına hizmet etme gibi en rahatsız edici, en çok reddettiğimiz suçlamalardan aklanmıştır. Tahliye olmaması bizim için büyük bir sorun. Biz tahliye için öncelikle 3. Ceza Dairesi'ne başvuracağız. Bundan sonra dosya Yargıtay'a gidecek. Burada bir sonuç alamazsak Yargıtay'dan da tahliye yönünde isteklerimiz devam edecek" dedi.

Ergün konuşmasını şöyle sürdürdü; "Ancak şiddetle, sizin vasıtanızla Anayasa Mahkemesine de buradan artık bizim dosyamızın bir an önce ele alınması gerektiğini duyurmak istiyorum. Enis Berberoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin daha önce aldığı bir karara rağmen verilmiş bir karardır. Yani Anayasa Mahkemesi de yok sayılarak verilmiş bir karardır. Anayasa Mahkemesi'nin daha önce Erdem Gül - Can Dündar dosyasının da verdiği hak ihlali kararı yok sayılmıştır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'nin bu davranışı görmezden gelmesini anlamak mümkün değildir. Anayasanın hak ihlalini görmezden gelmesi mümkün değildir. Biz bugün tahliye olmasını istiyorduk"

Bir gazetecinin 'itiraz edeceksiniz ama bu şartlarda ne kadar daha cezaevinde kalacak' sorusuna avukat Ergün “Bugün çıkması lazım. İtiraz üzerine bugün çıkması lazım" şeklinde cevap verdi.

"BURUK BİR SEVİNÇ OLDU"

Oya Berberoğlu da yaptığı açıklamada, "Buruk bir sevinç oldu. Ama tamamına en kısa süre ulaşacağına inanıyorum. Bir an önce Enis'in tahliye edilmesini bekliyorum. En güzeli avukatımız da anlattı, o vicdanlarda yaraydı gerçekten. Enis'in casus, terör örgütüne yardım falan suç isnatları çöktü, bitti. Yoktu öyle bir şey zaten. Ona sevindik. En azından üzerimizdeki o manevi yük kalkmış oldu. . Adalete güveniyorum Enis'in en kısa zamanda tahliye olmasını bekliyorum" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler