Ahmet Altan savunmada: Yargılanmıyorum ben yargılıyorum

Gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak’ın darbeye teşebbüsle yargılandığı davada dün savunmalara geçildi. Mahkeme başkanı Ahmet Altan’ı, Erdoğan’ı eleştirdiği kısımlarında mikrofonunu kapatmakla tehdit etti. Altan savunmasında “Yargılanmaya değil yargılamaya geldiğini” söyledi.

Yayınlanma: 13.02.2018 - 22:35
Abone Ol google-news

Gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak’ın aralarında bulunduğu 7 sanığın darbeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla yargılandığı davada esas hakkındaki savunmalara geçildi. Mahkeme başkanı Kemal Selçuk Yalçın, Ahmet Altan’ın savunmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdiği kısımlarında, Mehmet Altan’ın da mahkemece tanınmayan Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararına değindiği kısımlarında uyararak, mikrofonunu kapatmakla tehdit etti.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Silivri Cezaevi’nin karşısındaki duruşma salonunda görülen davanın dünkü oturumu, Ahmet Altan’ın esasa ilişkin savunması ile başladı. Altan, “Ahmaklığın Adaleti” başlıklı esasa ilişkin savunmasında, duruşmaya yargılanmaya değil yargılamaya geldiğini söyledi. “Türkiye’de adaleti ötekinin cezalandırılması olarak gören bir yargı ve medya” olduğunu belirten Altan, “Öteki de biziz. AKP’nin bütün muhalifleri. Bir zamanların ahmaklığının şimdi adalet sanıldığı bir ülkede yargılanıyoruz biz” dedi. Darbecilik suçlamasına kanıt olarak üç yazı, bir de televizyon konuşmasının gösterildiğini söyleyen Altan, 15 Temmuz, AKP’ye ve Erdoğan’a karşı yapıldı ama darbe sonucunda Erdoğan kesin ve mutlak iktidarı ele geçirdi” diye konuştu. Yargıtay kararına göre “Darbeyi önceden bilmenin suç olmadığını” belirten Altan, “Zaten böyle bir suç olsa herkesten evvel darbeden dört ay önce darbenin olacağını yazan gazetecinin yargılanması gerekirdi. Ama biz yargılanıyoruz. Çünkü darbeyi dört ay önce yazan adam Erdoğan’ın dalkavuğu” dedi.

Erdoğan’ı “devletin malını, mülkünü, toprağını, vakfını haraç mezat satıp, ona istediği diktatörlüğü vereceğini düşündüğü seçimlere kadar kendisini taşıyacak parayı bulmaya uğraşıyor” sözleriyle eleştiren Altan, savunması başkan Yalçın tarafından bir kez daha kesildi. Yalçın, “Sayın Cumhurbaşkanı’nı eleştirecekseniz mikrofonunuzu kapatacağım” diyerek Altan’ı uyardı. Eliştirilerine devam eden Altan’ın savunmasını başkan Yalçın kısa bir süre sonra bir kez daha kesince, Altan savunmasını şöyle sonlandırdı: “Hangi zorba haksız uygulamalarla muhaliflerini cezalandırdıysa, aynı cezalarla kendisi de karşılaşmıştır. Ben hapishanede ölmeye hazırım. Ve size soruyorum: Siz de hapishanede ölmeye hazır mısınız? Çünkü vereceğiniz ceza sizin kader haritanıza da aynen kaydedilecek.” Başkan Yalçın, daha savunmasının başında AYM kararına atıf yapan Mehmet Altan’ın savunmasını da böldü. Mehmet Altan, Yalçın’ın sık sık araya girmesi üzerine, savunmasındaki AYM kararı ile ilgili kısımlarını atladı. Savunması sırasında savcının eski yasaya göre hakkında idam cezası istediğini söyleyen Altan’ın sözlerini başkan Yalçın yine kesti ve “Ajitasyon yapmayın. İdam cezası kaldırıldı” dedi.

Mahkeme Başkanı, Altan’a “Darbelerin Ekonomisi” kitabının yazarı olmasına karşın 15 Temmuz darbe girişimini niye kestiremediğini sordu. Altan da, siyasetçi veya asker olmadığını belirtti. Altan savunmasını şu sözlerle bitirdi: “Yargıladığınız gibi yargılanmak ister miydiniz? Vicdanınıza sorun ve öyle karar verin.” Savunmanın ardından mahkeme heyetinin kıdemli üyesi Recep Kurt, Altan’a Fethullah Gülen ile görüşüp görüşmediğini sordu. Altan da, Mahmut Övür ve Ardan Zentürk’ün aralarında olduğu yaklaşık 10 gazeteci ile birlikte görüştüklerini söyledi.

Kartopu fotoğrafı

Nazlı Ilıcak ise suçlama konusu edilen Zekeriya Öz ile kartopu fotoğraflı röportaj ile ilgili, “O gün kar yağmıştı ve röportajı süsleyecek ilginç bir fotoğraf olarak aklıma kartopu oyunu geldi” diye sordu. Ilıcak, başkan Yalçın’ın duruşmayı bitireceğini söylemesi üzerine savunmasını toparlarken, AYM’nin kararına değinmeyeceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler