Deniz Yücel hakkında hazırlanan iddianamenin detayları belli oldu

1 yıldır tutuklu bulunan Die Welt gazetesinin muhabiri Deniz Yücel hakkında hazırlanan iddianamede 7 haber delil olarak yer aldı.

Yayınlanma: 16.02.2018 - 16:38
Abone Ol google-news

Haberleri nedeniyle 1 yıldır tutuklu bulunan Alman Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in hakkında hazırlanan iddianamede PKK ile FETÖ propagandası yaptığı ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddiasıyla toplamda 18 yıla kadar hapsi istendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz tarafından hazırlanan iddianamede, suç tarihi “2017” olarak belirtildi.

İddianamede, Deniz Yücel'in Die Welt gazetesinde Almanca'da suç teşkil eden bir kısım yazılar yazdığı öne sürüldü. Soruşturma kapsamında bu yazıların tercümeleri yaptırıldığı, 19 Haziran 2016 tarihli yazısında PKK/KCK örgütü mensubu kişilerin açıklamalarının bulunduğu savunuldu. Örgüt mensubu bu kişilerle ilgili olarak “rütbeli bir PKK komutanı” ve Abdullah Öcalan'ın ile ilgili “PKK'nın başkomutanı Abdullah Öcalan” ifadelerini kullandığı, bu ifadelerin ise övücü mahiyette olduğu ve örgütü yüceltme maksadıyla kullanıldığı ileri sürüldü. İddianamede, ölü ele geçirilen örgüt mensuplarının örgüt tarafından gömüldükleri yerlerden taşınması “örgüt şehitliği” şeklinde nitelendirildi. Yücel'in Türkiye'nin aldığı idari ve askeri tedbirleri, mezarlıkların tahrip edilmesi şeklinde gösterdiği iddia edilerek, bu şekilde örgüte yönelik operasyonları hukuka aykırı gösterme gayretinde olduğu savunuldu.

İddianamede suçlama konusu edilen 18 Temmuz 2016 tarihli yazıda ise 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi ile ilgili “Sorumluların kim oldukları hala gizliliğini koruyor. Bu darbeyi düzenleyenin Erdoğan'ın Amerika'da yaşayan eski ortağı Fetullah Gülen'in destekçileri olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmuyor” ifadesinin bulunduğu belirtildi. İddianamede bu ifadenin örgütü aklamaya yönelik olduğu, yazıyla FETÖ/PDY propagandası yapıldığı öne sürüldü.

Suçlama konusu edilen 24 Temmuz 2016 tarihli yazıda ise PKK/KCK'ye yönelik operasyonlara “etnik temizlik” beyanlarının bulunduğu belirtilerek, bu beyanlarla PKK/KCK propagandası yapıldığı savunuldu. Delil olarak iddianameye konulan 6 Kasım 2016 tarihli yazısında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının üzerine “darbeci” şeklinde başlık atıldığı öne sürülerek, FETÖ/PDY propagandası yapıldığı savunuldu.

“Kitlelere yansıtma” suçu

Yücel'in Cemil Bayık ile yaptığı söyleşiyi “kitlelere yansıttığı” belirtilerek, PKK/KCK propagandası olarak suçlama konusu yapıldı. 12 Aralık 2016 tarihli yazısında da Cizre'deki operasyonlar esnasında Hacer Aslan isimli bir şahsın ölümü ile ilgili olarak “19 yaşındaki Hacer Arslan... Kürt şehri Cizre'deki silahlı çatışmada diğerleri ile bir bodrumda saklanan ve burada muhtemelen güvenlik güçleri tarafından yakılarak öldürülen” şeklinde ifadeler olduğu belirtildi. Yücel'in bu yazıyla PKK/KCK propagandası yaptığı öne sürüldü.

Fıkradan suçlama çıkardılar

Yücel'in 26 Ekim 2016 tarihli yazısında da “Kürtler arasında Türk Devletinin Kürtlere olan tavrını belki de en iyi tanımlayan, en bilindik fıkra şöyle: bir Türk ve bir Kürt ölüm cezasına çarptırılır, Kürde son isteğin nedir diye sorarlar, Kürt kısa bir süre düşünür ve şöyle der:anneciğimi çok seviyorum, bu dünyadan göçüp gitmeden önce son bir kez daha görmek istiyorum. Aynı soru Türk'e de sorulunca, Türk tereddüt etmeden cevap verir: Kürt'ün annesini göremeden ölmesi..” şeklinde ifadeler olduğu belirtildi. Bu fıkraya Yücel'in tutuklanmasına ilişkin kararda da yer verilmişti.

Yücel'in 27 Ekim 2016 tarihli yazısında geçen “Ermenilere yapılan soykırım” şeklinde ifade olduğu kaydedilerek, bu beyan ile ilgili halkın bir kesimini diğer bir kesimine yönelik olarak aleni şekilde kin ve düşmanlığa tahrik ettiği savunuldu.

İddianamede, Fethullah Gülen tarafından yazılan bir adet kitap ele geçirildiği öne sürüldü. Yücel'in 2014-2017 yılları arasındaki HTS kayıtlarının da incelendiği, inceleme sonucunda PKK/KCK'ye üyeliği nedeniyle kolluk kuvvetlerinde kaydı bulunan 59 farklı kişiyle 2014-2017 yılları içerisinde görüşme kaydının olması suçlama olarak iddianameye yansıtıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler