Gazeteci Türfent'e verilen cezanın gerekçesi: Rahatsız edecek haberler yapıyor

DİHA muhabiri Nedim Türfent, Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağı döneminde yaptığı haberler nedeniyle tutuklandı. Türfent’e ‘örgüt üyeliği’ suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Mahkeme kararında, Yüksekova’da yürütülen operasyonlara dair haberler yazan Türfent’in “rahatsız edecek abartılı yorumlarla haber yapabildiğini” belirtti.

Yayınlanma: 17.02.2018 - 21:53
Abone Ol google-news

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde 5 Ağustos 2015’te bir şantiyeye baskın yapan özel harekât timlerinin işçileri elleri arkadan bağlı olarak yüz üstü yatırarak “Türk’ün gücünü göreceksiniz!” dediği görüntüleri haberleştiren DİHA muhabiri Nedim Türfent, Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağı döneminde yaptığı haberler nedeniyle 13 Mayıs 2016’da tutuklandı. Yargılama sırasında 24 tanıktan 19’u, Türfent aleyhine verdikleri ifadelerin işkence altında alındığını söyledi. Mahkeme, Türfent’e ‘örgüt üyeliği’ suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Mahkemenin gerekçeli kararında tanıkların savcılıktaki ifadelerinin dikkate alındığı anlaşıldı. Mahkeme, 19 tanığın daha sonra ifadelerini değiştirmesini “örgütün baskısı”na bağladı.

Kararda, Yüksekova’da yürütülen operasyonlara dair haberler yazan Türfent’in “rahatsız edecek abartılı yorumlarla haber yapabildiğini” belirten mahkemenin kararında şu ifadelere yer verildi: “Bir gazetecinin ayna görevinden bahseden sanığın hiçbir yorum, röportaj ve haberinde bunlara yer veremediği, devlet, kolluk kuvvetleri gibi veya başka bir kesim olduğunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarında bahsedildiği gibi bunları rahatsız edecek abartılı yorumlarla haber yapabildiği, ancak söz konusu üyesi olduğu örgüt olduğunda ise bu çocukların örgüte kandırılarak zorla kazandırılması, uzun namlulu silah verilmesi silahlı eğitim verilmesi, nöbet tutturulması gibi bırakın bir gazeteciyi bir insanın vicdanını bile rahatsız edebilecek olayları dile getiremediği, örgütü rahatsız edecek bir tek kelimeye yer vermediği, örgüt söz konusu olunca örgüt aleyhine kaleminin bir tek kelime dahi yazamadığı anlaşılmıştır.”

Kararda, örgütün yerleşim birimlerindeki silahlı gençlik yapılanması olan YPS üyeleri ile ilgili haberleri ise “örgüt içerisindeki görevi” doğrultusunda yaptığı, bu nedenle Türfent’in “örgütün basın sözcüsü” olduğu ileri sürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler