78’liler Girişimi Sözcüsü Can’ın tutuklanma gerekçelerinden biri: 12 Eylül’e karşı çıktı

78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’ın tutuklanma gerekçeleri ortaya çıktı. Hâkim, Can’ı “12 Eylül davası kararını protesto ettiği”, “slogan attığı”, “Cizre’ye ve Sur’a battaniye gönderdiği” için tutukladı.

Yayınlanma: 21.02.2018 - 21:37
Abone Ol google-news

Afrin operasyonunun ardından başlayan gözaltı ve tutuklama dalgasıyla birlikte 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’ın aralarında bulunduğu 16 kişi önceki gece İstanbul 3. 4. 6 ve 8. sulh ceza hakimliklerince tutuklandı. PKK ile çözüm süreci müzakereleri sırasında Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alan Can’ı örgüt üyeliği suçlaması ile tutuklayan İstanbul 4. Sulh Ceza Hâkimi Abdulkadir Ungan, kararını 2016 yılında gerçekleştirilen telefon dinlemelerine ve Can’ın evinde el konan yazılara dayandırdı.

Cezasızlığa tepki,

Hâkim Ungan, Can’ın telefon görüşmelerine ilişkin kayıtlarda, 12 Eylül davası ile ilgili çıkan mahkeme kararını protesto etmek amacı ile korsan gösteri düzenlemek istediğini öne sürdü.

“Darbecilere yargı yolunun açılması” 2010 referandurumunda hükümetin propaganda araçlarından biri olmuştu. 2012 yılında da 12 Eylül darbesine ilişkin iddianame hazırlanmış, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına geçilmişti. Dava hakkında Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 Mayıs 2017’de görülen duruşmada Evren ve Şahinkaya’nın ölmeleri nedeniyle düşme kararı verilmişti. Davanın cezasız kalmasına kamuoyundan da tepkiler yükselmişti.

Battaniye gönderme

Hakim Ungan’ın Can’ı tutuklamasına ilişkin kararın gerekçesinin devamında çatışmalı süreçte evlerini terketmek zorunda bırakılan Cizre ve Sur sakinlerine battaniye ve beyaz eşya gönderilmesi ile ilgili kampanyayı desteklediğine dair telefon görüşmeleri olduğu belirtildi. Hâkim Ungan, Can’ın bir telefon görüşmesinde de “HDK, HDP, Kadın Harekâtı, Basın olarak örgütlendiklerini” söylemesini tutuklama gerekçesi yaptı. Ungan, Can’ın “korsan gösteriler hakkında bilgi alarak gösterilere katılacağına dair” telefon görüşmeleri olduğunu iddia etti.

Hâkim Ungan, Can’ın Özgür Gündem gazetesi ile ilgili olarak korsan olduğu öne sürdüğü gösterilere katıldığını ve slogan attığını belirtti. Ungan, Can’ın katıldığı gösterilerde “Kürdistan faşizme mezar olacak” şeklinde sloganlar atılmasının da somut delil olduğunu savundu. Can’ın tutuklanmasına dosyadaki telefon görüşmelerine ilişkin kayıtları, katıldığı eylemlerde slogan atması, evindeki aramada el konan yazı ve fotoğraflar delil olurken, hâkim Ungan, Can’ın bu delilleri karartabileceğini, delillerin henüz toplanmamış olduğunu iddia etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler