Halkevleri'ne operasyon... Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş dahil çok sayıda kişi gözaltında

Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda Halkevci ve Kolektifçi sabah saatlerinde evlerinde düzenlenen baskınlarla gözaltına alındı.

Yayınlanma: 22.02.2018 - 09:05
Abone Ol google-news

<video:931733>

Ankara polisi sabah erken saatlerde çok sayıda eve baskın düzenledi. Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş ve Halkevleri üyeleri Ali İmam Aydoğan, Gülşah Öztürk, Furkan Bircan, Necla Duran, Durak Soyaslan ve Öğrenci Kolektifleri’nden Tankut Serttaş ve Meziyet Yıldız evlerine düzenlenen baskınların ardından gözaltına alındı.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı operasyonla ilgili yaptığı açıklamada 12 kişi hakkıdna gözaltı kararı olduğu belirtildi.

Açıklama şöyle: "Başsavcılığımızca , sosyal medya üzerinden “Zeytin dalı operasyonunu” protesto bahanesiyle halkı solkağa dökmek ve çatışma çıkarmaya çalışanlar hakkında geniş çaplı soruşturma başlatıldığını daha önceden duyurmuştuk. Bu soruşturma kapsmda 12 kişi hakkındaki gözaltı işlemlerine devam edilmektedir.Bilgilerinize sunulur."

Halkevleri Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Kutay Meriç’in barışı savunan sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklanmasının ardından Ankara dahil olmak üzere çok sayıda kentte eylemler düzenlenmiş, 20 Şubat akşamı Ankara’da düzenlenen eylemde polis saldırısına rağmen Sakarya ve Meşrutiyet caddelerinde ve Konur Sokak’ta protestolarını sürdüren Halkevciler arasından gözaltına alınanlar olmuş ancak o gece bırakılmışlardı.

Antalya’da 10 Halkevci gözaltında

Öte yandan yine 20 Şubat günü Antalya’da da Kutay Meriç’in tutuklanmasının ardından adliye içinde ve dışında tepkilerini dile getiren 9 Halkevci gözaltına alınmış, bir gün sonra da Özge Hazal Kara gözaltına alınmıştı. Antalya’da gözaltına alınanların cuma gününe kadar savcılığa çıkarılması bekleniyor.

Halkevlerinden açıklama

Halkevleri, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada "Barışı savunduğu ve tek adama karşı durduğu için gözaltına alınan üyelerimizle dayanışmak için herkesi, bütün demokratik kamuoyunu ve mücadele arkadaşlarımızı, dost kurumları ve basın emekçilerini Halkevleri Genel Merkezi'ne bekliyoruz" denildi. Daha sonra ise CHP'li vekillerle birlikte Halkevleri Genel Merkezi önünde açıklama yapıldı. 

Adana'da 14 Halkevci gözaltında

Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş'ın da aralarında bulunduğu 12 kişinin gözaltına alınmasını Adana'da protesto etmek isteyen Halkevi üyelerine polis müdahale etti. Müdahalede 14 kişi gözaltına alındı.

"Halkın evlerini sabah baskınıyla aramayın"

Açıklamada, "Halkın evlerini sabah baskınıyla aramayın. Halkevleri'ni halkın yanında arayın" denildi. Halkevleri Merkez Yürütme Kurulu imzalı açıklamada, şöyle:

"Bu sabah saatlerinde Ankara'da Halkevleri Eş Genel Başkanımız Dilşat Aktaş ve çok sayıda üyemiz polis operasyonu ile gözaltına alındı. Antalya'da Merkez Yürütme Kurulu üyemiz Kutay Meriç'in tutuklanmasının ardından Halkevleri olarak sözümüzü sokakta söyledik: "Talimat memleketi susturma talimatıdır. Halkevleri memlekettir, memleketi susturamazsınız". Tekrarlıyoruz: Susturamayacaksınızi Halkevleri, bu halka ait 86 yıllık onurlu bir tarih ve gelecektir. Bu halk ne tarihini savunmaktan ne de geleceğini kendi elleri ile kurmaktan vazgeçecek! Halkevleri, bu memleketin tüm ilerici birikiminin, düşünceyle, sanatla, kültürle yarattığı aydınlanma değerleri; halkın yüzlerce yıllık tebaadan yurttaşlığa geçiş mücadelesidir. Bu halk yarattığı hiçbir zenginlikten vazgeçmeyecek, kimsenin tebaası olmayacak! Halkevleri, eğitimden sağlığa, barınmadan enerjiye halkın hakları, insanca yaşam mücadelesi, ülkenin dört bir yanında doğanın ve kentlerin korunması mücadelesidir. Bu halk haklarını savunmaktan, doğasını, yaşamını korumaktan vazgeçmeyecek! Halkevleri, kadınların özgür ve eşitlik mücadelesi, çocukların özgürce yaşama ve mutluluk hakkının savunulmasıdır. Kadınlar kimseye itaat etmeyecek, bu halk çocuklarının mutluluğunu, güvenliğini canı pahasına koruyacaktır! Halkevleri, laiklik, eşitlik, özgürlük ve barıştır! Kimsenin kuşkusu olmasın bu halk yeni bir ülkeyi bu değerler etrafında kuracaktır. Halkevleri, 1950'in baskı rejimini, 12 Mart faşizmini, 12 Eylül faşizmini hedefi oldu, dimdik ayakta kaldı. Çünkü Halkevleri halktır, memlekettir! Halkevleri susmaz, memleket susmaz!"

"Halkevleri ile dayanışma içindeyiz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba beraberinde bir grup milletvekili ile birlikte Kızılay Konur Sokak'ta bulunan Halkevleri Genel Merkezini ziyaret etti. Sokak üzerinde Halkevleri üyeleri ile birlikte açıklamalarda bulunan Ağbaba, Halkevleri üyesi kişilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Ağbaba, "Barışı, özgürlüğü, laikliği savunan herkese düşman bir anlayış ile karşı karşıyayız. Bugün bütün Türkiye'yi tek tipe sokmak isteyen bir anlayış var. Yaratmış olduğu yavru muhalefeti ile bütün Türkiye'de çıkan muhalif sesleri susturmaya çalışıyor. Halkevleri 1971'de teslim olmadı, 1980'de askeri darbede teslim olmadı bugünde sivil darbecilere teslim olmayacak. Halkevleri cumhuriyet ile yaşıt bir demokratik kitle örgütü. Her zaman demokrasiyi savundu, bundan sonrada savunmaya devam edecek. Halkevleri ile dayanışma içerisinde olduğumuzu herkesin bilmesi gerekir" dedi.

ERKAN BAŞ: HALKEVLERİNİ SUSTURAMAZSINIZ

Halkın TKP'si Genel Başkanı Erkan Baş, operasyonun ardından Halkevleri'ne dayanışma ziyaretinde bulundu. Baş "Susmadıkları ve teslim olmadıkları için iktidarın hedefi haline gelen Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş ve tüm Halkevci arkadaşlarımızın yanındayız." dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler