Gazeteci Murat Aksoy ve müzisyen Atilla Taş'ın da sanık olduğu davada son savunmalar yapılıyor

"Örgüt üyeliği" ve "darbeye teşebbüs" suçlarından İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan gazeteci Murat Aksoy ve şarkıcı Atilla Taş'ın da aralarında bulunduğu 29 sanık hakkında kararın açıklanması bekleniyor. Duruşma mütalaaya karşı sanık beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

Yayınlanma: 23.02.2018 - 11:43
Abone Ol google-news

SAVCI CEZALANDIRILMALARINI İSTEDİ

Gazeteci Murat Aksoy ve müzisyen Atilla Taş'ın aralarında yer aldığı 19'u tutuklu toplam 29 sanık hakkında savcı ceza talebinde bulunmuştu. Mütalaada savcı, Murat Aksoy, Gökçe Fırat ve Muhterem Tanık'ın örgüte yardım suçlamasıyla cezalandırılmasını, Fırat'ın da tahliye edilmesini istedi. Taş'ın aralarında bulunduğu 23 sanığın ise örgüte üyelik suçlamasından cezalandırılmasını talep etti. Taş ve Aksoy'un aralarında bulunduğu 13 sanık 31 Mart 2017'de tahliye edildikten sonra darbeye teşebbüs ve Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçlamalarıyla yeniden tutuklanmıştı. Haklarında yeni soruşturma da yürüyen dava ile birleştirilmişti. Savcı bu suçlamaların yöneltildiği sanıkların bu suçtan beraatine karar verilmesini de talep etti. Dosya kapsamında firari 2 sanığın dosyasının da ayrılmasını istemişti.

DAVA BEYANLARLA DEVAM EDİYOR

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma saat 11.30 sıralarında başladı. Sanıkların salonda yerini almasının ardından mütalaaya karşı savunması için sanıklardan Cemal Azmi Kalyoncu kürsüye geldi. Kalyoncu, " Mütalaaya katılmıyorum, isnat edilen suçları işlemedim" dedi.

Gökçe Fırat Çulhaoğlu: Ben suçsuzum. Ben suç vasfının değişmesini de kabul etmiyorum. Olmayan suçun vasfı da değişmez. Bu davalarda en alakasız, en uyumsuz kişiyim. Buradaki bir tek kişiyle temasım yoktu. Herkesle tutuklandıktan sonra tanıştım.  Bu ülkede Fethullahçı yapılanmayla ilgili uyarılar yapan ilk insanım. 'Paralel devlet' tabirini kullanan ilk insanım. Adını koyduğum örgütün üyesi yapıldım. Erken tespitimin bedeli ödetiliyor. 2012’de bu savaşı Fethullahçıların kaybedeceğini yazmıştım. Neden kaybedeceğini düşündüğüm bir yapıya destek vereyim? Ben kullanışlı değilim, ben Atatürkçüyüm. Ne bunların çevresinde, ne de etrafında yer aldım. Gazeteciler suç işleyebilir. Ama gazetecileri darbecilikten yargılarsanız, gerçek suçlarından aklarsınız. Mütallaya karşı beyanlarının alınmasıyla devam eden oturum 7-8 Mart tarihlerine ertelendi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 31 Mart tarihindeki duruşmasında Savcı Göksel Turan, 13 sanığın tahliyesine karar verilmesini istemişti. Ancak mahkeme, Atilla Taş'ın aralarında bulunduğu 21 sanığın tahliyesine karar vermişti. Bunun üzerine savcı, 8 sanığın yeniden tutuklanması için itirazda bulunmuştu. Üst mahkeme, savcının itirazını kabul ederek sanıkların yeniden tutuklanmasına karar vermişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ayrı bir soruşturma kapsamında, tahliyelerine karar verilen diğer 13 sanık Ali Akkuş, Atilla Taş, Hüseyin Aydın, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Seyid Kılıç, Yetkin Yıldız, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Yakup Çetin, Bünyamin Köseli, Cihan Acar, Abdullah Kılıç ve Oğuz Usluer hakkında "Darbeye teşebbüs" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından gözaltı kararı çıkarılmıştı. İki hafta emniyette gözaltında tutulduktan sonra mahkemeye çıkarılan 13 kişiden Ali Akkuş serbest bırakılırken; 12 sanık ise tutuklanmıştı. Öte yandan bu mahkemenin heyeti ve duruşma savcısı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından açığa alınmıştı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler