Cumhuriyet Gülen ile hala davalık... AYM'den emsal niteliğinde karar

Gazetemizin 2013’ten itibaren FETÖ’ye yardım ettiğine yönelik mesnetsiz suçlamayı, gazetemizin AYM’ye bireysel başvuru hakkını ilk kime karşı kullandığı gerçeği bile komik kılıyor.

Yayınlanma: 24.02.2018 - 10:24
Abone Ol google-news

Cumhuriyet’in başvurusunda Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) basın özgürlükleri için emsal karar geldi. 2009 yılında CHP Basın Sözcüsü Mustafa Özyürek’in basın açıklamasına ilişkin haberimiz üzerine Fethullah Gülen gazetemize dava açmış ve 1.500.-TL manevi tazminat kazanmıştı. Karara karşı Cumhuriyet’i yayımlayan Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık AŞ ile imtiyaz sahibi Cumhuriyet Vakfı, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundular. Başvuruda Fethullah Gülen lehine verilen kararın anayasanın ifade ve basın özgürlüklerini düzenleyen 26 ve 28. maddelerine aykırı olduğunun tespiti, kararın iptali ve manevi tazminat talep edildi. Anayasa Mahkemesi 27 Aralık’ta verdiği kararında, başvuruyu kabul ederek, Fethullah Gülen lehine verilen karar ile Cumhuriyet’in basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. AYM ayrıca kararın tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılması için mahkemesine gönderilmesine ve 10 bin TL manevi tazminatın Cumhuriyet’e ödenmesine karar verdi.

Karar emsal oluşturacak

AYM kararının konusunu oluşturan haberimiz dönemin CHP Basın Sözcüsü Mustafa Özyürek’in, Fethullah Gülen için söylediği sözlere ilişkindi. Özyürek, o dönemdeki gelişmeleri “Gülen-Apo el ele, Kürt devletine doğru gidiyoruz” sözleriyle yorumlamıştı. Gülen de bu sözlere dava açmış ve davayı kazanmıştı. AYM, bu tür basın davalarında, hem sözleri haberleştirilen kişinin “siyasetçi” kimliğinin, hem de sözlerin yöneldiği kişinin (Gülen) kimliğinin dikkate alınmak zorunda olduğunu belirtti. AYM siyasi tartışma bağlamında kullanılan ifadelere getirilecek sınırlamaların sıkı bir denetim gerektirdiğini açıklayarak, “Türkiye’nin önemli sorunlarına yönelik konularda siyasi partilerin yaklaşımını gösteren ifadelerin gazetede yayımlanmasına yönelik kısıtlamayı” hukuka aykırı buldu. Kararda, “basın açıklaması esnasında bir siyasetçinin tanınmış bir kişi hakkında sarf ettiği sözlerin gazetede yayımlanması nedeniyle gazete adına tazminata hükmedilmesinin bilgilendirme ve eleştiri ortamına zarar verebileceği” uyarısı da yapıldı. Bu karar özellikle siyasetçilerin basını susturmak için açtığı yüksek bedelli tazminat davaları için emsal oluşturacak.

Adliyenin bitmeyen çelişkisi

2014 tarihli başvuru, gazetemiz adına Anayasa Mahkemesi’ne yapılan ilk başvuru olma özelliğine sahip. 2014, Gülenci savcı ve yargıçların özellikle Yargıtay’da halen çok etkili olduğu, bu nedenle de Gülen’in basını sindirmek için açtığı davaları kazandığı bir dönem. Bu nedenle AYM bireysel başvuru hakkı doğunca gazetemiz adına ilk başvurunun konusu Gülen’in açtığı dava oldu. Amaç yargının Gülen’e sağladığı korumayı, en yüksek mahkemeden kaldırtmaktı. Genel Yayın Yönetmenimiz Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanımız Akın Atalay ve muhabirimiz Ahmet Şık’ın hâlâ tutuklu yargılandığı Cumhuriyet Davası’nda ise gazetemizin 2013 yılından itibaren FETÖ, PKK ve DHKP-C’ye yardım ettiği ileri sürülüyor. Buna göre 2014’te Cumhuriyet bir yandan Gülen’in suç örgütüne yardım ediyor, öte yandan da Fethullah Gülen’e İstanbul Adliyesi’nde sağlanan koruma kalkanını kırmaya çalışıyordu. Akıldışı yardım iddiasına dayanan Cumhuriyet davasının gelecek duruşması 9 Mart’ta Silivri’de görülecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler