‘Barış için laik eğitim şart’

konuşmacılar, eğitimin dinselleştirilmesini ve laik eğitimin önemini tartıştı.

Yayınlanma: 24.02.2018 - 22:39
Abone Ol google-news

Boğaziçi Üniversitesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Rıfat Okçabol, AKP’nin eğitim politikalarının “kindar ve dindar nesilleri” ne yaparsa yapsın var edemediğini belirterek, “Gezi protestolarını, en çok gençlerin ‘hayır’ dediği 16 Nisan referandumunu ve proje okullarda öğrencilerin müdürlerine sırtını dönmelerini hatırlayın. Umudumuz var. Çocuklarımızı korumak bizim görevimiz. Lütfen piyasacı ve gerici anlayışı değiştirmek için örgütlü olarak çalışalım. İnsancıl, laik, kamusal eğitim için mücadele edelim. Barış içinde yaşamak için laik ve kamusal eğitim şart” dedi.

Veli Der tarafından ‘’Uluslararası Laik ve Kamusal Eğitim Sempozyumu” Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlendi. Veli-Der Genel Başkanı İlknur Kaya Bahadır’ın konuşmasıyla başlayan sempozyumun ilk oturumunda Napoli Federico Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Paolo Vittoria, Turku Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Bölümü’nde çalışmalar yürüten Camilla Kantola, Küba Eğitim Bakanlığı Temsilcisi Gülzerin Kızıler ve Prof. Okçabol konuştu. İtalya ve Brezilya eğitim sistemine ilişkin çalışmalarını anlatan Prof. Dr. Paolo Vittoria, eğitimde ve siyasette dinselleşmenin baskıları arttıracağına değinerek, “Dinselleşme bir değerler bütünü yaratma çabasıdır. Böyle bir teşebbüs, öğrencilerin üstünde ağır bir baskı oluşturur. Laikleşme ise, çocuklara kendi özerk düşüncelerini gerçekleştirme fırsatı verir” diye konuştu. Florida’daki bir okulda 15 Şubat’ta bir öğrencinin 17 öğrenciyi katlettiğini hatırlatan Vittoria, ABD Devlet Başkanı Donalt Trump’ın, Florida saldırısının ardından ülkedeki öğretmenlerin silahlanması gerektiğine ilişkin açıklamasını ise şöyle eleştirdi: “Dünyanın en güçlü adamı Donald Trump bir eğitmen gibi konuştu ve ‘Bende çözüm var’ dedi. Çözümü ise şuymuş: Öğretmenleri silahlandırmak. Yani sempozyumlar düzenlemeye, öğrenmeye, diyaloğa gerek yokmuş! Evet, sıradışı eğitim bilimci Trump, “Eğer silahı olan bir öğretmeniniz olsaydı bu saldırıyı hemen durdurabilirdi” diyor. Aslında Trump’ın burada iki hedefi var; birincisi silah satışı, ikincisi de dünyadaki büyük silah endüstrisine silah akışı sağlamak. Bizim hedefimiz, vicdanın ve eğitimin laikleştirilmesiydi ama demek ki hatalıymışız!”

Küba’da eğitim

Küba eğitim sisteminin tarihsel gelişimini bir sunumla anlatan Küba Eğitim Bakanlığı Temsilcisi Gülzerin Kızıler, şunları söyledi: “Küba, bilimsel, laik ve kamusal eğitimi odağına alarak başardı. İlk ve ortaokul öğrencilerine evrim, insan hakları ve doğa bilimleri öğretiliyor. Öğrenciler, kendi kaderini bir yöneticinin eline teslim etmeyen örgütlü bir halkın bireyleri olarak yetiştiriliyor. Eğitimin zorunlu olmadığı Küba’da okullaşma oranı yüzde 98.’’


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler