‘İnadına barış’ suç oldu

Hopa’da Ankara Gar katliamını protesto eden 11 kişi hakkında 2 yıl sonra dava açılıp 10 yıla kadar hapis istendi. Parke taşlarına yazılan slogan suç sayıldı.

Yayınlanma: 26.02.2018 - 22:46
Abone Ol google-news

Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara’da 100 kişinin öldüğü Gar katliamını, ilçe merkezinde protesto eden 11 kişi hakkında 2 yıl sonra dava açtı. Haklarında 10 yıla kadar hapis istenen eylemciler, yoldaki parke taşlarına sprey boyayla “İnadına barış” yazdıkları için kamu malına zarar vermekle de suçlandı.

tarafından hazırlanan iddianame, Hopa 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 10 Ekim 2015’te Ankara Tren Garı katliamından bir gün sonra Hopa Belediye Parkı’nda basın açıklaması yapıldığı anlatılan iddianamede, bu toplantı ve basın açıklamasına ilişkin kaymakamlığa herhangi bir bildirimde bulunulmadığı savunuldu. Toplanan kalabalığın içerisinde yer alan iki şüphelinin Hopa İş Merkezi önünde bulunan yoldaki parke taşlarını sprey boya ile boyayarak “Katil devlet hesap verecek. Amed-Suruç-Ankara. İnadına barış” yazdığı belirtilen iddianamede, başka bir şüphelinin kalabalığa “Hırsız, katil Erdoğan” şeklinde slogan attırdığı öne sürüldü. İddianamede, Gar katliamından kurtulan ve Hopa’daki basın açıklamasını okuyan Kamil Ustabaş’ın şunları ifade ettiği kaydedildi:

“AKP iktidarı ve sarayın soytarıları, Tayyip Erdoğan’la birlikte dün yine o meydanda barış talebini yükseltenlere saldırdı, sarayın sahibi Tayyip Erdoğan iktidarını sürdürmek için önce Suruç’ta otuzun üstünde sosyalist genci öldürttü, sonra Diyarbakır’da onlarca insanı öldürttü. HDP mitinginde ve şimdi yine Ankara’da aynı deneyi yapıyor.”

550 TL harcanmış

İddianamede, açıklamanın ardından üç eylemcinin siyah pankart ile birlikte AKP İlçe Başkanlığı binasına yöneldiği ve içeri girdikleri anlatıldı. Boyanın silinmesi amacıyla Zabıta Müdürlüğü’nün 550 TL harcadığı ileri sürülen iddianamede, şüphelilerin kamunun yararlanmasına ayrılan yoldaki parke taşlarını kirleterek mala zarar verme suçunu işledikleri savunuldu.

‘ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANDIK’

Davanın ilk duruşması, 23 Ocak’ta görüldü. Sanıklar, eylemlerinin barışçıl amaçlı olduğunu vurgularken, açıklamayı okuyan Kamil Ustabaş, savunmasında şunları kaydetti: “Eyleme katılmak bizim anayasal hakkımızdır, olağanüstü hal olan durumlarda bildirimde bulunulması gerekmektedir, normal şartlarda bildirim yapmaksızın da eylem yapılabilir. Ankara’da yaşanan patlamada ben de orada bulunmaktaydım. Birçok arkadaşımızın cansız bedenine şahit olduk. Olaydan duyduğum üzüntü üzerine Hopa’da bulunan eylemde konuşma yaptım. Ankara’da meydana gelen patlamanın sorumlularını ortaya çıkarma görevi devlette olduğu için devleti eleştirir konuşma yaptım, suçsuzum, beraatimi talep ederim.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler