668 bebek için adalet

Miraz’ın annesi için denetimli serbestlik başvurusu yapıldı. Baba Akbaba, yasanın bebeklerin cezaevinde kalmaması için çıkarıldığını hatırlattı.

Yayınlanma: 26.02.2018 - 22:57
Abone Ol google-news

Miraz bebeğin annesi Gülistan Diken Akbaba avukatı aracılığıyla Adalet Bakanlığı’na denetimli serbestlik için başvuru yaptı. Dilekçede Akbaba’nın koşullu salıverilme tarihine iki yıldan az bir zaman kaldığı ve son yıllarda benzer maddelerden ceza alan yüzlerce kişinin denetimli serbestlik hükümlerinden faydalandığı vurgulandı. Ayrıca dilekçede bu yasa ile tahliye edilen üç örneğe yer verildi.

Denetimli Serbestlik Yasası’nın düzenlenme amacının göz ardı edilmemesi gerektiğinin belirtildiği dilekçede, “Burada korunmak istenen yarar doğrudan anne-çocuk ilişkisini esas alarak çocuğun yüksek yararını gözetmektir. Çok açık bir tehlike söz konusu olmadığı sürece denetimli serbestlik yasa koyucunun da gözettiği gibi çocuğun yararı gözetilerek değerlendirilmelidir” denildi. Akbaba’nın küçük bir çocuğun bakım yükümlülüğü ve sorumlulukları sebebiyle kamu güvenliğine yönelik herhangi bir tehdit oluşturmasının söz konusu olamayacağına dikkat çekilen dilekçede çocuğun yararının esas alınarak denetimli serbestlik talebinin değerlendirilmesi gerektiği ve cezaevinden talep edilecek değerlendirme raporunun da bu hususlar gözetilerek hazırlanması gerektiği belirtildi. Gülistan Akbaba’nın koşullu salıverilme kriterlerini taşıdığına dikkat çekilen dilekçede özetle şu ifadeler yer aldı: “Müvekkil denetimli serbestlik süresini hayatın olağan akışı içinde yaklaşık 19 aylık bir bebeğin bakımı ile geçireceği açıktır. Bu infaz süreci müvekkilden çok oğlu ve ailesi için maddi ve manevi zorluklar doğurmuştur. Denetimli serbestlik için sahip olunması gereken tüm koşullara sahip olan müvekkil hakkında bakanlığınızca uygun görülecek denetimli serbestlik tedbirinin uygulanarak tahliyesine karar verilmesi için gereğinin yapılmasını diliyoruz.”

‘Dışarı çıkabilsin’

Miraz bebeğin babası Cengiz Zaza Akbaba ise Denetimli Serbestli Yasası’nın bebeklerin cezaevinde kalmamasi içinde yapılmış bir yasa olduğunu anımsattı. Akbaba, bu yasanın uyugulanmaması durumunda annesi hükümete muhalif diye 1.5 yaşında bir bebeğin cezalandırılacağını söyleyerek, “Miraz 1.5 yıllık ömrünün 1 yılını cezaevinde geçirdi. Eşimin aldığı herhangi bir disiplin cezası da yok. Miraz’ın cezaevinde olmasına neden olan, bu haksız cezayı veren hâkimler de cezaevinde” dedi. Eşinin Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanmasını isteyen Akbaba, “Miraz’ın babası ve annesi ile parka gidebilmesini istiyorum. Miraz ya annesiz ya da babasız kalıyor. Bu durumun son bulsun. Bebeğim üst aramasına maruz kalmasın. Kapı açıldığında, dışarı çıkmak istediğinde dışarı çıkabilsin istiyorum. Miraz ve cezaevindeki 668 bebek için adalet istiyorum” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Miraz bebeğin annesi Gülistan Diken Akbaba, 2012 yılında, “Örgüt üyeliği” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkûm edildi. Ceza, Yargıtay tarafından onanınca Akbaba tutuklanarak o dönemde 7 aylık olan Miraz bebekle beraber Bakırköy Cezaevi’ne konuldu. Yaklaşık bir yıl önce ise Gebze Cezaevi’ne sevk edildiler. Miraz bebeğin cezaevi çilesi ise bir türlü bitmek bilmedi...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler