Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak: ‘Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olacağız...’

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Tekirdağ uzun yıllar hep İstanbul’un arka bahçesi olarak düşünülmüş. İstanbul’un birtakım sanayisi buraya gönderilmiş. Tekirdağ’a alacağız artık... İstanbul’un arka bahçesi değil, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olacağız” diyor.

Yayınlanma: 27.02.2018 - 22:02
Abone Ol google-news

Tekirdağ’da 2014 yerel seçimlerinde büyükşehri ve 11 ilçeyi CHP’nin adayları kazandı. “Çok iyi bir çalışmayla 2014 yılında yerel seçimlerde Tekirdağ’ı aldıklarını ve 12-0 kazandıklarını” belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 4 yılda kenti ilmek ilmek işlemiş. Albayrak’ın 5 temel vizyonu var. “Sanayi, tarım ve hayvancılık, lojistik yatırımları, üniversite ve turizmde hedef, kenti en iyiler arasına taşımak. Albayrak, “Tekirdağ uzun yıllar hep İstanbul’un arka bahçesi olarak düşünülmüş. İstanbul’un birtakım sanayisi buraya gönderilmiş, şimdi İkitelli’nin de buraya gelmesi için hazırlıklar var. Tekirdağ’a alacağız artık... İstanbul’un arka bahçesi değil, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olacağız” diyor.

Cumhuriyet ekibi olarak Albayrak’la Tekirdağ’da buluştuk. Sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Albayrak önemli mesajlar verdi...

‘4 yılda 130 bin göç’

- Tekirdağ’ın 1 milyonu aşkın nüfusu var. Şehir yoğun göç mü alıyor?

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı olarak şehri teslim aldığımda nüfus 874 bin 475’ti. O günden bugüne kadar nüfus 130 bin artmış. Tekirdağ mutlak göç alan illerin başında geliyor. Tekirdağ her sene bir Hayrabolu ilçemiz kadar büyüyor. 25 bin civarında her sene göç alıyor. Göçün büyük ağırlığı Türkiye mozaiği. En çok göç alan ve nüfusu hızlı artan iki ilçemiz var. Çerkezköy ilçemizin nüfusu 157 bin oldu. Nüfusun yüzde 75’i bir Türkiye mozaiği. Kapaklı ilçemizin 112 bin nüfusu var. Bu nüfusun yüzde 13’ü Tekirdağ nüfusuna kayıtlı geri kalan da Türkiye mozaiği.”

- 11 ilçeye 11 ilköğretim okulu n Göçe karşı hazırlığınız var mı?

“130 bin nüfus demek her sene bu nüfus artışından dolayı 5 bin öğrenci kapasiteli dersliğe ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. Biz sadece Büyükşehir Belediyesi olarak 11 ilçemize 11 ilköğretim okulu yaparak 1 yıllık ihtiyacı karşıladık, tek başımıza. Gelecek dönemde 11 ilçeye 11 yurt yapacağız. Ayrıca bu kadar kişiye yaklaşık olarak her gün 1 milyon litre su vermek zorundasınız. Bunun dışında sosyal, eğitim, barınma, gıda gibi ihtiyaçlar söz konusu. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak onların Tekirdağ’a adapdasyonu için de çalışmalar yürütüyoruz.

Tarım ve hayvancılıkta başkent

- Söyleşiye başlarken bahsettiğiniz 5 vizyon nedir? Biraz açar mısınız?

1. Tarım ve hayvancılık vizyonu. Bu bölgede arazi yapısının yaklaşık yüzde 70’i tarım arazisi. Türkiye’de üretilen buğdayın 20’de 1’i, ayçiçeğinin yüzde 33’ü, arpanın yüzde 3’ü, pirincin yüzde 11’i, üzümün de yüzde 3’ü bu bölgede üretiliyor. Türkiye’de dekar başına buğday üretimi ortalaması 280 kilo iken, Tekirdağ’a geldiğiniz zaman bu 610 kilogram ki çok önemli bir faktör. Tekirdağ’da hayvancılık da çok önemli. Bu bölge çok iyi korunmuş hastalıktan da ari bölge. Yani buraya dışarıdan hayvan gelmiyor ama bizim buradan dışarıya hayvan gidebiliyor. Her gün ortalama bin ton süt çıkıyor burada. Süt ve süt ürünleri potansiyeli var. Tarım ve hayvancılıkta Tekirdağ diyebiliriz ki her şeyiyle başkenti. Mesela bu bölgede manda azalmıştı. Yaklaşık 250’ye kadar düşmüştü. Proje geldi önüme. Biz maddi katkı yaparak 168 tane gebe manda köylüye hibe ettik. En son aldığım rakam 1450 tane manda olmuş. Tarım Daire Başkanlığı’nı oluşturduk. Bu bölgede 300 bin dönüm mera var. Bu meranın yarısını iyileştirmiş olacağız. Kaba yem ihtiyacını iyi karşılıyor. Dönem başına şu an meralarda yem olarak 50 kilo ot elde elirken bizim iyileştirmemizden sonra 200, 250 kilo ot elde ediliyor. Tekirdağ hayvancılığına büyük bir katkı olacak. Yem fabrikası işleten tek büyükşehir belediyesiyiz. Bizim Birlik Yem diye Malkara’da yem fabrikamız var. Hem biraz daha ucuza üretiyoruz hem de bölgede yem fiyatını dengeliyoruz. Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon projesi’miz var. Bu kapsamında bugüne kadar il genelinde koşullara uygun olan 930 kişiye üç yılda 11 bin 791 adet kovan dağıtıldı. 2017 yılında müracaatlar sonrasında 105 kişinin ilave edilmesi ile proje yararlanıcı sayısı 1035’e yükseldi.”

Limanlar kenti

2. Sanayi vizyonu. Türkiye’de Tekirdağ vergi toplamada 9. sırada. Yani yılda ortalama 4 katrilyon 350 milyar TL’lik vergi topluyoruz biz. Türkiye’de üretilen margarinin yüzde 25’i, sıvı yağın yüzde 30’u, tekstilin yüzde 40’ı, kâğıt ve ambalaj sanayiinin yüzde 37’si bu bölgede üretiliyor.

3. Turizm vizyonu. Marmara Ereğlisi’nden başlayıp Barbaros, Kumbağ’a, Uçmakdere, Hoşköy, Gazi köy, Şarkköy, Güzelköy sahil şeridi boydan boya her türlü turizme el verişli. Ayrıca geniş bir bağcılık potansiyeli var. Kırsal turizm başlattık burada. 10 köyümüzde Büyükşehir öncülük yaparak Şirince veya bir Cumalıkızık gibi çalışmalarımız var. Bizim bu bölgede Şirince olacak en az 15 tane köyümüz var. Uçmakdere otantik köyümüz. Turizm bu bölgede bir süre sonra önemli bir potansiyel olacak. ekstrem sporların çok olduğu bir yer. Yamaç paraşütü gibi, rüzgar sörfü gibi.

4. Üniversite vizyonu, Namık Kemal Üniversitesi var. 50 bin öğrenci kapasitesi var. Şu anda öğrenci sayısı 36 bin. Her ilçede meslek yüksekokulu var. 2 ilçede de mühendislik fakülteleri var. Tıp fakültemiz oldukça iyi durumda. Tabii üniversite gelince bir öğrenci eğitim sektörü de oluşuyor.

5. Lojistik vizyonu. Tekirdağ limanlar kenti. 8 tane liman var. 9. limanımız yapıldı ki bu Türkiye’nin sayılı limanlarından. Belki 2. büyük limanı. Avrupa’nın da önemli limanlarından biri oldu Asyaport. Artık 1200 koyternerin girip çıktığı bir limanımız var. Dünyanın en büyük gemileri buraya yanaşabiliyor.

‘Çocuklarıma bırakacağım en güzel miras’

- Denizler ne durumda?

Önceden 2 tane mavi bayraklı plajımız vardı. Onu 4’e çıkardık. Bu sene 6’ya çıkaracağız. Hedefimiz Tekirdağ’ın tüm sahillerini mavi bayraklı yapmak. Bunu yapmak için ne yaptık? Uzun yıllardır belki Tekirdağ’ın kurulduğundan bu yana Marmara Denizi’ne giden atıklarımızı 17 Kasım 2017’den itibaren burada büyük bir biyolojik arıtma yaparak, altyapıyı tamamen yenileyerek, tüm kanalizasyonu burada biyolojik arıtmaya alıyoruz. Doğanın istediği tertemiz su haline getiriyoruz. Gerek tarla sulamada kullanıyoruz gerekse denize salıyoruz. Merkezde her ilçede birer tane biyolojik arıtma var. Ben yaşım gereği Tekirdağ merkezin 17 bin nüfusunu bilen biriyim. O zaman da Tekirdağ’ın atıkları 7 veya 8 kanaldan denize gidiyordu ama nüfus 17 bin ve kimyasal yok. Deniz kendi kendine tolere edebiliyordu ama şimdi nüfus olmuş 190 bin. Her taraf kimyasal dolu ve yine bunu denize veriyorduk. Biz o denizden balık yemeye ve yüzmeye çalışıyorduk. Şimdi belki de çocuklarıma bırakacağım en güzel miras bütün ilçelerin atıklarını tabiata vermekten kurtardım. Tertemiz bir çevre yarattım diye bu benim için mutluluk kaynağı olacak. Bu altyapıyı yaparken kolay olmadı. TESKİ olarak 2 bin 45 kilometre altyapı yaptık. Bunu şehrin içerisinde yaptık. Şimdi denizimiz tertemiz. Bu sene balıklarımız da çoğaldı.

- Depreme karşı hazırlıklı mısınız?

Tekirdağ bir deprem tehlikesi kenti. İlk kurduğumuz, Deprem Daire Başkanlığı oldu. Teknik üniversitede çalışmalarımız yapıldı. Olası bir depremde her türlü tedbirleri alma üzerine çalışmalar yapıldı. Kentsel dönüşüm için hızlı çalışmalarımız var. Bu bölgede binaların yüzde 70’i 1999 yılı öncesi yapılan binalar. Onunla ilgili çalışmalarımız var...

Tarih canlanıyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi “Miras Atölyesi” projesi kapsamında Uçmakdere ve Gaziköyü’ndeki çok sayıda tarihi ev restore edilerek, gelecek nesillere aktarılacak.

Kadına destek

kadınların yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik olarak da, belediye bünyesinde “kadın danışma merkezlerini hayata geçirildi. Çorlu, Çerkezköy ve Süleymanpaşa’da hizmet veren kadın danışma merkezleri, aile içi ve eşler arası şiddet, aile içinde çocuğa yönelik şiddet ve anne tutumları, evlilik ve sorunları, kadın sağlığı ve çalışma hayatı, Etkili aile iletişimi, alkolizm ve aile, ergenlik, medya ve çocuklar,engelli bireye sahip ailelerde baş etme mekanizmaları, koruyucu aile ve Evlat edinme gibi önemli konularda vatandaşlara destek sağlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler