Anmaya soruşturma protestoya uzaklaştırma

Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, 10 Ekim 2015’teki Ankara Gar katliamının yıl dönümünde katliamda yaşamını yitirenleri anma etkinliği düzenleyen öğrenciler hakkında soruşturma açtı. Soruşturmayı protesto için Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması düzenleyen 5 öğrenciden 3’ü ise Rektürlük tarafından açılan soruşturmayla okuldan uzaklaştırıldı. 10 Ekim katliamında Mersin Üniversitesi öğrencileri Ali Deniz Uzatmaz, Şebnem Yurtman ve Elif Kanlıoğlu da yaşamını yitirmişti.

Yayınlanma: 28.02.2018 - 19:50
Abone Ol google-news
 
Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) bir grup öğrenci, geçen yıl 10 Ekim Ankara Gar katliamının yıldönümünde okul içerisinde  katliamda yaşamını yitirenleri anmak için etkinlik düzenledi.  MEÜ Rektörlüğü 3 öğrenci hakkında soruşturma açtı.Bunun üzerine geçtiğimiz 30 Kasım’da 5 öğrenci, rektörlüğün soruşturma açmasını protesto  etmek için, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması düzenledi. Öğrenciler,  Ankara  Gar katliamında hayatını kaybedenler arasında Mersin Üniversitesi öğrencileri Ali Deniz Uzatmaz, Şebnem Yurtman ve Elif Kanlıoğlu’nun da olduğunu anımsatarak okulda anma yapılmasının demokratik ve insani bir hak olduğunu vurguladı. Öğrencilerin açıklamasında, Mersin Üniversitesi Rektörü Ahmet Çamsarı  “kayyım rektör” olarak tanımlandı ve öğrencilerin okuldan uzaklaştırılmasını, akademisyenlerin sözleşmesinin feshedilmesi kınandı. 
 
3 öğrenci okuldan uzaklaştırıldı 
 
Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ndeki bu açıklamaya katılan 5 öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlattı ve 3 öğrenciye uzaklaştırma cezası verdi. Rektörlükçe öğrencilere tebliğ edilen karar yazısında, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın açıklamasının “izinsiz” olduğu ileri sürüldü. Yazıda, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 6. Maddesi birinci fıkrasının d bendine gönderme yapılarak öğrenciler, “Yükseköğretim kurumu personelinin, kurum içinde ya da dışında, şeref ve haysiyetini zedeleyen sözlü veya yazılı eylemlerde bulunmak ile suçlandı. 
 
Sınav dönemi uzaklaştırıldılar 
 
Bir ay süreyle okuldan uzaklaştırma cezası verilen Sanat Tarihi bölümü öğrencisi İlknur Uyan, “10 Ekim katliamının yıldönümünde yapılan anmaya soruşturma açılınca biz de Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir açıklama yaparak soruşturmaları protesto ettik. Rektörlük bu basın açıklamasına da soruşturma açtı. İzinsin basın toplantısı yaptığımızı iddia ettiler ama bu izin konusu üniversiteyi ilgilendiren bir durum değildi. Üniversite dışında yaptığımız bir basın açıklaması için soruşturmaya uğradık. Ben orada basın bildirisi okumadım, konuşma yapmadım. Sadece toplantıda bulundum. Üniversite personelinin şeref ve haysiyetini zedeleyecek eylemde bulunduğumuzu iddia ediyorlar. Soruşturmanın tamamlanması ve bize okuldan uzaklaştırma cezası verilmesi sınav dönemine denk geldi. Bunun özellikle yapıldığını düşünüyorum. İtirazlarımızı yaptık. İdari yargıya giderek yürütmeyi durdurma kararı almaya çalışacağız” dedi. 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler