ÇYDD 29 yaşında: Baskılara ve karalamalara rağmen dimdik ayakta

Çağdaş yaşam kültürünü oluşturmak için mücadele veren ÇYDD 29 yaşında.

Yayınlanma: 28.02.2018 - 20:49
Abone Ol google-news

29 yıllık uzun soluklu bir yolculuk Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ninki (ÇYDD) Üstelik hakkındaki tüm karalamalara, baskılara karşın, ödün vermeden kesintisiz süregelen...

Neler yapılmış bu 29 yılda? 86 bin 400 ilk ve Ortaöğretimdeki kız öğrenciye ve 34 bin 150 üniversite öğrencisine burs verilmiş; 769 anasınıfı ve 565 oyun parkı kurulmuş; 21 eğitim ve kültür evi açılmış; 2 lise, 17 derslikle 6 anaokulu, 24 ilköğretim okulu, 32 köy okulu, 36 öğrenci yurdu, 1 üniversite eğitim birimi yaptırılmış; 30 okula tam donanımlı kütüphane kurulmuş, kitap toplama kampanyaları ile 5 milyondan fazla kitap ihtiyaç sahiplerine dağıtılmış... Ne için? Çağdaş yaşam kültürü oluşturmak için. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan ÇYDD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, tüm engellemelere, önlerine çıkarılan vergi cezalarına, savcılık ifadelerine karşın ara vermeden çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyerek önemli bir noktaya dikkat çekiyor: “Bir ara haftada 60 davaya bile girip çıktığımız oldu. Ama sürekli yeni projeler ürettik.

Bu arada gerçekleştirdiğimiz önemli bir başarı da kurumsallaşmamız oldu. Eğitim, denetim ve şeffaflık..Hepsini birden yaptık. Kalite derneği ile çalıştık ve Mükemmellikte Yeterlilikte 3 yıldız aldık. Bu kalite çalışmaları genelde şirketlere mahsustur. Bizler ise sadece gönüllüleriz ama hedeflerimizi, projelerimizi gerçekleştirmek için bunu yapmak zorunda hissettik kendimizi.” Çelikel konuşmasında gündemde olan cinsel istismarı engellemek için çıkarılmak istenen yasaya da değindi. Çelikel, “Kabarık yüklü dava dosyaları var bu konuda. İstanbul’da bir günde 39 dosya konulduğu oldu hâkim önüne. Ama çoğunda 3-4 yıl gibi uzun sürelere yayılıyor; üstleri örtülen olaylar oluyor. Aslında eğer tam uygulamış olsalar var olan yasalardaki cezalar kötü değil. Ama uygulanmadı. Şimdi idam ve zina yeniden getirilmek isteniyor.

Kadın örgütleri uzun yıllar “zina boşanma sebebi olsun ama suç olmasın” diye mücadele verdiler ve bunu elde ettiler. Şimdi yeniden gündeme geliyor olması çok acı” diye konuştu. Çelikel’e göre gerek kadına yönelik şiddet gerekse çocuk istismarlarında bugün bu yaşananların sebebi siyasal ve kültürel yozlaşı ve toplumda erkek egemen kültürün hâkimiyeti... Eğitimin hem dinselleşmesi hem de kalitesinin düşmesi karşısında 1.5 yıl önce 27 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu (LABEP) oluşturduğunu hatırlatan Çelikel, ilk etkinliklerinin Aladağ Kız Öğrenci Yurdunda çıkan yangında 11 çocuğun yaşamını yitirmesini protesto etmeleri olduğunu kaydederek “İstanbul’da iki, ayrıca 6 ilimizde MEB’in tarikat ve cemaatlerle yaptığı protokolleri ve yeni müfredatın sakıncalarını anlatan paneller düzenledik, 20 bin adet ‘Veli El Kitabı’ hazırlayıp dağıttık dedi.

Hayır oyu veren herkesin oyu değerli

Çelikel’e göre Başkanlık seçimleri Türkiye’nin kaderini belirleyecek en önemli konu. “Referandumda gençlerin yüzde 60’ı ‘hayır’ dedi ise umutlu olmamız için bir sebebimiz de var demek” diyen Çelikel, demokrasinin yeniden inşası için herkesin oyunun çok değerli olduğunu bu yüzden gereksiz kutuplaşmalara girilmemesi gerektiğini özellikle vurguladı.

ÇYDD’nin 29. Yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, ÇYDD’nin ikinci başkanı Prof. Dr Türkan Saylan’ın sözleri dev ekranda duruyordu. ÇYDD kamuoyunda ağırlıklı olarak burs veren bir STK gibi görünüyor ama dahası da var. Çocuklara bilgi ve kültür yanında özgüven geliştirici projeler, gençlere yönelik sorunlarının çözümüne yardımcı olacak mentorluk projeleri, çocukların dijital dünyada tüketici değil üretici olmalarını sağlayacak kodlama eğitimleri, annelere yönelik “kendilerine güvenmelerini” sağlayacak etkinlikler ve eğitimler; çevre konusunda hem farkındalık yaratmak hem de baskı grubu oluşturmak için oluşturulan bir “Çevre Birimi” ve düzenlediğini çeşitli etkinlikler... Hepsi de ÇYDD’nin yaklaşık 110 şubesinin gönüllülerinin katkısı ve bağışçılarının desteği ile...

Nice mutlu aydınlık yıllara ÇYDD.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler