Vekile 12 implant düzenlemesi Kamu Denetçiliği Kurumu’na taşındı: Eşitlik ilkesine aykırı

İmplant taktırma talebi reddedilen emekli avukat Vural, Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu. Avukat Vural, kararın Anayasa ve hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu savundu, "vekile verilen hak asile neden verilmiyor" diye sordu.

Yayınlanma: 01.03.2018 - 12:34
Abone Ol google-news

ANKARA - Yeni ve eski milletvekillerine, dışarıdan bakan olarak atananlara, yakınlarına, tedavi yardımı kapsamında takılacak ve bedeli devlet tarafından karşılanacak implant sayısının 8’den 12’ye çıkarılması Kamu Denetçiliği Kurumu’na taşındı. Avukat Sedat Vural, yurttaşa verilmeyen bir hakkın yeni, eski milletvekillerine, dışarıdan atanan bakanlara verilmesinin hak, hukuk, adalet ve vicdana uygun olmadığına dikkat çekti. Vural, böyle bir ayrımcılığın demokrasi değerlerine ve siyasi etiğe de açıkça aykırı olduğunu belirtti.

TBMM’de karar alındı: Vekilime 12 implant!

Avukat Sedat Vural, Kamu Denetçiliği Kurumu’na verdiği şikayet dilekçesinde, milletvekili ve bakanların anayasal ve vicdanı görevlerinin, sadece kendileri ve aileleri için değil, yurttaşların insanca yaşam seviyesini yükseltici önlem ve kararlar almak olduğuna dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı Ankara Keçiören Tepebaşı Diş Hastanesi’nde alt ve üst çenelerine implant yapılması talebinin SGK Genelgesi gerekçe gösterilerek kabul edilmediğine işaret eden Vural, “Oysa yeni ve eski milletvekili ailelerine tanınan implant hakkının, benim de hakkım olması evrensel ve anayasal hukukun gereğidir” dedi. Vural, hukuk devletinde hiçbir makam ve mercinin yetkiyi kendisinin ya da bir başkasının çıkarı doğrultusunda veya bir siyasal amaca yönelik olarak kullanmasının mümkün olmadığını vurguladı. “Eşitlik ilkesi ortada ‘haklı bir neden’ bulunmadıkça, hiçbir kişiye, aileye, zümreye ya da sınıfa ayrıcalık tanınmasına mutlak engeldir” diyen Vural, kamu hizmetinde eşit davranış, eşit yararlanmanın temel nitelik olduğunu kaydetti. Vural, “Haklı bir nedene dayanmayan bu işlem ve karar ile milletvekili ve ailelerine vatandaşlardan esirgenen özel bir hakkın verilmesi yani milletvekili ve ailelerinin farklı uygulamaya tabi tutulmaları anayasanın yasa önünde eşitlik ilkesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 14. maddesindeki ayrımcılık ilkesine açıkça aykırıdır” dedi. Düzenlemenin sosyal güvenlikten eşit yararlanma hakkına, hukuk devletine, anayasaya da aykırı olduğuna işaret eden Vural, “Vatandaş asle, ödenmeyen ve ödeme yapabilmek için imkansızlıklar içeren koşullar konulurken, vekil milletvekillerine, milletvekili emeklilerine ve ailelerine koşulsuz alt ve üst çenelere 6’şar adet toplam 12 implant yaptırma olanağı sağlanması ve her implant için bin TL ödenmesini, hak, hukuk, adalet ve vicdana uygun bulmak mümkün değildir. Böyle bir ayrımcılık, demokrasi değerlerine ve siyasi etiğe de açıkça aykırıdır” dedi. Vural, emekli bir yurttaş olarak milletvekili ve ailesi gibi 12 implant diş taktırma hakkından mahrum bırakıldığını, Kamu Denetçiliği Kurumu Yasası’nın amir hükümleri gereği, insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönünden inceleme yapılmasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler