Teklif bu kez AKP'den: Saracoğlu Mahallesi müze olsun

Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi olan Saracoğlu Mahallesi için, mahallenin “müze olarak korunabileceğine” yönelik teklif bu kez AKP Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan’dan geldi.

Yayınlanma: 04.03.2018 - 23:00
Abone Ol google-news

Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi olan Saracoğlu Mahallesi için Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “mahallenin olduğu gibi korunması” yönünde uzun süreden bu yana mücadele ederken, mahallenin “müze olarak korunabileceğine” yönelik teklif bu kez AKP Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan’dan geldi.

Yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin yurda iadesinin sağlanması amacıyla Meclis’te kurulan araştırma komisyonunda “Ankara’nın çok şiddetli bir şekilde müzeye ihtiyacı olduğunu” söyleyen Ceylan, “Saracoğlu Mahallesi var, şu anda neler yapılacağı konuşuluyor, netleşmedi. Saraçoğlu Mahallesi bir müze şehri haline getirilebilir diye düşünüyorum” dedi. Ceylan, “Başbakanlık binası ve o civardaki eski binaların da müze haline getirilebileceği” önerisinde bulundu.

1940’lı yıllarda, cumhuriyet döneminin ilk toplu konut uygulaması olarak planlanan Saracoğlu Mahallesi, Nazilerden kaçarak Türkiye’ye gelen ve Ankara Opera binasında da imzası bulunan Alman Mimar Paul Bonatz’ın projesi. Adını dönemin başbakanı Şükrü Saracoğlu’dan alan 642 dairelik toplu konut projesi, 2 yıllık inşaatın ardından 1946 yılında bitirildi. “2. Ulusal Mimarlık Akımı”nın da en önemli örneği olarak kabul edilen proje, “Türk Evi” konusunu da temel alıyor. “1. Derece Kentsel Sit alanı” olarak da kabul edilen mahallenin Emlak Konut GYO ve Maliye Bakanlığı ile birlikte dönüşüme açılması Meclis’te sert tartışmalara da neden olmuştu. Saracoğlu Mahallesi’nde inşaat faaliyetlerine izin verilmesine ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan karara CHP’li milletvekilleri sert tepki göstermişti. l


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler